GuidePedia

0

ΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΓΑΛΛΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ

Ημέρες πολέμου ζει η Ευρώπη, με αφορμή την ελληνική υπόθεση για την παροχή ενός νέου προγράμματος οικονομικής βοήθειας, καθώς τα ζητήματα δημοσιονομικής προσαρμογής φαίνεται ότι μεταβάλλονται σε ζήτημα ηγεμονίας της Ευρώπης από τη Γερμανία που ίσως προσπαθεί για ακόμα μια φορά να δείξει σε όλες τις χώρες ότι αυτή έχει το πάνω χέρι , ίσως και να ονειρεύεται ένα νέο 4ο Ράιχ!
Η συνεχής πίεση που ασκεί η Γερμανία στην Ελλάδα μέσω και των χωρών δορυφόρων φαίνεται έχει απώτερους σκοπούς, καθώς όπως αποκαλύτπει και η γερμανική εφημερίδα, Die Welt, η Ελλάδα κάνει τον Ολάντ νέο ισχυρό άνδρα στην Ευρώπη και αυτό δεν θέλει να το επιτρέψει η γεμανική ηγεσία εν συνόλω.
Μέχρι τώρα, σημειώνει η Welt, όταν παρατηρητές εκτός ευρωζώνης αναζητούσαν μια λύση για την κρίση στην Ελλάδα έπαιρναν τηλέφωνο τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, όχι τον Ολάντ. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει, εκτιμά η εφημερίδα. Διότι αιφνιδιαστικά ο Γάλλος πρόεδρος άρχισε να αναμειγνύεται ενεργά στην ελληνική κρίση χρέους.
Γάλλοι εμπειρογνώμονες βοήθησαν τους Έλληνες να καταρτίσουν τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς, ενώ ο ίδιος ο Ολάντ ήταν ο πρώτος που ζήτησε από την Αθήνα να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις διαπραγματεύσεις.
Ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζει η Welt, κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Διότι αυτό είναι σημαντικό και για τον ίδιο αλλά και για την κυβέρνησή του. Η Γαλλία θα μπορούσε να αξιώσει να αποκτήσει ένα νέο ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και τελικά να βγει από τη σκιά της Γερμανίας, στην περίπτωση που πετύχει ο συμβιβασμός με την Ελλάδα τον οποίο επιθυμεί η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση.
Πάντως, σύμφωνα με τη Welt, η στάση της Γαλλίας στην ελληνική κρίση εξηγείται και από το γεγονός ότι το Παρίσι έχει μεγάλα χρέη και φοβάται τις επιπτώσεις ενός Grexit. Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της, το κόστος για τη Γαλλία φαίνεται ότι θα είναι διπλάσιο από αυτό που υπολογιζόταν μέχρι τώρα.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το Παρίσι έχει να χάσει 65 με 68 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει ο κίνδυνος να ανέβουν τα επιτόκια στην ευρωζώνης, κάτι που θα καθιστούσε ακόμη πιο δύσκολη τη δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας.
Τέλος, επισημαίνει η Welt, ένα Grexit θα θεωρούνταν από τους Γάλλους νίκη της γερμανικής πολιτικής λιτότητας και δεν είναι λίγοι οι Γάλλοι ειδικοί μεταξύ αυτών και ο οικονομολόγος, Τομά Πικετί, που επικρίνουν την πολιτική αυτή και ζητούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Δεν ήταν τυχαία ίσως η γερμανική αντίδραση στο άκουσμα ότι Γάλλοι εμπειρογνώμονες βοήθησαν στη σύνταξη της ελληνικής πρότασης!
Ίσως, γι αυτό η ιταλική αντίδραση μέσω του πρωθυπουργού, Μ.Ρέντσι, απέναντι στη Γερμανία είναι "σταματήστε να ταπεινώνετε την Ελλάδα" καθώς βλέπει ότι ο γερμανικός βορράς θα θέλήσει να επιβάλει τις θέσεις του ακόμα και στην τρίτη οικονομία της ΕΕ, την ίδια την Ιταλία.
Ποιοι στηρίζουν την Ελλάδα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μπορεί όλες οι χώρες να ζητούν εγγυήσεις και να θέτουν θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο οι εντολές του Φρανσουά Ολάντ είναι σαφείς και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, ήταν απόλυτα εξουσιοδοτημένος να σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό της Αθήνας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Γάλλος υπουργός, Μισέλ Σαπέν, κατάφερε να στοιχίσει πίσω του 10 χώρες, ενώ από την άλλη ο κ. Σόιμπλε, που είναι σκληρός, έχει μόνο την υποστήριξη της Σλοβακίας και της Φινλανδίας, ενώ πέντε χώρες είναι πλέον ουδέτερες αν και φίλα προσκείμενες στη Γερμανία.
Αυτό που παρουσιάζει αίσθηση είναι ότι ο Σόιμπλε έχασε συμμάχους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup.
Η Γερμανία ξεκίνησε έχοντας μαζί της τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Σλοβενία και τελικά έμεινε μόνο με δύο χώρες.
Με μεγάλη ένταση υπέρ της Αθήνας βρίσκονται οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, ενώ στη μάχη έχουν μπει η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο Σόιμπλε έχει σηκώσει τη σημαία της επανάστασης εναντίον όλων, καθώς όπως αποκαλύφθηκε, καταφέρθηκε εναντίον ακόμα και του κεντρικού τραπεζίτη της Ευρώπης του Μ.Ντράγκι για τη μεγάλη ανοχή που έχει επιδείξει στο θέμα της Ελλάδας και τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να υπεραμύνεται των θέσεών του, ενώ τα πνεύματα προσπάθησε να κατευνάσει με παρέμβασή του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η Γερμανία μήπως ζητάει και πάλι μια νέα ρεβάνς για το Β' ΠΠ; 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top