GuidePedia

0


Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση προχωρά ο γνωστός Γάλλος αναλυτής επί της ελληνικής κρίσης χρέους Ρομαρίκν Γκοντάν στην εφημερίδα La Tribune.

Η ανάλυσή του δεν περιστρέφεται ούτε γύρω από τη ρευστότητα που λιγοστεύει ολοένα και πιο πολύ ούτε γύρω από τις έντονες φήμες για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αλλά επιχειρεί να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης είναι «ανυπόφορος» στους Ευρωπαίους.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος σπεύδει εξαρχής να τονίσει ότι το Eurogroup επιθυμεί διακαώς να απαλλαγεί από εκείνον. Η αιτία δεν είναι, όπως κάποιοι επιφανειακά σπεύδουν να πουν, το εναλλακτικό στιλ του Ελληνα υπουργού με τα «παρδαλά πουκάμισα», ούτε το «υπερεγώ» του. «Οι αιτίες είναι πολύ βαθύτερες» σχολιάζει ο Γκοντάν και επισημαίνει πως έχει χυθεί πολύ μελάνι στα δημοσιεύματα που θέλουν το κεφάλι του επί πίνακι. Τελευταίο το χθεσινό άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Monde που αναφέρει «Ο εξοργιστικός κύριος Βαρουφάκης», με τίτλο «Ο ροκ σταρ που προκαλεί ενόχληση στις Βρυξέλλες».

Πάντως, ο αρθρογράφος της La Tribune επισημαίνει πως «το μοτίβο όλων αυτών των άρθρων είναι συχνά το ίδιο: ο άνθρωπος κρίνεται προφανέστατα άξιος (είναι δύσκολο να του αμφισβητήσει κανείς ότι είναι καλός οικονομολόγος, εκτός από το γεγονός ότι είναι μόνιμος πελάτης των οικονομικών εφημερίδων), αλλά και ανυπόφορος και δεν κάνει καμία απολύτως διαπραγμάτευση».

Βαρουφάκης: Ο ενοχλητικός υπουργός με τα παρδαλά πουκάμισα και το ισχυρό υπερεγώ του
Ο Γκοντάν σχολιάζει τις αμέτρητες αναφορές για τον «ενοχλητικό Ελληνα οικονομολόγο στα μάτια των Ευρωπαίων αξιωματούχων, με τα παρδαλά του πουκάμισα και το δυνατό “υπερεγώ” του».

Κατά τον Γάλλο δημοσιογράφο, όμως, «το μεγαλύτερο έγκλημα» του Βαρουφάκη είναι «πως δεν άλλαξε (σ.σ.: από αυτά που έλεγε προεκλογικά) για “να παραμείνει εντός γραμμής”» των προκατόχων του και «κυρίως την πορεία που είχε χαράξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος», όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, ο οποίος και εκείνος αναγκάστηκε να «αλλάξει» στην πορεία.
Το έγκλημα του Βαρουφάκη είναι ότι δεν μπαίνει εντός της γραμμής που θέλουν οι Ευρωπαίοι
Ο Γκοντάν συνεχίζοντας τον σχολιασμό του αναφορικά με το δημοσίευμα της ανταγωνιστικής του «Le Monde» τονίζει ότι και σε αυτό το άρθρο, όπως και σε άλλα πορτραίτα του Γιάνη Βαρουφάκη, δεν χρησιμοποιείται τυχαία ο χαρακτηρισμός του «ροκ σταρ» ο οποίος παρουσιάζεται ως «Ικαρος που προσελκύεται από τον ήλιο των μέσων ενημέρωσης».

«Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές ο αναγνώστης καταλαβαίνει ότι ο Γιανης Βαρουφάκης είναι ανυπόφορος, επειδή είναι ένας επιφανειακός νάρκισσος που κάνει επίδειξη. Ο ρόλος του δεν είναι να κουνάει τα χέρια του για να σαγηνεύσει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων (τους δανειστές) όπως σα να πρωταγωνιστεί σε αμερικανική σειρά. Εν ολίγοις, αυτός ο υπουργός δεν είναι παρά ένας κλόουν» σχολιάζει ο αναλυτής.

Ομως, ο Γκοντάν, επισημαίνοντας την αλλαγή που φαινομενικά παρουσιάστηκε σε σχέση με το Eurogroup στη Ρίγα της 25ης Απριλίου και εκείνου στις Βρυξέλλες προχθές, τονίζει ότι «όλα αυτά είναι προπέτασμα καπνού» και επισημαίνει ότι «στην πραγματικότητα δεν έχει υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Η κατάσταση παραμένει η ίδια [...] Με ή χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη τα αδιέξοδα παραμένουν: Η Ελλάδα αρνείται πάντα τις “μεταρρυθμίσεις” στις συντάξεις και την αγορά εργασίας που απαιτούν από αυτήν οι δανειστές».
«Στην πραγματικότητα, δεν είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης το πρόβλημα. Η απόρριψή του ήταν το σύμπτωμα της πολιτικής απόρριψης της νέας κυβέρνησης» τονίζει ο πολιτικός αναλυτής της La Tribune.
Στην πραγματικότητα δεν είναι ο Βαρουφάκης το πρόβλημα, αλλά η διάσταση πολιτικής Ελλάδας-δανειστών

«Ετσι, η πραγματικότητα του “προβλήματος Βαρουφάκη” βρίσκεται αλλού και μπορεί να αναζητηθεί σε διάφορα σημεία» επισημαίνει ο Γκοντάν.

Πρώτο σημείο, κατά τον Γάλλο δημοσιογράφο, είναι «η αποφασιστικότητα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών να θέσει προ των ευθυνών τους τους ομολόγους του». Σε αυτό το σημείο, ο Γάλλος αναγνώστης ενημερώνεται για τις συνέπειες της λιτότητας που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα και τις αναλύσεις του Γιάνη Βαρουφάκη από το 2010 για τα αρνητικά αυτής της πολιτικής.

Ομως, οι αιτιάσεις του Βαρουφάκη και άλλων οικονομολόγων περί λιτότητας είναι μια «λογική απαράδεκτη» για τους Ευρωπαίους ομολόγους του για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, «επειδή πάνω σε αυτή τη λογική συνίσταται το Eurogroup» και φυσικά δεν πρόκειται να αναγνωρίσει και να πει «mea culpa» και, δεύτερον και κυριότερο, «επειδή αυτή η πολιτική είναι ένα άλλο ευρωπαϊκό “storytelling” για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ότι “οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν καρπούς”».
Ο Βαρουφάκης έστρεψε τον καθρέπτη των ευθυνών στους Ευρωπαίους και για αυτό έπρεπε να φύγει από τη μέση
«Ωστόσο» προσθέτει ο Γκοντάν, «ο Γιάνης Βαρουφάκης ως καλός οικονομολόγος γνωρίζει πολύ καλά πως αυτή η “συνταγή” είναι και επιφανειακή και εύθραυστη».

«Επειτα από μια πρωτοφανή για καιρό ειρήνης οικονομική κατάσταση, μόνο μια μαζική επενδυτική προσπάθεια στην Ευρώπη σε συνδυασμό με μια μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην ανάκαμψη της χώρας» γράφει ο Γκοντάν, ενστερνιζόμενος τους ισχυρισμούς του Ελληνα υπουργού, επισημαίνοντας όμως πως «αυτό το όραμα έρχεται σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη στο Eurogroup: το πρόγραμμα είναι απαραίτητο και πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τέλους, ώστε να έρθει μια “υγιής ανάπτυξη”».

«Κατά συνέπεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι μέσα στο Eurogroup ένα ξένο ιδεολογικά σώμα που τους δείχνει στον καθρέπτη τα αποτρόπαια λάθη της Ευρώπης από το 2010. Με το να ζητά μια αλλαγή πολιτικής γύρω από την Ελλάδα, ο Ελληνας υπουργός φαίνεται σαν κακό και αφόρητο διάλειμμα στον μύθο της ανάκαμψης που φέρνει η λιτότητα», γράφει ο Γκοντάν.
Και ο Βενιζέλος το '11 προσπάθησε, αλλά οι Ευρωπαίοι τον επανέφεραν εντός γραμμής
Και συνεχίζει: «Και ακόμα χειρότερα: Εκείνος επιμένει. Κι εδώ έγκειται όλο το νόημα της φράσης της ευρωπαϊκής πηγής στη Le Monde που ανέφερε και πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος άλλαξε. Επίσης, το 2011, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήθελε να προειδοποιήσει για αυτά τα λάθη. Ομως, ευτυχώς, επέστρεψε εντός γραμμής. Και έτσι μπορέσαμε να συνεχίσουμε αυτή την παράλογη πολιτική που κατέστρεψε την Ελλάδα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν μπορεί να δεχθεί να κάνει το ίδιο λάθος. Και για αυτό τον λόγο έπρεπε να βγει από τη μέση».

Η ανάλυση του Γκοντάν στη «La Tribune»

Το δημοσίευμα της Le Monde που παρουσιάζει τον Ελληνα υπουργό ως ενοχλητικό νάρκισσο ροκ σταρ και κλόουν

Δημοσίευση σχολίου

 
Top