GuidePedia

0

ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΟ ΝΤΙΓΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - 80.000 ΣΦΑΙΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ISIS, 1000 ΟΒΙΔΕΣ, EΣΤΕΛΝΕ Η ΜΙΤ

"Καταιγίδα" και "Πολύφημος" η απάντηση στις σκέψεις για "θερμό επεισόδιο" στο Αιγαίο 

H εσωτερική πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, έχει δημιουργήσει δικαιολογημένους φόβους για εξαγωγή της τουρκικής πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα. Είναι άλλωστε μια τακτική που η Άγκυρα έχει εφαρμόσει πολλές φορές προκειμένου να αποπλανήσει την τουρκική κοινή γνώμη από τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς μαίνεται ο πόλεμος του "Σουλτάνου" Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Φετουλάχ Γκιουλέν μετά και τις νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας που διάκειται θετικά προς τον τελευταίο. Στο επεισόδιο αυτό προστέθηκε και το μακελειό εναντίον των Κούρδων στο Ντιγιαρμπακίρ.

Στο πλαίσιο αυτό, για επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας εν όψει των εξελίξεων στη Τουρκία, από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι από 8 έως 12 Ιουνίου 2015 θα διεξαχθεί η άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 15» στην περιοχή του Αιγαίου, στην οποία θα συμμετέχει το σύνολο των μονάδων του ΠΝ, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Κύριος αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι η διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης και ετοιμότητας των μονάδων, ενώ προβλέπεται η εκτέλεση πολλαπλών αντικειμένων στο πλαίσιο της διακλαδικής συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και η δοκιμή ειδικών σχεδίων και η εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών.

Η άσκηση θα συνδυαστεί με την άσκηση ‘’ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ 15’’ της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θα συμμετέχουν επίσης ειδικές δυνάμεις και έτερες μονάδες του Στρατού Ξηράς, καθώς και μονάδες του Λιμενικού Σώματος.

Μετωπική σύγκρουση με τη ΜΙΤ που μετέφερε όπλα στους τζιχαντιστές κάνει ο Can Dündar αρχισυντάκτης της εφημερίδας Cumhuriyet με τον Erdogan ζητάει ισόβια για τον Can Dündar. Η εφημερίδα είχε δημοσιοποιήσει βίντεο που ταυτοποιούσε τη μεταφορά όπλων στη Συρία από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες με την Cumhuriyet αναταπαντάει με νέο βίντεο από την μεταφορά όπλων την κατάσχεση του υλικού τη σύλληψη οδηγών κατά την επεισοδιακή έρευνα των αρχών στα καμιόνια της ΜΙΤ.

Εισαγγελέας ήδη από τις 29 Μαίου άνοιξε διεξαγωγή έρευνας που σχετίζεται με το δημοσίευμα.Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχθεί στα Άδανα το 2014. Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του κόμματος AKP ο Yasin Aktay είχε επιβεβαιώσει ότι τα καμιόνια μετέφεραν όπλα για τον Ελέυθερο Συριακό Στρατό (FSA) ένοπλο σκέλος της ψευδεπίγραφης συριακής αντιπολίτευσης που πολεμάει το συριακό κράτος. Ωστόσο έντονες ήταν οι φήμες ότι τελικά τα όπλα προορίζονταν για τους τζιχαντιστές.

Ήδη κρίθηκαν προφυλακιστέοι 4 εισαγγελείς που κίνησαν το θέμα και διέταξαν έρευνα στα καμιόνια της ΜΙΤ. Ο Recep Tayyip Erdogan υποσχέθηκε ότι θα το πληρώσει πολύ ακριβά ο αρχισυντάκτης που δημοσίευσε αυτήν την ιστορία ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι τα καμιόνια ήταν της ΜΙΤ αλλά πήγαιναν φάρμακα στους Τουρκμένους της Συρίας.

Προβοκάτσια σχεδιασμένη για την υπονόμευση της ειρήνης στη χώρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις δύο εκρήξεις σε προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) στο Ντιγιάρμπακιρ, που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 100.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε μικρή απόσταση από έναν μετασχηματιστή τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης σε κεντρική πλατεία του Ντιγιάρμπακιρ όπου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του HDP, κυρίως Κούρδοι, για να ακούσουν την ομιλία του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Την εκδοχή αυτή, ωστόσο, απέρριψε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, που δήλωσε ότι η έκρηξη στο Ντιάρμπακιρ, λίγη ώρα πριν ανέβει στο βήμα για να μιλήσει στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του HDP ο ηγέτης του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας, δεν οφειλόταν σε βλάβη μετασχηματιστή τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης.

«Τα πρώτα ευρήματά μας δείχνουν ότι η έκρηξη δεν σημειώθηκε (...) στον μετασχηματιστή τάσης», είπε ο Γιλντίζ, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας από το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk.

Η συγκέντρωση ακυρώθηκε, ο Ντεμίρτας δεν εκφώνησε την ομιλία του, ενώ σε δηλώσεις του κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. «Οι αντίπαλοί μας θέλουν να προκαλέσουν χάος», τόνισε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το αιματηρό περιστατικό στο Ντιγιάρμπακιρ προστέθηκε σε μια σειρά βίαιων επεισοδίων που έχουν αμαυρώσει την προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία, στην πλειονότητά τους εναντίον στελεχών του HDP.

Η επίδοση του κόμματος στις εκλογές της Κυριακής θεωρείται κρίσιμη, αφού αναμένεται να καθορίσει εάν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) θα εξασφαλίσει ή όχι την ενισχυμένη πλειοψηφία που χρειάζεται για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την μετατροπή του πολιτικού συστήματος της χώρας σε προεδρικό, όπως επιθυμεί ο ηγέτης της ισλαμιστικής παράταξης, ο πρόεδρος – σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το HDP επιδιώκει να γίνει στις εκλογές της Κυριακής το πρώτο κουρδικό κόμμα που θα καταλάβει ως τέτοιο —και όχι κατεβάζοντας ανεξάρτητους υποψήφιους, όπως στο παρελθόν— έδρες στην τουρκική εθνοσυνέλευση, υπερβαίνοντας το όριο του 10% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δίνουν στο κουρδικό κόμμα πάνω από 12%.

Η τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, εφημερίδα της αντιπολίτευσης δημοσίευσε εικόνες από οβίδες,ρουκέτες οι οποίες ήταν κρυμμένες κάτω από φάρμακα μέσα στα φορτηγά με την κάλυψη μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Συρία. Σύμφωνα όμως με τα επίσημα ντοκουμέντα τα καμιόνια στην πραγματικότητα ήταν ιδιοκτησία της ΜΙΤ. Η κατάσχεση των όπλων έχει ημερομηνία Γενάρης 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας τα καμιόνια περιείχαν 1000 οβίδες ,80 000 σφαίρες μικρού και μεγάλου διαμετρήματος και εκατοντάδες χειροβομβίδες.

Ένας συλληφθείς τούρκος εισαγγελέας ο Aziz Takçı κατά την απολογία του στο δικαστήριο των Αδάνων αποκάλυψε ότι η MIT (οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες) έστειλαν τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 2.000 φορτηγά με όπλα στις τρομοκρατικές οργανώσεις που μάχονται κατά του προέδρου Bachar al-Assad .

«Αυτά τα καμιόνια ήταν φορτωμένα με όπλα όπως αντιαεροπορικές ρουκέτες, κανόνια των 155 mm και άλλους τύπους πυρομαχικών», δήλωσε ο Takçı.

Ο εισαγγελέας Takçı αποκάλυψε τις διασυνδέσεις του τουρκικού κράτους με την ISIS κατά την απολογία του στο ποινικό δικαστήριο στα Άδανα.

Επανέλαβε ότι τα φορτηγά ακινητοποιήθηκαν μετά από εντολή του κυβερνήτη των Αδάνων. Ο ίδιος εισαγγελέας αποκάλυψε επίσης ότι η MIT διαδραμάτισε εδώ και 2 χρόνια ένα ρόλο στην έκρηξη βόμβας στην Reyhanlı όπου σκοτώθηκαν 52 άτομα.

Οι κατηγορούμενοι εισαγγελείς απαλλάχθηκαν των καθηκόντων τους σε μια ενορχηστωμένη κίνηση της κυβέρνησης να αποσιωπήσει τις σκανδαλώδεις όσο και σοκαριστικές αποκαλύψεις τους.

Στις προεκλογικές εμφανίσεις του Ντεμιρτάς οι γυναίκες συνωστίζονται για να βγάλουν μια σέλφι μαζί του. Δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη όμως σε μια μερίδα Τούρκων οι οποίοι θεωρούν ότι πίσω από τη μετριοπαθή βιτρίνα του Ντεμιρτάς κρύβεται η σκληροπυρηνική, «τρομοκρατική», όπως τη θεωρούν οι τούρκοι, ιδεολογία του ΡΚΚ.

Ο Ντεμιρτάς, που κατάγεται από το Ντιγιάρμπακιρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας και είναι δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, πλασάρεται ως ένας «αντι-Ερντογάν», δηλαδή απαλλαγμένος από τον αυταρχισμό του προέδρου, αλλά και ένας «αντι-Κιλιτσντάρογλου», δηλαδή που δεν υποφέρει από την έλλειψη χαρισματικότητας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του κεμαλικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Επιπλέον, είναι ο μόνος που πορεί να κόψει την αυτοδυναμία του Ερντογάν ενώ πολλές δημοσκοπήσεις τον φέρουν να το έχει επιτύχει.

Ο "Σουλτάνος" έχει ανοίξει πολλά εσωτερικά μέτωπα στη Τουρκία, με τον Γκιουλέν να προσπαθεί να τον ανατρέψει, Άγνωστο πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν μετά και τα αποτελέσματα των εκλογών στη Τουρκία..όταν και θα χάσει το όνειρο της αυτοδυναμίας...

Επιπλέον, τον πλήρη έλεγχο της Bank Asya, της δέκατης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας, έχουν από τις 29/05 οι Αρχές της χώρας, εξέλιξη που αποτελεί νίκη του Ταγίπ Ερντογάν επί του ιμάμη και ορκισμένου εχθρού του, Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο BDDK δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή επικαλούμενος το ότι “τα προβλήματα που προκαλούνταν στις δραστηριότητες της τράπεζας από την χρηματοοικονομική της δομή, από τις εταιρικές της σχέσεις και από τη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου συνιστούσαν κίνδυνο για την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος” της Τουρκίας.

Η τουρκική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει την επίθεσή της εναντίον της Bank Asya τον περασμένο Φεβρουάριο, παίρνοντας τον έλεγχο του Διοικητικού της Συμβουλίου, τον οποίο επίσης ανέθεσε στο TMSF, επικαλούμενη τότε την “έλλειψη διαφάνειας” στον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας.

Η διεύθυνση του πιστωτικού ιδρύματος είχε τότε καταγγείλει μια “παράνομη” απόφαση, ενώ η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τα “πολιτικά” κίνητρα της απόφασης των Αρχών.

Η Bank Asya, η οποία ιδρύθηκε το 1996, θεωρείται στενά συνδεδεμένη με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενός Τούρκου ιμάμη ο οποίος ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από όπου διευθύνει ένα τεράστιο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων στην Τουρκία και σε άλλες χώρες.

Φωτογραφίες πράκτορα της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ την ώρα που η Στρατοχωροφυλακή του βάζει χειροπέδες ως επιβάτη/οδηγό σε φορτηγό που πιάστηκε να μεταφέρει όπλα στους αντάρτες και τους τζιχαντιστές της Συρίας δήθεν ως ...ανθρωπιστική βοήθεια, δημοσιεύει τουρκική εφημερίδα.

Η Cumhuriyet παραθέτει 24 νέες φωτογραφίες από τα φορτηγά ΤΙΡ της μυστικής υπηρεσίας ΜΙΤ που κατάσχεσε ο εισαγγελέας στα Άδανα τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε η Αγκυρα είχε υποστηρίξει ότι τα φορτία ήταν ...ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Τουρκμένους της Συρίας και είχε επικρίνει τους εισαγγελείς και τους διοικητές της Στρατοχωροφυλακής ότι είναι ψεύτες, υπονομευτές κλπ.
















πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top