GuidePedia

0

Διάγγελμα Πρωθυπουργού στις 8 μ.μ.

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Πρωθυπουργού στη Βουλή με υπουργούς και στενούς συνεργάτες του και σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρευσαν η 20η Σεπτεμβρίου είναι η πιθανότερη ημέρα εκλογών. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να προβεί σε δημόσια δήλωση, και στη συνέχεια να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αφού άκουσε τις εισηγήσεις των συνεργατών -υπήρξαν δύο γραμμές η μια υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες και η άλλη για μετάθεση των εκλογών προς τα τέλη Οκτωβρίου- επέλεξε τελικώς να μην παρατείνει άλλο την πολιτική αστάθεια.

Το ερώτημα είναι τι επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση και επίσης πως θα αντιδράσουν οι εταίροι σε αυτή την απόφαση με δεδομένο ότι είχαν διαμηνύσει πολλές φορές στον πρωθυπουργό ότι οι εκλογές δεν θα ωφελούσαν τη χώρα.

Το εσωκομματικό πρόβλημα, όμως, το οποίο είχε μετατραπεί σε πρόβλημα της χώρας ήταν ανυπέρβλητο. Αύριο Παρασκευή ο κ. Τσίπρας έχει συγκαλέσει την Πολιτική Γραμματεία στην οποία συμμετέχουν και μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία μόλις έγινε αγνωστό το αποτέλεσμα της σύσκεψης που είχε συγκαλέσει ο Πρωθυπουργός, ξεκίνησε να συνεδριάζει σε αίθουσα της Βουλής προκειμένου να καθορίσει τη στάση της.

Οι εξελίξεις από εδώ και πέρα αναμένονται ταχύτατες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έπειτα από την παραίτηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του, είναι αναγκασμένος να διερευνήσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από άλλο κόμμα. Επειδή προφανώς αυτό το ενδεχόμενο θεωρείται απίθανο, θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση με επικεφαλής την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.

Πως η συγκρουση Μαξίμου-Λαφαζάνη οδήγησε στις κάλπες

Ως μήνυμα επιτάχυνσης των εκλογών ερμηνεύεται η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς είναι διατυπωμένη σε υψηλούς τόνους και καταγγέλει ευθέως «απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς» από την Αριστερή Πλατφόρμα.

Η έγκριση της συμφωνίας από τα ξένα κοινοβούλια και ιδίως από το γερμανικό, η υπογραφή της σύμβασης από τον ΕSM και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, απελευθέρωσαν τον κ. Τσίπρα ο οποίος φαίνεται ότι επανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων. 

Από την Πέμπτη το πρωί ο Πρωθυπουργός είχε σειρά συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή για την λήψη αποφάσεων ως προς τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Αμέσως μετά αναμένεται δήλωση Αλέξη Τσίπρα

Επίσης, εκτιμάται ότι εγκαταλείπονται τα σενάρια των προηγούμενων ημερών για πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ή για λειτουργία θερινών τμημάτων προκειμένου να περάσουν από αυτά οι εφαρμοστικοί νόμοι με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Όλα δείχνουν ότι θα προτιμηθούν οι εκλογές και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

Η δήλωση της κυρίας Γεροβασίλη είναι σαφής, και μπροστά και πίσω από τις γραμμές: «Η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τις δηλώσεις τους σήμερα γνωστοποίησαν ότι αποφάσισαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι εδώ και τρία χρόνια οι ίδιοι καταψήφιζαν και δεν έδειξαν καμιά εμπιστοσύνη σχεδόν σε όλες τις αποφάσεις της κεντρικής επιτροπής τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι δεν περιείχαν την προοπτική υιοθέτησης της δραχμής».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, συνεχίζει θέτοντας σειρά ερωτημάτων και καλώντας την Αριστερή Πλατφόρμα να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς προτείνει και που διαφέρει η πρόταση της από αυτή του κ. Σόϊμπλε.

«Το ερώτημα είναι απλό», υπογραμμίζει. «Η μετάβαση στο νέο νόμισμα που εισηγείται θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους ή όχι; Αν είναι συμφωνημένη, θα έχουμε απλώς μνημόνιο με δραχμή πράγμα που δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση καλύτερη λύση για τα φτωχά και μεσαία στρώματα. Αν, για παράδειγμα, ο σύντροφος Στρατούλης ήταν υπουργός και η χώρα στη δραχμή, θα μπορούσε να εγγυηθεί το επιπεδο ζωής των συνταξιούχων; Αν δεν είναι συμφωνημένη πως θα στηριχτεί το νέο νόμισμα; Με ποια αποθεματικά; Με ποια ρευστότητα; Ή με ποιά δάνεια από άλλες πηγές; Ή μήπως θα υποτιμηθεί ελεύθερα με όρους παγκόσμιας αγοράς; Τέλος, γνωρίζουμε όλοι ότι το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών ήθελε και ενδιάμεσα προαπαιτούμενα μετά τις 22 Ιουλίου αλλά και δάνειο γέφυρα, που οι προσπάθειες της διαπραγματευτικής ομάδας απέτρεψαν. Ήθελε, επίσης όπως γνωρίζουμε όλοι και ειδικά ο σύντροφος Παναγιώτης Λαφαζάνης, τη συντεταγμένη έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το σχέδιο αυτό είχε ανοιχτά υποστηριχτεί στην κοινοβουλευτική ομάδα από τον ίδιο και άλλα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας. Οι ξεκάθαρες απαντήσεις θα βοηθήσουν όλους μας να κατανοήσουμε τη βάση στην οποία παίρνουν οι σύντροφοι την απόφαση ανατροπής της κυβέρνησης της Αριστεράς».

Είναι η πρώτη φορά που το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να χρησιμοποιήσει τόσο σκληρή γλώσσα κατά της Αριστερής Πλατφόρμας με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Λαφαζάνης στην real.gr στην οποία  επέκρινε την κυβέρνηση για τα σενάρια πρόωρων εκλογών. «Τα προβλήματα της κυβέρνησης που προκλήθηκαν από τη μνημονιακή μεταστροφή της πολιτικής της», δήλωσε, «δεν μπορεί να απαντηθούν με «μπλόφες», ούτε με τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, όπως αυτές που ακούγονται τελευταία. Οι άρον - άρον εκλογές εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε να διασώσουν καμία κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Η διέξοδος για τη χώρα είναι να ακυρωθούν παλιά και νέα μνημόνια και η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία».

Ανοχή τέλος για τους διαφωνούντες, λέει στην ουσία το Μέγαρο Μαξίμου. Η απόφαση μετωπικής σύγκρουσης με την Αριστερή Πλατφόρμα, όμως, σημαίνει ότι ελήφθησαν αποφάσεις ακόμα και αν επισήμως μεταδίδεται ότι τα σημαντικά θα ανακοινωθούν από Δευτέρα.

Η ασφαλέστερη προσέγγιση στο ερώτημα «ποιά είναι η καλύτερη Κυριακή για εκλογές, η 13η Σεπτεμβρίου, η 11η Οκτωβρίου, ή προς Νοέμβριο;» δεν είναι ημερολογιακή αλλά ...μνημονιακή. Με βάση τις απαιτήσεις της συμφωνίας, που τον Σεπτέμβριο είναι λίγες και τον Οκτώβριο πάρα πολλές, η λογική δείχνει εκλογές είτε νωρίς τον Σεπτέμβριο είτε προς το τέλος Οκτωβρίου οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η ψήφιση των προαπαιτούμενων, η πρώτη αξιολόγηση και θα ξεκινλησει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους όπως δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τετάρτη στη γερμανική βουλή.    

Ο Πρωθυπουργός έχει καθημερινά συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και συγκεντρώνει απόψεις και εισηγήσεις προκειμένου να κατασταλάξει στις αποφάσεις του. Όπως και να έχει όμως κυβέρνηση και αντιπολίτευση κινούνται σαν να έχει εισέλθει ήδη η πολιτική ζωή σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο. 

Η απάντηση της Αριστερής Πλατρφόρμας στη δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη
Κύκλοι της Αριστερής Πλατφόρμας, αναφερόμενοι στην κυβερνητική ανακοίνωση, έκαναν την παρακάτω δήλωση: 
"Η κυβέρνηση, όσο κι αν πελαγοδρομεί και αμπελοφιλοσοφεί σε βάρος της Αριστερής Πλατφόρμας και του Παναγιώτη Λαφαζάνη, δεν μπορεί με τίποτα να δικαιολογήσει στο λαό ότι συνομολόγησε με Μέρκελ και Σόιμπλε ένα νέο Μνημόνιο λιτότητας και εξόντωσης της κοινωνίας, ένα Μνημόνιο ξεπουλήματος της χώρας και υποτέλειας.
Η κυβέρνηση, με την επίθεσή της στην Αριστερή Πλατφόρμα και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη είναι προφανές ότι στο μόνο που αποβλέπει είναι να βρει διάτρητα άλλοθι για άμεσες εκλογές- εξπρές. Τίποτα, όμως, και κανένα εκλογικό τέχνασμα δεν μπορεί να διασώσει τη νέα, καταστροφική συναίνεση, που εκφράστηκε στη Βουλή από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι  και την κυβέρνηση, με την από κοινού ψήφιση του τρίτου Μνημονίου".

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top