GuidePedia

0

Πιο ενεργή στρατιωτική δράση προς υποστήριξη του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», δηλαδή ουσιαστική εμπλοκή στον συριακό πόλεμο κατά του καθεστώτος Άσαντ, των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και των Κούρδων, ζητά η τουρκική πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, αντιμετωπίζει την αντίδραση των στρατιωτικών, οι οποίοι γνωρίζουν, καλύτερα από όλους, τις αδυναμίες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η τουρκική «Χουριέτ», η «ενεργός συμμετοχή» που είχε ζητήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου αφορούσε παροχή υποστήριξης πυρών πυροβολικού στους Σύριους αντικαθεστωτικούς, αλλά και αεροπορική υποστήριξη και στρατιωτική επέμβαση, ώστε να εξασφαλιστεί εδαφική ζώνη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.
Στόχος ήταν να μη μπορέσουν οι Κούρδοι της Συρίας (PYD) να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής των συνόρων. Αποσκοπούσε επίσης στην εγκατάσταση στη ζώνη αυτή των Σύριων προσφύγων, ώστε να μην εισέρχονται σε τουρκικό έδαφος.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου όμως, ο στρατηγός Οζέλ, καθυστέρησε να ακολουθήσει τις κυβερνητικές οδηγίες, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες, όπως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου που θα συνιστούσε μια τέτοια ενέργεια, αλλά και τις πιθανές απρόβλεπτες αντιδράσεις του καθεστώτος και των υποστηρικτών του, Ρωσίας και Ιράν, σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο στρατηγός αναφέρθηκε και σε πιθανές αμερικανικές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση Νταβούτογλου προσπάθησε να πείσει τον Οζέλ. Ωστόσο η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να διαθέσει στους Αμερικανούς τη βάση του Ιντσιρλίκ, δεν επέτρεπε μεγάλη αισιοδοξία.
Στις 24 Ιουνίου, στην Άγκυρα, το Συριακό συζητήθηκε μεταξύ του Τούρκου γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Σινιρλίογλου και του Ρώσου ειδικού απεσταλμένου Μιχαήλ Μπογκτάνοφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, αναγνώρισε πως το καθεστώς Άσαντ μπορεί να συνεργάζεται με το ΙΚ. Παρόλα αυτά ξεκαθάρισε πως η Ρωσία δεν θα μείνει αδιάφορη σε ενδεχόμενη τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία.
Η κατάσταση στην Συρία και το μέλλον του Άσαντ συζητήθηκαν επίσης μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ερντογάν στο Μπακού. Παρόλα αυτά, ο Νταβούτογλου, στις 18 Ιουνίου, σε σύσκεψη στην Άγκυρα, επέμεινε πως πρέπει να υπάρξει στρατιωτική επέμβαση στην Συρία.
Ο Οζέλ, ο οποίος συμμετείχε στην σύσκεψη, ζήτησε γραπτή διαταγή για να ενεργήσει. Η διαταγή του δόθηκε, αλλά αμέσως μετά το Οζέλ άρχισε να διατυπώνει αντιρρήσεις, προβάλλοντας τις συνέπειες που θα είχε μια τουρκική επέμβαση, ακόμα και κατά του ΙΚ μόνο.
Ο στρατηγός είπε πως το ΙΚ θα μπορούσε να εκτελέσει επιθέσεις αντιποίνων κατά Τούρκων πολιτών και στρατιωτών. Τόνισε επίσης το ενδεχόμενο σύγκρουσης των τουρκικών δυνάμεων με τους Κούρδους του PYD, αλλά και του ΡΚΚ, που θα είχε ως αποτέλεσμα την επανέναρξη του ένοπλου αγώνα εντός τουρκικού εδάφους.
Είπε επίσης, πως από την στιγμή που ο Άσαντ συνεργάζεται με το ΙΚ, η συριακή Αεροπορία θα μπορούσε να πλήξει τουρκικούς στόχους, αναγκάζοντας την Τουρκία να απαντήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στο μεταξύ οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν και πάλι στο Κομπάνι, στις 25 Ιουνίου. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί είναι δεδομένο πως δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε σοβαρή στρατιωτική δράση στην Συρία κατ’ εντολή του ΑΚΡ, τουλάχιστον, το οποίο πλέον δεν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Η διαδικασία των εντολών σχηματισμού κυβέρνησης θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα και έως τότε, αν σχηματισθεί κυβέρνηση, η διαταγή πολέμου του Νταβούτογλου θα έχει πιθανότατα καταστεί ανεπίκαιρη. Εξάλλου, αν στη νέα κυβέρνηση συμμετάσχει και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHΡ) είναι δεδομένο πως η συριακή τουρκική πολιτική θα αλλάξει.

Επίσης, τον Αύγουστο, λήγει η θητεία του στρατηγού Οζέλ. Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν επιθυμεί, λίγες μέρες πριν την αποστράτευσή του να συνδέσει το όνομά του με την τουρκική πολεμική εμπλοκή στην Συρία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top