GuidePedia

0


Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt»… Προσοχή όμως στις λεπτομέρειες… Στόχος της Μέρκελ είναι η σωτηρία του ευρώ, η οποία διασφαλίζεται μόνο μέσω της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη… Έτσι απλά… Η Μέρκελ μισούσε, μισεί και θα μισεί την Ελλάδα… Και γι’ αυτό την θέλει δεμένη χεροπόδαρα στο άρμα της…

Όπως αναφέρεται, οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν μεν αργά, αλλά διεξάγονται σε καλύτερο κλίμα από ότι στο παρελθόν. Η αργοπορία, όμως, αναμένεται να δημιουργήσει νέα προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα – χρήματα που τα έχει ανάγκη για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Αυτό που θα χρειαστεί να κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος δεν είναι εύκολο, καθώς θα αναγκαστεί να πάει κόντρα στη λογική του άμεσου συνεργάτη της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και συνάμα να πείσει τους βουλευτές της να ψηφίσουν μια ακόμη βοήθεια προς την Ελλάδα. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα πρέπει να προσφέρει σανίδα σωτηρίας προς την Αθήνα για να αποτρέψει τον εφιάλτη του Grexit.


Αν το θέμα των χρημάτων είναι ένα από τα βασικά, το άλλο, εξίσου σημαντικό, είναι πώς θα παρουσιαστεί προς τα έξω η πιθανή συμφωνία, έτσι ώστε να μην προκαλέσει τριγμούς και στις δύο πλευρές. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα: «Η νέα συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή από το δύσπιστο γερμανικό κοινοβούλιο και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα με τους Γερμανούς, τους Ολλανδούς και τους Φινλανδούς βουλευτές που αντιστέκονται ολοένα περισσότερο στο ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοδότησης της Ελλάδας, η όποια συμφωνία πρέπει να έχει μια μορφή που θα καθιστά ικανή την ψήφισή της τουλάχιστον από τη μετριοπαθή πτέρυγα του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος που κυβερνά στην Ελλάδα, όπως γράφει το άρθρο.

Κι όμως, ακόμα κι αν η συμφωνία αργήσει, τα χρήματα για τους Έλληνες πρέπει να θεωρούνται σίγουρα. Για ένα νέο πακέτο, οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όσες θέλουν, όμως λιγότερες από όσες ζητά το Βερολίνο. Με άλλα λόγια: Αν η Αθήνα δεν κατορθώσει και πάλι να κάνει «ανοικτά και δημόσια κάποια χονδροειδή βλακεία», τότε θα λάβει τα χρήματα από την Ευρώπη. Η Γερμανίδα καγκελάριος το έχει αποφασίσει, ίσως και κόντρα στην άποψη του ίδιου του υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε.

Η Ευρώπη – και ιδιαίτερα η καγκελάριος – δε θέλουν να ρισκάρουν δείχνοντας την έξοδο στους Έλληνες, κι αυτό είναι κατανοητό. Φοβούνται ότι μία έξοδος θα αποτελούσε ένα ορατό σύμβολο της αναστρεψιμότηταςτου ευρώ. Αυτό θα ήταν η αρχή του τέλους του κοινού νομίσματος, γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο.

Συνεπώς ο Γ. Βαρουφάκης είχε τελικά σε αυτό το σημείο δίκιο: τη σωτηρία της Ελλάδας δεν έχουν στα χέρια τους ούτε ο Σόιμπλε ούτε οι λοιποί υπουργοί του Εurogroup, αλλά η Α. Μέρκελ και η ΕΚΤ.

Ωστόσο, εξ’ αιτίας των προαναφερθέντων πολιτικών δυσκολιών θα είναι αδύνατη μια εκταμίευση πριν τον Ιούνιο ή ακόμα και τον Ιούλιο. Έτσι η Αθήνα δεν μπορεί να υπολογίζει σε αυτά τα χρήματα για την κάλυψη των πιο άμεσων υποχρεώσεών της.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, η ΕΚΤ πρέπει να δώσει λύση εκεί που οι πολιτικοί έχουν αποτύχει. Η ΕΚΤ θα επιτρέψει στους Έλληνες μία ενδιάμεση χρηματοδότηση με το να αυξήσει το μέχρι τώρα όριο των 15 δισ. για έκδοση εντόκων γραμματίων – υπό την προϋπόθεση οι Έλληνες να δείξουν προθυμία στις διαπραγματεύσεις. Αυτό προκύπτει τόσο από πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, όσο και από πληροφορίες που διαρρέουν μετέχοντες στις σχετικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη Welt.

Για να λειτουργήσει κάτι τέτοιο όμως, η ΕΚΤ πρόκειται να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να γράψουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια στα βιβλία τους. Μέχρι τώρα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτραπεί.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να γίνει όταν ωριμάσουν οι συνθήκες για μία συμφωνία. Ήδη το 2012 η ΕΚΤ είχε παράσχει μια γέφυρα στους Έλληνες. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και το 2015.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top