GuidePedia

0

Του Gregory Claeys

Μια ξεκάθαρη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών έχει αποφασίσει να απορρίψει την πρόταση των πιστωτών που ήταν στο τραπέζι στις 25 Ιουνίου. Αυτό το αποτέλεσμα δεν θα πρέπει να ερμηνευτεί υπερβολικά και θα πρέπει να λαμβάνεται ως αυτό που είναι: ένα ξεκάθαρο "όχι" στις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και που έχουν αποτύχει να αποτρέψουν μια ελεύθερη πτώση του ΑΕΠ κατά 25% και μια δραματική αύξηση της ανεργίας στο 25%. Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ως "όχι" στο ευρώ, καθώς οι Έλληνες έχουν επιβεβαιώσει χωρίς καμία αμφιβολία την προθυμία τους να παραμείνουν στην ευρωζώνη, σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής θα έχουν να λάβουν κάποιες ιστορικές αποφάσεις αυτή την εβδομάδα. Αν και ορισμένοι από αυτούς έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν το δημοψήφισμα ως μια ψήφο εντός-εκτός του ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα για να πιέσουν τους Έλληνες να ψηφίσουν όχι, αυτό δεν ήταν ποτέ το ερώτημα που απευθύνθηκε στους Έλληνες. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να το αναγνωρίσουν αυτό και να είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα του ESM με την κυβέρνηση του Τσίπρα, στην οποία έχει δοθεί μια σαφής εντολή να συνεχίσει να διαπραγματεύεται για μια καλύτερη συμφωνία από αυτή που παρουσιάστηκε στο τραπέζι, στις 25 Ιουνίου.

Θα είναι πολύ σημαντικό να δοθεί σήμα προς την ΕΚΤ ότι είναι πρόθυμοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία γρήγορα. Σε μια πρώτη φάση, αυτό θα επιτρέψει στην ΕΚΤ, τουλάχιστον να διατηρήσει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες, στο τρέχον επίπεδο. Το δ.σ. της ΕΚΤ επρόκειτο να συνεδριάσει χθες για να αποφασίσει τι θα κάνει με τον ELA. Η απόσυρση των κεφαλαίων που δάνεισε στις ελληνικές τράπεζες για να αντικαταστήσει τις μαζικές εκροές καταθέσεων που έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους μήνες και θα ανάγκαζαν τις ελληνικές αρχές να εκδώσουν νέο νόμισμα για να ανακεφαλαιοποιήσουν τον τραπεζικό τους κλάδο, με αποτέλεσμα την de facto έξοδο της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση. αυτό θα ήταν μια μεγάλη πολιτική απόφαση που δεν πρέπει να ληφθεί από μη εκλεγμένους κεντρικές τραπεζίτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη. Είναι επομένως καθήκον των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να το αποφύγουν αυτό, σηματοδοτώντας ξεκάθαρα στην ΕΚΤ ότι είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Σε μια δεύτερη φάση, η γρήγορη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η γνωστοποίηση της στην ΕΚΤ, θα επιτρέψει στο δ.σ. να αρχίσει να αυξάνει το όριο του ELA ξανά, για να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της ως δανειστής της ύστατης στιγμής. Δεδομένης της ήδη περιορισμένης ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών όταν "πάγωσε" ο ELA, μπορεί να ξεμείνουν άμεσα από ρευστό, ακόμη και με τα τρέχοντα όρια ανάληψης, επομένως η αύξηση του ορίου του ELA θα πρέπει να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό.

Επιτρέποντας, ή ακόμη χειρότερα, αναγκάζοντας την Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, θα ήταν μια τρομερή και αμετάκλητη απόφαση. Αυτό θα ήταν δραματικό για τους Έλληνες πολίτες βραχυπρόθεσμα καθώς θα οδηγούσε σε περισσότερα δεινά που προκύπτουν από την περαιτέρω κατάρρευση του ΑΕΠ και την αύξηση του ποσοστού της ανεργίας. Αλλά επίσης θα ήταν δραματικό για την υπόλοιπη ευρωζώνη, καθώς θα έδειχνε σίγουρα ότι το ευρώ είναι ένα αναστρέψιμο νόμισμα και ότι η υπόσχεση της ΕΚΤ να "κάνει οτιδήποτε χρειαστεί" για να διατηρήσει την ακεραιότητα της νομισματικής ένωσης, δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη.

Θα είναι δύσκολο αλλά δεν υπάρχει χρόνος να χαθεί τώρα. Οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να αποδείξουν πολύ γρήγορα ότι είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν, ότι είναι ικανοί να είναι μεγαλόψυχοι και να ξεχάσουν την συχνά διχαστική ρητορική που έχει χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Κάνοντάς το αυτό, θα αποδείξουν ότι λαμβάνουν υπόψη το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής ψηφοφορίας, ακόμη και αν προέρχεται από μια μικρή χώρα στην άκρη της Ένωσης. Από την πλευρά τους, ακόμη κι αν έχουν μόλις πετύχει μια μεγάλη πολιτική νίκη, ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, θα πρέπει να είναι ταπεινοί και να αποδείξουν ότι μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των εταίρων τους, προτείνοντας τελικά σοβαρές μεταρρυθμίσεις, συμβατές με την πλατφόρμα τους (π.χ. σχετικά με το δικαστικό σύστημα, την διαφθορά, την φοροδιαφυγή και για τον ρόλο των ολιγαρχών) και με την ανανεωμένη εντολή που τους δόθηκε από τον ελληνικό λαό την Κυριακή, προκειμένου να βάλουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία ξανά σε τροχιά.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top