GuidePedia

0

Γιώργος Τσιάρας
Πιο κοντά σε σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», με τη συμμετοχή του κυβερνώντος μέχρι πρόσφατα Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκεται από χτες η Τουρκία.
Οπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, «βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σ’ ένα πιο προχωρημένο στάδιο με το CHP. Καθώς έχουμε συμφωνήσει ως προς τη μέθοδο, η διαδικασία θα προχωρήσει με το CHP». Πρόσθεσε ακόμη πως τα δύο κόμματα συμφώνησαν στο «πλαίσιο» ενός ενδεχόμενου συνασπισμού.
Μια τέτοια κυβέρνηση βέβαια είναι αμφίβολο αν θα μπορούσε να λειτουργήσει, αφού θα απαιτούσε τη συνύπαρξη δυο εντελώς αντίρροπων πολιτικών δυνάμεων: το AKP είναι ένα κόμμα μετριοπαθών ισλαμιστών, που κυβερνά την Τουρκία εδώ και σχεδόν 13 χρόνια, έχοντας ήδη επιφέρει βαριά πλήγματα στον «κοσμικό» (με την έννοια του ανεξίθρησκου) χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αλλά και στο λεγόμενο «βαθύ κράτος» της γείτονος, του οποίου βασικός «προστάτης» είναι το κεμαλικό CHP.
Ταυτόχρονα, το CHP και τα ΜΜΕ που το υποστηρίζουν έχουν πρωτοστατήσει στις αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς που αγγίζουν τον Τούρκο πρόεδρο και το άμεσο περιβάλλον του: θα τα «καταπιεί» τώρα όλα προκειμένου να μπει ως εταίρος στην κυβέρνηση;
Και θα δεχτεί άραγε το CHP να υποστηρίξει τα σχέδια του «σουλτάνου» Ερντογάν για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών σε βάρος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης; Ηδη αρκετοί πρωτοκλασάτοι πολιτικοί της αντιπολίτευσης έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν δεσμεύσεις ότι ο Ερντογάν θα παραμείνει μακριά από την καθημερινή άσκηση της εξουσίας, προκειμένου να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού.
Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος του παζαριού τελειώνει: η Τουρκία δεν έχει κυβέρνηση από τις 7 Ιουνίου, όταν το κεντροδεξιό κόμμα του Νταβούτογλου (όπου όμως πραγματικοί ηγέτες παραμένουν ο Ερντογάν και ο Αμπντουλάχ Γκιουλ) έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πρώτη φορά από το 2002 που ανέβηκε στην εξουσία. Το κόμμα χρειάζεται να βρει τώρα έναν ήσσονα κυβερνητικό εταίρο ή να αντιμετωπίσει νέες εκλογές, που δεν είναι βέβαιο πως θα αλλάξουν τις σημερινές ισορροπίες.
Οι άλλοι δύο πιθανοί «παίχτες», το ακροδεξιό Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), έχουν ουσιαστικά βγει εκτός παιχνιδιού, οπότε ένας «μεγάλος συνασπισμός» μοιάζει μονόδρομος, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα έχει ήδη υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχει προειδοποιήσει πως μια νέα εκλογική αναμέτρηση θα δημιουργούσε κινδύνους για την οικονομία.

Το σεράι της χλιδής

Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ο Ερντογάν ασχολείται με το αγαπημένο του «σπορ» – την επίδειξη. Χτες ξενάγησε επιλεγμένους Τούρκους δημοσιογράφους στο νέο υπερπολυτελές... σαράι του με τα 1.150 δωμάτια – ένα αληθινό παλάτι που έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και της κοινής γνώμης, αφού, προτού ακόμη ολοκληρωθεί, έχει γίνει συνώνυμο της σπατάλης και της μεγαλομανίας του πρώτου του ενοίκου.
Το γραφείο του Ερντογάν έχει οροφή ύψους οκτώ μέτρων και αρωματίζεται από ένα ειδικό μηχάνημα με ένα παραδοσιακό θυμίαμα, το μπουχούρ, που αρωμάτιζε τα παλάτια της οθωμανικής περιόδου.
Γενικά θα λέγαμε από τις περιγραφές και τις φωτογραφίες ότι το «χλιδάτο» οθωμανικό στιλ πολυτέλειας της εποχής του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς επικρατεί παντού, αφού σχεδόν όλοι οι τοίχοι στους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου έχουν διακοσμηθεί με έργα τέχνης που αναφέρονται στην οθωμανική εποχή, ενώ και η βιβλιοθήκη έχει «εμπλουτιστεί» με μεσαιωνικά χειρόγραφα που μεταφέρθηκαν εκεί από το Εθνογραφικό Μουσείο της Αγκυρας...
Στις... διακριτικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τα επικριτικά δημοσιεύματα, που αφορούν παρανομίες στην κατασκευή του προεδρικού μεγάρου, και ιδιαίτερα την απόφαση να χτιστεί μέσα σε προστατευμένη δασική έκταση, ο Ερντογάν απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα και οι κατηγορίες είναι μυθεύματα των αντιπάλων του.
Ετσι κι αλλιώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια ιδιαίτερα ελαστική έννοια στη γείτονα – όπως έδειξε και η χτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ο δήμος της Κωνσταντινούπολης μπορεί να προχωρήσει στο αμφιλεγόμενο σχέδιο πολεοδομικής αναμόρφωσης του πάρκου Γκεζί και της γειτονικής του πλατείας Ταξίμ.
Το θέμα είχε ως γνωστόν πυροδοτήσει πριν από δύο χρόνια πολύνεκρες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, και οι εργασίες είχαν σταματήσει μετά από δικαστική απόφαση, που ωστόσο αναιρείται από τη χτεσινή ετυμηγορία του Συμβουλίου Επικρατείας.
Ομως οι προστάτες του Γκεζί δεν κάνουν πίσω: «Γνωρίζουμε τι θέλετε να κάνετε, ούτε να το διανοηθείτε!» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αλληλεγγύης Ταξίμ, υπογραμμίζοντας ότι «η πλατεία Ταξίμ και το πάρκο Γκεζί είναι στο εξής υπό την προστασία της Κωνσταντινούπολης, της Τουρκίας και ολόκληρου του κόσμου», ενώ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικρατεί μέγας αναβρασμός.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top