GuidePedia

0

Ένας πόλεμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας πρέπει να θεωρείται αδύνατος. Μια προσεκτική μελέτη των προσφάτων ασκήσεων και των δύο πλευρών όμως, αποδεικνύει πως ακριβώς, αμφότερες, για αυτό το ενδεχόμενο προετοιμάζονται.
Αναλυτές προειδοποιούν πως η αυξημένη συχνότητα διεξαγωγής ασκήσεων και από τις δύο πλευρές αυξάνει τις πιθανότητες ενός επεισοδίου που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση. Τα ευρήματα μελέτης που έγινε από το European Leadership Network, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια μεγάλη σύγκρουση συμβατικών δυνάμεων, σε κλίμακα ανάλογη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η μελέτη τονίζει την ανάγκη συνεχούς επαφής και επικοινωνίας, μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των, εκατέρωθεν, ασκήσεων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος ατυχήματος. Η ρευστή κατάσταση στην Αν. Ευρώπη καταφάνηκε όταν, λίγες ημέρες πριν, μια ομάδα Ολλανδών ερευνητών, ανακάλυψαν τεμάχια ρωσικού πυραύλου στα συντρίμμια του μαλαισιανού Boieng που καταρρίφθηκε στην Ουκρανία.
Η ανακάλυψη αυτή ενισχύει την πεποίθηση πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τους ρωσόφιλους αυτονομιστές. Η Μόσχα κατηγόρησε, τους Ουκρανούς για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά παράλληλα άσκησε βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν τέθηκε πρόταση για τη διερεύνηση του συμβάντος μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου. Οι Ολλανδοί ερευνητές δήλωσαν πως το τεμάχιο ανήκει σε πύραυλο Buk.

Η ένταση στη Ευρώπη έφτασε στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου, τους τελευταίους 18 μήνες, όταν, μετά την ουκρανική εξέγερση, η Ρωσία απάντησε με την προσάρτηση της Κριμαίας και την πρόκληση πολέμου στην Αν. Ουκρανία, με επίκεντρο την περιοχή του Ντονέτσκ. Από τότε η Μόσχα υποστηρίζει τους αυτονομιστές και η Δύση τον Ουκρανικό στρατό. Οι συγκρούσεις στην περιοχή είχαν παγώσει, τους τελευταίους μήνες, πριν αναζωπυρωθούν και πάλι, τις τελευταίες ημέρες.
Την ίδια ώρα ΝΑΤΟ και Ρωσία εκτελούν ασκήσεις με σενάρια μεταξύ τους πολέμου. Η Ρωσία ξεκίνησε τις ασκήσεις τον περασμένο Μάρτιο, στα σύνορα της με τη Νορβηγία. Η άσκηση προέβλεπε την αντιμετώπιση Νατοϊκής επίθεσης στον Ρωσικό Βόρειο Στόλο.
Τις επόμενες έξι ημέρες η άσκηση κλιμακώθηκε και επεκτάθηκε από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα, με την συμμετοχή των δυνάμεων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιοχής και της στρατηγικής αεροπορίας. Στην άσκηση συμμετείχαν 80.000 στρατιώτες, 12.000 άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβόλα κάθε τύπου, 80 πολεμικά πλοία και 220 αεροσκάφη.
Το ΝΑΤΟ απάντησε τον Ιούνιο με μια σειρά ασκήσεων, υπό την κωδική ονομασία «Allied Shield», στην οποία περιλαμβάνονταν και η πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξη της Κοινής Τακτικής Δύναμης Υπερταχείας Αντίδρασης. Εκτελέστηκαν ασκήσεις στη Βαλτική, τις Βαλτικές χώρες και την Πολωνία, με την συμμετοχή 15.000 ανδρών και του αναλόγου εξοπλισμού.
Το European Leadership Network επανδρώνεται από πρώην υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών από 14 χώρες, της Ρωσίας περιλαμβανομένης. Οι αναλυτές αυτοί, μελετώντας τη ρωσική άσκηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το σενάριό της προέβλεπε αντιμετώπιση επίθεσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Επίσης, και η ΝΑΤΟϊκή άσκηση επικεντρώνονταν στην αντιμετώπιση των ρωσικών μεθόδων διείσδυσης που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάληψη της Κριμαίας, αλλά και για την αντιμετώπιση ισχυρών, εχθρικών, συμβατικών δυνάμεων.
«Οι ασκήσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά της παρούσας κρίσης και συμβάλουν στο απευκταίο σενάριο», ανέφερε ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Οι ρωσικές ασκήσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ έδωσα την αίσθηση στις Βαλτικές χώρες πως επέκειτο ρωσική εναντίον τους επίθεση, προσθέτοντας νέες σκιές στις ήδη υπάρχουσες, στις σχέσεις Ρωσίας και Δύσης», κατέληξε.
Τόσο οι ρωσικές, όσο και οι ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις προβλέπουν, πάντως, πως ο αντίπαλος θα κάνει το πρώτο βήμα. Ωστόσο, ο όγκος των συμμετεχουσών δυνάμεων, όσο και η εγγύτητα που αυτές διεξάγονται στα σύνορα Ρωσίας – Δύσης, αυξάνουν την πιθανότητα ενός ατυχήματος.
Για παράδειγμα η σύγκρουση δύο μαχητικών θα μπορούσε να φέρει τις δύο πλευρές στα όρια του πολέμου. Από τον τρόπο σχεδίασης της ρωσικής άσκησης φαίνεται πως η ρωσική πλευρά θεωρεί πως ακόμα και μια μικρής κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, θα εξελιχθεί, αργά ή γρήγορα, σε μεγάλη σύγκρουση. Η Ρωσία επίσης πραγματοποιεί ασκήσεις των πυρηνικών της δυνάμεων.

Σημαντικό στοιχείο είναι η έλλειψη επικοινωνίας, πια, μεταξύ των δύο πλευρών. «Οι γραμμές επικοινωνίας έχουν κλείσει και όλοι προετοιμάζονται για ένα ενδεχόμενο που θα είναι πολύ, μα πολύ δυσάρεστο», δήλωσε Ρώσος αναλυτής του European Leadership Network. «Αυτή την στιγμή και οι δύο πλευρές απλώς ασκούν πίεση. Όμως αυτή είναι η απαρχή ενός πολέμου. Πάντα ήταν», κατέληξε ο Ρώσος αναλυτής.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top