GuidePedia

0

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Κρύος ιδρώτας έχει λούσει την Κριστίν Λαγκάρντ μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να σηκώσει το πιστόλι και να πυροβολήσει την αξιοπιστία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που υπάρχει τεράστια ανησυχία όχι μόνο στο ΔΝΤ αλλά στην ΕΕ και στις ΗΠΑ. 

Πλήττεται πλέον ο μηχανισμός που χρησιμοποιούν τα μεγάλα συμφέροντα για να επιβάλλουν την πολιτική τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, που κάποιοι θέλησαν να πέσουν στην ανάγκη τους. Μην ξεχνάμε το ρόλο του Γιώργου Παπανδρέου που άνοιξε την πόρτα στο ΔΝΤ το 2010 και τα μεγάλα παιχνίδια της οικογένειας και όχι μόνο με διάφορα Funds, όπως και το τζόγο με τα CDS.
Η μη πληρωμή του ΔΝΤ δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Στη δεκαετία του 1980 περίπου 25 κράτη «έχασαν» πληρωμές προς το Ταμείο. Αυτός ο αριθμός μειώθηκε δραστικά τα τελευταία έτη. Το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι το μέγεθος του χρέους. Η χώρα μας έχει πάρει από το ΔΝΤ περίπου 35 δισ. μέσω δυο προγραμμάτων και πρέπει να καταβάλει συνολικά 6,9 δισ. μέσα στο 2015.
Όταν η Ελλάδα, λοιπόν, αποφάσισε να μην πληρώσει την δόση των 300 εκατ. ευρώ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και ζήτησε όλες οι δόσεις να γίνουν μία και να πληρωθούν στο τέλος του μήνα, εκείνο που σκέφθηκαν στο ΔΝΤ ήταν ότι μία παύση πληρωμών θα πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία του Ταμείου. 
Κι αυτό γιατί πριν δυο χρόνια έρευνες αποκάλυψαν πολλά λάθη στο πρώτο μνημόνιο για την Ελλάδα αλλά και στον τρόπο που συνολικά ανταποκρίθηκε το ΔΝΤ στη κρίση της ευρωζώνης. 
Η πολιτική του ΔΝΤ αμφισβητείται και σήμερα από πολλούς, ενώ δεν πρέπει να αγνοηθεί και η δημόσια ανοιχτή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, προς την Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τους Ευρωπαίους πως πρέπει να κάνουν ό,τι πρέπει για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Παλαιότερα, το πρώην μέλος του ΔΣ του Ταμείου, Αντρέα Μοντανίνο, είχε δηλώσεις πς «αν η Ελλάδα αποτύχει, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να αμφισβητούν αν οι πολιτικές του ΔΝΤ λειτουργούν. Είναι σημαντικό για το ΔΝΤ αυτό να μην συμβεί, γιατί οι κανόνες δεν είναι για να σπάνε…».
Αυτό αποδεικνύει γιατί η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα» τώρα, καθ’ ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, δεν πρόκειται να πληρωθούν οι συγχωνευμένες δόσεις του 1,6 δισ. ευρώ. Και την αποτυχία αυτή θα τη χρεωθεί προσωπικά. 
Για «περιφρόνηση προς τους δανειστές» έκανε λόγο η βρετανική εφημερίδα Guardian μετά την ανακοίνωση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε πως «μπορούσες σχεδόν να ακούσεις τα δόντια των στελεχών του Ταμείου να τρίζουν, όταν έλαβαν το αίτημα της Αθήνας να μην πληρώσει τη δόση της Παρασκευής».
Και δεν τρίζουν μόνο τα δόντια των στελεχών του ΔΝΤ αλλά και της ΕΚΤ, αφού έρχεται η σειρά της. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο πρέπει να πληρωθούν δύο δόσεις τη τάξεως των 6,7 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να πληρωθούν αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως, ούτως ώστε να ανοίξουν οι κάνουλες της χρηματοδότησης.
Όλα λοιπόν καταλήγουν στο ίδιο σημείο. Ή πρέπει να υπάρξει μία συμφωνία Ελλάδας και δανειστών εντός των επομένων ημερών ή η κατάσταση οδηγείται σε ρήξη και "ουκ αν λάβοις…" Για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και η Ελλάδα δεν θα περάσει καλά αν πάμε σε ρήξη. Εκείνοι, όμως, που θα χάσουν τα περισσότερα είναι οι δανειστές.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top