GuidePedia

0

Τεράστια «μπίζνα» έχει στηθεί στα παράλια της Τουρκίας
Τις τελευταίες μέρες 21.000 πρόσφυγες πέρασαν το Αιγαίο φθάνοντας με βάρκες στα ελληνικά νησιά. Όλοι γνωρίζουν πως οι άνθρωποι που φθάνουν με τις ξεφούσκωτες βάρκες έχουν πληρώσει μια περιουσία σε διακινητές οι οποίοι θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την ελπίδα τους για μια καλύτερη ζωή. Αυτή τη στιγμή στη Σμύρνη περίπου 10.000 Σύροι κοιμούνται σε πάρκα, πεζοδρόμια, στους κήπους του τζαμιού, ενώ κάποιοι πιο εύποροι σε φθηνά ξενοδοχεία. Όλοι αυτοί θα μπουν στην Ευρώπη περνώντας από τα ελληνικά νησιά, που στενάζουν από το βάρος ενός μεταναστευτικού κύματος που όπως λέει ο ΟΗΕ είναι αντίστοιχο με αυτό του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Η εφημερίδα Daily Mail με σημερινό της δημοσίευμα αποκαλύπτει πως δουλεύουν οι διακινητές και πόσα χρεώνουν για τις μεταφορές.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι πρόσφυγες άπαξ και συμφωνήσουν με τον διακινητή οδηγούνται στο Μποντρούμ με βανάκια. Εκεί θα περιμένουν και πάλι, μερικές φορές για μέρες, μέχρι οι τελευταίας γραμμής fixer των διακινητών επικοινωνήσουν μαζί τους για να κανονίσουν τα περαιτέρω.
Μέσα στη νύχτα θα φορτωθούν σε μικρά φουσκωτά, από περίπου 100 σημεία της ακτής και θα φθάσουν αν είναι τυχεροί στην Ελλάδα. Η Daily Mail κατόρθωσε να μιλήσει με έναν από τους τελευταίας τάξης "υπαλλήλους" των διακινητών, τον Halit.

Οι διακινητές και το δίκτυό τους
Ο Halit είναι Σύρος γεννημένος στο Αλέπο. Τρία χρόνια πριν ξέφυγε από τον πόλεμο και εγκαταστάθηκε στην Τουρκία μαζί με τη γυναίκα και τα δύο τους παιδιά. Έπιασε δουλειά αλλά όταν η βιοτεχνία που δούλευε έκλεισε, έπρεπε να ζήσει. Κάπως έτσι μπήκε στο παιχνίδι της διακίνησης ανθρώπων. Όπως λέει, βοηθάει συμπατριώτες του με αυτόν τον τρόπο αλλά ξέρει ότι όλο αυτό δεν είναι σωστό. Δουλειά του είναι να χρησιμοποιεί γνωστούς και φίλους για να εντοπίζει πιθανούς πελάτες. Από τη στιγμή που θα βρει ενδιαφερόμενους τους προσφέρει δύο εναλλακτικά πακέτα. Το ένα κοστίζει 500 ευρώ και τους εξασφαλίζει μια θέση σε φουσκωτό που απλώς θα σπρωχτεί στη θάλασσα, το δεύτερο με 1000 ευρώ μια θέση σε κανονικό καϊκι με άλλους 15.
Η αμοιβή του παραμένει στα χέρια ενός συγγενή του πρόσφυγα και πληρώνεται αφού ο τελευταίος φθάσει στο νησί. Αν ο πρόσφυγας δεν έχει συγγενείς στην Τουρκία τότε παραμένει στα χέρια ενός συνεργάτη που διαθέτει καφέ στο Μπασμέην. Το τελευταίο πληρώνεται με 20 ευρώ για να κρατήσει τα χρήματα.

routes

Ο Halit εισπράττει και αποδίδει το ποσό στον ανώτερό του. Κρατάει για τον εαυτό του 35 ευρώ ανά άτομο για τα φθηνά πακέτα και κάτι παραπάνω όπως λέει για τα άλλα. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιός είναι ο αρχηγός ο Halit λέει ότι ούτε εκείνος ξέρει. Το μόνο που ξέρω, λέει, είναι ότι πρόκειται για 2-3 άτομα το πολύ, την ταυτότητα των οποίων εμείς δε θα μάθουμε ποτέ.
Οι ενδιάμεσοι στα πιο υψηλά κλιμάκια είναι Τούρκοι, ενώ οι τελευταίας τάξης "υπάλληλοι" είναι Σύροι. Μας χρησιμοποιούν γιατί ξέρουμε τη γλώσσα και οι πρόσφυγες μας εμπιστεύονται.
Οι ταξιτζήδες στη Σμύρνη όταν παίρνουν πρόσφυγες για να τους οδηγήσουν στο Μποντρούμ φροντίζουν να μην έχουν τούρκους επιβάτες, αφού δε θέλουν όπως λένε να κάθονται στο ίδιο αμάξι με τους πρόσφυγες. Οταν φθάνουμε στο Μποντρούμ τους φωνάζω ότι βρίσκονται στα σύνορα. Σε λίγο, ξέρουν ότι θα είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος.

routes1

Τα μαγαζιά στη Σμύρνη πουλάνε σωσίβια και όλοι ξέρουν για ποιους προορίζονται λέει το ρεπορτάζ. Οι πιο φτωχοί αναζητούν σαμπρέλες αυτοκινήτων τις οποίες θα πάρουν μαζί τους στο ταξίδι σε περίπτωση που η βάρκα αναποδογυρίσει. Η θάλασσα εκεί δε χαρίζεται αναφέρει η ρεπόρτερ η οποία όταν ρώτησε τους διακινητές στις ακτές πόσες βάρκες θα φύγουν σήμερα, της είπαν έξι όποιος και αν είναι ο καιρός. Αλλοι μικροπωλητές εφοδιάζουν τους πρόσφυγες με αδιάβροχα κινητά και κάρτες.

Μόνο μετρητά
Οι διακινητές είναι άριστα οργανωμένοι. Πληρώνονται μόνο με μετρητά και αναγνωρίζουν τους πρόσφυγες από τον τηλεφωνικό τους αριθμό. Το κινητό σου είναι η ταυτότητά σου σε αυτές τις υποθέσεις. Κρατάνε ένα τεφτέρι με τηλεφωνικούς αριθμούς και καλούν τον "τυχερό" όταν έρθει η σειρά του να μπει στη βάρκα.
Δε χρησιμοποιούνται υπολογιστές αφού τα αρχεία μπορεί να τους προδώσουν και να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία για τη σύλληψή τους.
Η αστυνομία γνωρίζει τα πάντα. Συγκεκριμένα ξέρει, λέει η ρεπόρτερ ότι σε ένα internet cafe μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα από τα πέντε διαθέσιμα jet ski έναντι φυσικά κάποιων χιλιάδων ευρώ για να περάσει στην Κω. Αλλοι πουλάνε αδιάβροχα τσαντάκια για να βάλει κανείς τα έγγραφα και τα χρήματά του.
Η Daily Mail αναφέρει ότι ο αρχηγός στη Σμύρνη δέχθηκε να δώσει συνέντευξη έναντι αμοιβής χιλιάδων ευρώ. Η ρεπόρτερ του εξήγησε πως δεν μπορεί να πληρώσει κάποιον που διαπράττει έγκλημα για να πάρει συνέντευξή του, οπότε και έλαβε μια φιλική συμβουλή. Θα ήταν καλό να έφευγε από την περιοχή σύντομα, έλεγε το μήνυμα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top