GuidePedia

0

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά και τη συμφωνία το χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ, ενώ προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί θα έπρεπε η χώρα να λάβει γενναίο κούρεμα (στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία) και περίοδο χάριτος τουλάχιστον 30 ετών!

Η έκθεση εστάλη στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

«Η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους υποδεικνύει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε μια κλίμακα που πρέπει να πάει πολύ πιο πέρα από ό,τι έχει προβλεφθεί σήμερα και από ό,τι έχει προταθεί από τον ESM», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση όλου του χρέους της προς την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων, αναφέρεη η απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ.

Οι εναλλακτικές είναι να προχωρήσουν άμεσα σε «βαθύ εμπροστοβαρές κούρεμα» των δανείων τους ή σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταφορές στον προϋπολογισμό.


πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top