GuidePedia

0


Όλα όσα συζητούνται για τον πλούτο και τη δύναμη των Rothschild, μοιάζουν να είναι «αποκυήματα» της ανθρώπινης φαντασίας – εν τούτοις, πρόκειται πράγματι για την ισχυρότερη και πλουσιότερη οικογένεια του πλανήτη, με μία χωρίς όρια επιρροή
«Τα χρήματα είναι ο Θεός της εποχής μας και οι Rothschild ο προφήτης Του»
(H. Heine, Μάρτιος 1841).
Άρθρο

Όπως έχω ήδη αναφέρει (κείμενο) οι περισσότεροι απλοί άνθρωποι, οι επιστήμονες, οι καλλιτέχνες, οι αθλητές, εμείς που γράφουμε, ιδίως δε οι πολιτικοί, διεκδικούν από το περιβάλλον τους δύο βασικά πράγματα: την αγάπη, καθώς επίσης την επιβεβαίωση πως είναι σημαντικοί, ότι αξίζουν.

Σε πλήρη αντίθεση όμως με όλους τους άλλους, η ελίτ του χρήματος αδιαφορεί εντελώς για την αγάπη ή για την επιβεβαίωση των άλλων, ενώ επιδιώκει ένα και μοναδικό πράγμα: την αύξηση της δύναμης της, έτσι ώστε να επιβάλλει την κυριαρχία της στις «μάζες» –να κινεί τα νήματα δηλαδή, παραμένοντας στο παρασκήνιο, μακριά από τα βλέμματα του κόσμου.

Στα πλαίσια αυτά, όλα όσα συζητούνται για τον πλούτο και τη δύναμη των Rothschild, των βασιλέων της ελίτ, μοιάζουν να είναι «αποκυήματα» της ανθρώπινης φαντασίας – υπερβολικά δηλαδή, ψεύτικα, θεωρίες συνωμοσίας, παράλογα και αμφίβολα. Εάν όμως παραμείνει κανείς στα γεγονότα, αποφεύγοντας τους μύθους και τις εικασίες, θα διαπιστώσει πως πράγματι πρόκειται για την ισχυρότερη και πλουσιότερη οικογένεια της Δύσης, με μία χωρίς όρια επιρροή – ενώ την ίδια στιγμή δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ στα ΜΜΕ και δεν γίνεται σε καμία περίπτωση δημόσιο θέμα.

Περαιτέρω, τόσο η επιρροή, όσο και η μυστικότητα της οικογένειας που αποφεύγει κάθε είδους δημοσιότητα, πριν από όλα την ανάδειξη μελών της στην πολιτική, τεκμηριώνεται από τον κατάλογο των πλουσιοτέρων ανθρώπων που δημοσιεύει ετήσια το περιοδικό Forbes – στον οποίο ποτέ δεν εμφανίζεται, παρά το ότι τα περιουσιακά της στοιχεία είναι πολλαπλάσια από αυτά του εκάστοτε πρώτου, όπως ο B. Gates (Microsoft) στο παρελθόν, με περίπου 50 δις $.

Ειδικότερα, η αόρατη περιουσία των Rothschild υπολογίζεται στα 100.000 δις $ (των Rockefellers που επίσης δεν εμφανίζονται στον κατάλογο στα 11.000 δις $), όταν, για σύγκριση, η περιουσία όλων μαζί των 691 πλουσιότερων ανθρώπων που αναφέρονται στο Forbes είναι της τάξης των 2.200 δις $ – δηλαδή, περίπου 50 φορές χαμηλότερη.

Το ότι καταφέρνουν τώρα να μην εμφανίζεται το όνομα τους στον κατάλογο, έτσι ώστε να παραμένουν στην αφάνεια και να μη γίνονται στόχος, είναι απλό – τους ανήκει το περιοδικό, όπως επίσης το δίκτυο διεθνών ειδήσεων Reuters, το οποίο ουσιαστικά εφοδιάζει όλα τα υπόλοιπα ειδησεογραφικά πρακτορεία του πλανήτη (πηγή: M. Morris). Με απλά λόγια, η οικογένεια καθορίζει ποιός θα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα της – παραμένοντας στο παρασκήνιο.

Περαιτέρω, θεωρώντας περιττό να ασχοληθώ με την ιστορία της οικογένειας, η οποία μετά τη δήμευση της περιουσίας της από το τρίτο Ράιχ απέφευγε επίσημα τη Γερμανία και την Αυστρία (έως το 2009, το έτος της κρίσης, όπου ίδρυσε τράπεζες και σε αυτές τις χώρες), θα περιοριστώ στο παρόν – ξεκινώντας από το ότι, διαθέτουν 950 τράπεζες σε 35 χώρες, σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, στη Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Αυστραλία και στο Ισραήλ.

Οι τράπεζες αυτές δεν φαίνονται, δεν κινούν την προσοχή δηλαδή, επειδή δεν απευθύνονται στους μέσους ιδιώτες, ενώ δεν είναι σε περιοχές που θεωρούνται προβεβλημένες – με πελάτες τους αποκλειστικά και μόνο τους υπερβολικά πλουσίους, τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις άλλες τράπεζες, τους διεθνείς οργανισμούς, καθώς επίσης τις κυβερνήσεις των κρατών.

Συμμετέχουν δε σε πάρα πολλές κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, συνήθως χωρίς να εμφανίζονται ως μέτοχοι – αφού επιμερίζουν τα ποσοστά τους σε περισσότερες συμμετοχές, έτσι ώστε η κάθε μία τράπεζα τους να κατέχει λιγότερο από το 5%. Η οικογένεια δεν περιορίζεται βέβαια σε τράπεζες, διαθέτοντας επί πλέον επενδυτικές εταιρείες, ασφαλιστικές, ομίλους ακίνητης περιουσίας κοκ. – όπως τη γνωστή «Royal & Sun», καθώς επίσης τον όμιλο «Black Stone».

Ο όμιλος της «Black Stone», ο οποίος ιδρύθηκε το 1985 με χρήματα της οικογένειας από τον επικεφαλή του μεγαλύτερου υποκαταστήματος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, της «Fed New York», διαθέτει μεγάλα ποσοστά μετοχών των μεγαλυτέρων εισηγμένων επιχειρήσεων της Δύσης, συμπεριλαμβανομένων πολλών εταιρειών του δείκτη DAX της Γερμανίας – οι οποίοι είναι μόνο «κατ’ επίφαση» γερμανικοί.

Προφανώς όλα τα παραπάνω προσδίδουν στην οικογένεια μία τεράστια χρηματιστηριακή δύναμη, αφού διαθέτει κάθε είδους εσωτερική πληροφόρηση – με αποτέλεσμα να μπορεί να κερδίζει «κατά το δοκούν» μυθικά ποσά, ελέγχοντας σχεδόν πλήρως τις κινήσεις των τιμών των μετοχών, των νομισμάτων, των εμπορευμάτων κοκ. Προφανώς δε είναι υπέρ της κατάργησης των μετρητών χρημάτων (άρθρο), τα οποία δεν ελέγχονται τόσο εύκολα, όσο τα «πλαστικά».

Οι Rothschild συμμετέχουν επίσης στη μεγάλη επενδυτική εταιρεία «Black Rock» (γνωστή από τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών), η οποία διαθέτει με τη σειρά της μετοχές σε όλες τις μεγάλες πολυεθνικές, διαχειριζόμενη περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,7 τρις $ - σχεδόν εννέα φορές περισσότερα δηλαδή, από ολόκληρο το δημόσιο χρέος της πατρίδας μας.

Με δεδομένη τώρα τη δυνατότητα πολλαπλασιασμού τους με τη βοήθεια της μόχλευσης, η οποία μπορεί να ξεπεράσει τις 40 φορές (108 τρις $, όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι της τάξης των 70 τρις $), κατανοεί κανείς την τεράστια δύναμη μίας και μόνο εταιρείας της οικογένειας – η οποία δεν περιορίζεται στην κλασσική Δύση, αφούμε την τράπεζα JNR UK Ltd (Jacob and Nathaniel Rothschild) επεκτείνεται στην Ανατολική Ευρώπη, καθώς επίσης στη Ρωσία, διαθέτοντας πολύ στενές σχέσεις με τους ολιγάρχες.

Προσπάθησε δε να εξαγοράσει τον πετρελαϊκό όμιλο Yukos, εμποδιζόμενη την τελευταία στιγμή από τον κ.Putin, ο οποίος το 2003 «απέσυρε από την κυκλοφορία» τον πρόεδρο της (Chodorkowski), πριν ακόμη προλάβει να την πουλήσει στην JNR UK Ltd. Φυσικά, η οικογένεια διαθέτει τη δική της μυστική υπηρεσία, αγοράζοντας το 2007 την εταιρεία «Diligence LLC», η οποία είχε ιδρυθεί το 2000 από ένα ηγετικό στέλεχος της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας, σε συνεργασία με έναν πρώην πράκτορα της CIA.

Στον τομέα των πολυτίμων λίθων, η μεγαλύτερη συμμετοχή της οικογένειας είναι στην ολλανδική De Beers, η οποία σχεδόν μονοπωλεί την παγκόσμια αγορά διαμαντιών – ενώ δικοί της άνθρωποι είναι τοποθετημένοι στις σημαντικότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, στις ομάδες συμφερόντων (άρθρο), στην Παγκόσμια Τράπεζα, στο ΔΝΤ, στην BIS, στον ΟΗΕ, στο μεγαλύτερο όμιλο ΜΜΕ του κόσμου (R.Murdoch News Corporation) κοκ.

Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος του άρθρου, είναι φύσει αδύνατον να απαριθμήσει κανείς όλες τις συμμετοχές και όλες τις επιχειρήσεις της οικογένειας αυτής – ενώ είναι κάτι παραπάνω από εύλογη η εντύπωση των περισσοτέρων ανθρώπων, σύμφωνα με την οποία πρόκειται για μυθικά πρόσωπα.

Εν τούτοις, τα πρόσωπα αυτά δεν είναι μόνο αληθινά αλλά, το βασικότερο, επιδιώκουν να κυβερνήσουναπολυταρχικά ολόκληρο τον πλανήτη – έχοντας πρόσφατα δρομολογήσει το γνωστό ως «οικονομικό ΝΑΤΟ», μέσω του οποίου θα καταργηθεί πολύ εύκολα η δημοκρατία. Ένα από τα βασικότερα εργαλεία τους βέβαια είναι το ευρώ – το οποίο δεν θα επιτρέψουν να διακινδυνεύσει ούτε από την Ελλάδα, ούτε από το άλλο παράσιτο της Ευρωζώνης, όπως θεωρείται η Γερμανία (ανάλυση).

Άρης Οικονόμου, Senior Analyst (finance & markets)

Analyst Team. 

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top