GuidePedia

0

«Από ιστορικής άποψης οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ είναι πολυδιάστατες και βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και συμφέροντα. Ως σύμμαχοι εντός του ΝΑΤΟ Τουρκία και ΗΠΑ στηρίζουν τις διμερείς σχέσεις στις παγκόσμιες αξίες, τη δημοκρατία, τις ατομικές ελευθερίες, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κράτος δικαίου και την ελεύθερη οικονομία». Με τα λόγια αυτά περιγράφονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Του Μπουράκ Μπεγκντίλ
ΠΗΓΗ: The Gatestone Institute

Ωραιοποιώντας την εικόνα και ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία, το 2009, είχε χαρακτηρίσει την συνεργασία με την Τουρκία ως υποδειγματική. Ήταν η εποχή που ΗΠΑ και Τουρκία είχαν πλησιάσει περισσότερο από ποτέ. Πραγματικά όμως ο Αμερικανός πρόεδρος εξακολουθεί να θεωρεί την Τουρκία υποδειγματικό συνεργάτη;
Σε πρόσφατη έρευνα αποδεικνύεται πως οι Τούρκοι δεν έχουν την ίδια γνώμη. Η έρευνα που διεξήχθη από ομάδα Τούρκων πανεπιστημιακών δείχνει πως οι Τούρκοι θεωρούν τις ΗΠΑ τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική τους ασφάλεια, με ποσοστό 35%, πιστεύοντας πως οι Αμερικανοί έχουν αποικιακές φιλοδοξίες. Πρώτη απειλή, με ποσοστό 42,6%, θεωρούν το Ισραήλ.
Παράλληλα όμως το 74,3% των Τούρκων πιστεύει πως η Τουρκία συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και το 44,35 θεωρεί πως η συνεργασία αυτή επεκτείνεται και στον τομέα της άμυνας. Επίσης, 53,3% των Τούρκων δηλώνουν πως «δεν έχουν πρόβλημα με τους Αμερικανούς». Ενδιαφέρον εύρημα.

Πάνω από τους μισούς Τούρκους λένε πως δεν έχουν πρόβλημα με τις ΗΠΑ, αλλά παράλληλα τις θεωρούν ως τη δεύτερη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Ένα ποσοστό 14,2% των Τούρκων θεωρούν τις ΗΠΑ απαραίτητο συνεταίρο για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ενώ ένα 12,4% επιθυμούν στενότερη συνεργασία με τον ισλαμικό κόσμο.
Όσον αφορά το Ισραήλ η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Μόνο το 0,4% των Τούρκων θεωρούν το Ισραήλ ως φιλική χώρα και, όπως αναφέρθηκε, πιστεύουν, σε ποσοστό 42,6%, ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή κατά της Τουρκίας. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, με ποσοστό 12,8%, η Αρμενία, με ποσοστό 7,2% και η Κύπρος, με ποσοστό 3,9%.
Και πάλι τα αποτελέσματα εμφανίζονται αντιφατικά. Την ώρα που η ΕΕ θεωρείται απειλή, το 47,5% των Τούρκων δηλώνουν πως επιθυμούν την ένταξη στην Ένωση. Ένα άλλο παράδοξο είναι πως οι τρεις, πέραν των ΗΠΑ, άλλες χώρες που θεωρούνται απειλή, το Ισραήλ, η Αρμενία και η Κύπρος, μαζί, έχουν πληθυσμό σχεδόν 12 εκατ. έναντι των 78 εκατ. της Τουρκίας.
Στην Τουρκία όμως το σύνθημα είναι: «Ο Τούρκος δεν έχει άλλο φίλο πέραν από τον Τούρκο». Αυτό καταδεικνύεται και στην έρευνα, όπου το 38,7% των Τούρκων δηλώνει πως η Τουρκία δεν έχει φίλους. Επίσης, τα 2/3 των Τούρκων δηλώνουν πως η εθνική τους ταυτότητα είναι ισλαμική ή μεσανατολική, αλλά οι μισοί, σχεδόν, επιθυμούν να ενταχθούν στην «χριστιανική λέσχη» της ΕΕ, την ώρα που μόνο το 25% των Τούρκων θεωρούν εαυτόν Ευρωπαίο.
Η Τουρκία βρίσκεται σε μια από τις πιο ασταθείς και προβληματικές περιφέρειες του κόσμου. Την ώρα που η μεγαλύτερη απειλή για την Τουρκία προέρχεται από τους μουσουλμάνους γείτονές της και οι φανατικοί ισλαμιστές βρίσκονται προ των πυλών, οι Τούρκοι εξακολουθούν να ψάχνουν για εχθρούς σε λάθος τόπους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα καταδεικνύει το πόσο εν συγχύσει βρίσκεται η τουρκική κοινωνία. Οι Τούρκοι και πάλι δείχνουν χαμένοι.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top