GuidePedia

0

Την ώρα που οι τουριστικές αφίσες χαρακτηρίζουν την Τουρκία πατρίδα του χριστιανισμού, πλήθη ισλαμιστών, απόφοιτοι σχολών ιμάμηδων, συγκεντρώνονται στην Κωνσταντινούπολη και απαιτούν τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Για μας η Αγία Σοφία δεν είναι απλώς ένας τόπος λατρείας. Συμβολίζει, την κατάκτηση του Πορθητή, αλλά και την ανεξαρτησία μας. Αν δεν λειτουργεί ως τζαμί, εμείς, το τουρκικό έθνος, δεν μπορούμε να είμαστε ανεξάρτητοι», αναφέρει δήλωσή τους.
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute

ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Η ιστορία της Αγίας Σοφίας είναι θλιβερή. Οι χριστιανοί που την έκτισαν δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πως η χώρα στην οποία βρίσκεται εδώ και αιώνες δεν θα ένιωθε ανεξάρτητη αν ο ναός δεν μετατραπεί σε τζαμί. Η Αγ. Σοφία κτίστηκε το 537 και μέχρι το 1453 ήταν ο μεγάλος καθεδρικός ναός της Ορθοδοξίας. Μετά την άλωση ο Μωάμεθ Β’ την μετέτρεψε σε τζαμί.
Οι καμπάνες, η αγία τράπεζα, τα εικονοστάσια και οι εικόνες, τα ιερά σκεύη μεταφέρθηκαν. Τα ψηφιδωτά μεταφέρθηκαν ή καλύφθηκαν και μουσουλμανικά σύμβολα προστέθηκαν. Το 1935 η εκκλησία έγινε μουσείο. Από τότε οι «αγνοί Τούρκοι πιστοί» έχουν ξεκινήσει πολλές εκστρατείες για την εκ νέου μετατροπή του άτυχου ναού σε τζαμί ξανά.

Αγία Σοφία υπήρχε και στην Τραπεζούντα. Και αυτή μετατράπηκε σε τζαμί από τον Μωάμεθ Β’, έγινε μουσείο το 1964 και μετατράπηκε πάλι σε τζαμί το 2012. Ακόμα και αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για τους μουσουλμάνους. Οι μουσουλμάνοι υποχρεώνονται να προσεύχονται σε ένα τζαμί όπου υπάρχουν χριστιανικές τοιχογραφίες. Γι’ αυτό απαιτούν την καταστροφή των χριστιανικών τοιχογραφιών. Φυσικά δεν κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν γιατί υπάρχουν τα χριστιανικά σύμβολα στο τζαμί.
Τον Απρίλιο ο μουφτής της Άγκυρας είπε πως η ρήση του Πάπα Φραγκίσκου περί της αρμενικής γενοκτονίας θα επιταχύνει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Λίγες ημέρες πριν πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη με αίτημα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Την συγκέντρωση οργάνωσε η «ανθρωπιστική» μη κυβερνητική οργάνωση ΙΗΗ, γνωστή από το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν «Η Αγία Σοφία πρέπει να ξαναγίνει τζαμί. Είμαστε έτοιμοι Να θυσιαστούμε για το Ισλάμ». Πριν την συγκέντρωση αυτή ο Τούρκος αρχιμουφτής διοργάνωσε διδασκαλία του κορανίου στον ναό.
Στην Τουρκία δεν υπάρχει έλλειψη τζαμιών. Ίσα – ίσα υπάρχουν σε μεγαλύτερη αναλογία σε σχέση με το θεοκρατικό Ιράν. Η εκστρατεία μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν έχει σε τίποτα να κάνει με την έλλειψη τζαμιών. Απλώς αντικατοπτρίζει την τουρκική ισλαμική «σταυροφορική» λογική.
Οι Τούρκοι κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη το 1453, αλλά οι «αγνοί» Τούρκοι θεωρούν την κατάκτηση ανολοκλήρωτη, λόγω της υπάρχουσας χριστιανικής κληρονομιάς. Για να ολοκληρωθεί η κατάκτηση όλα τα ίχνη της χριστιανικής κληρονομιάς πρέπει να σβήσουν. Είναι η ίδια λογική που επιβάλει στους Τούρκους να θεωρούν την Ιερουσαλήμ ισλαμική πόλη.

Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα είναι μια νίκη των Τούρκων ισλαμιστών. Θα έχουν κατακτήσει έναν ακόμα ιερό χώρο του χριστιανισμού. Κατόπιν αυτού θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν υπέρ της «απελευθέρωσης» της Ιερουσαλήμ στο τζαμί Αγία Σοφία. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top