GuidePedia

0

Μία ημέρα πριν το Eurogroup στο Λουξεμβούργο και όλα δείχνουν πως όχι μόνο δεν υπάρχει προοπτική άμεσης συμφωνίας, αλλά το κλίμα ρήξης εντείνεται. Είναι σχεδόν βέβαιο πως στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Πέμπτη δεν πρόκειται να ληφθεί καμία απόφαση και όλα δείχνουν πως το θέμα της Ελλάδας θα παραπεμφθεί σε μία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε, η οποία πιθανόν να γίνει το Σαββατοκύριακο.

Μέχρι τότε, αναμένεται σήμερα μία κρίσιμη απόφαση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς συνεδριάζει για να αποφασίσει την ανανέωση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA). Το αν θα αποφασίσει να ανοίξει και πάλι τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης ο Μάριο Ντράγκι είναι αρκετά σημαντικό και θα δώσει ένα στίγμα για το που πηγαίνει η κατάσταση. 

Η χθεσινή ημέρα επιβεβαίωσε πως η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από τους δανειστές είναι αρκετά μεγάλη. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ουσιαστικά πως χωρίς καμία δέσμευση εκ μέρους των δανειστών για το κούρεμα του χρέους, δεν υπάρχει προοπτική συμφωνίας. Πόσο μάλλον όταν επιθυμούν οι πιστωτές να επιβάλουν νέα μνημονιακά μέτρα. 

Ακολούθησε η κόντρα μεταξύ του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και της κυβέρνησης, με τον πρώτο να κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου πως διαστρεβλώνει τις θέσεις του και λέει ψέματα στον ελληνικό λαό ότι ζήτησε αύξηση του ΦΠΑ για τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά να παραδέχεται πως ζήτησε μείωση των αμυντικών δαπανών και την κυβέρνηση να του απαντά πως «εμείς δεν είπαμε ποτέ πως η μείωση του ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ρεύμα είναι άποψη της Κομισιόν, αλλά των θεσμών». 

Το κλίμα λοιπόν ήταν ιδιαίτερα βαρύ και αυτό φάνηκε και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης, του EuroWorkingGroup, κατά τη διάρκεια του οποίου και στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της ατζέντας του αυριανού Eurogroup αναλύθηκαν τα πιθανά σενάρια διαχείρισης του αδιεξόδου που έχουν προκύψει στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. 

Στο τραπέζι μπήκε και το σενάριο της παράτασης του προγράμματος για τρεις ή έξι μήνες με το αγκάθι σε αυτή την περίπτωση να είναι το θέμα πως θα πληρωθούν οι δόσεις των 8,23 δισ. ευρώ (προς ΕΚΤ και ΔΝΤ) που λήγουν μέσα στο καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί ένα νέο δάνειο, αλλά συνηγορεί στο να αποδεσμευθούν χρήματα από το υπάρχον πρόγραμμα.  

Χθες μάλιστα πυροδοτήθηκε προς στιγμήν μία νέα κρίση μετά τη δήλωση του προέδρου του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει τις τέσσερις «ενοποιημένες» δόσεις ύψους 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Ενδεχόμενο πάντως που διαψεύστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και συνομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου, μπορεί να ήταν σχετική με τη γενικότερη στάση του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση.

Κι αυτό γιατί θα μπορούσε ενδεχομένως η Ελλάδα να καθυστερήσει την εξόφληση των δόσεων προς το ΔΝΤ από έναν μέχρι και έξι μήνες χωρίς να απειλείται με χρεοκοπία. Αυτό θα συνέβαινε, ωστόσο, αν η κυβέρνηση ερχόταν σε συνεννόηση με το Ταμείο που με προοπτική συμφωνίας και το ΔΝΤ εξέδιδε ανακοίνωση που θα επιβεβαίωνε την παράταση αποπληρωμής των δόσεων του 1,53 δισ. ευρώ.

Επισήμως, πάντως, ο κ. Λιου εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά να προτρέπει τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και τους δανειστές να συγκλίνουν και να βρουν μία λύση γιατί η ρήξη θα ήταν σε βάρος όλων και φυσικά της παγκόσμιας οικονομίας. 

Διαπιστώνεται, λοιπόν, πως στην παρούσα φάση και χωρίς να διαφαίνεται φως στο τούνελ, ότι η ρήξη δεν είναι καθόλου απίθανη αν οι δανειστές επιμείνουν στους εκβιασμούς και στις απειλές. Μέχρι λοιπόν την Παρασκεύη, το ενδιαφέρον εστιάζεται περισσότερο στο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη και στη συνάντηση που θα έχει εκεί με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμιρ Πούτιν, παρά στο αυριανό Eurogroup.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top