GuidePedia

0

Carnegie Europe
Της Judy Dempsey

Η δολοφονία οκτώ αστυνομικών και δεκατεσσάρων ενόπλων, στις 9 και 10 Μαΐου στο Κουμάνοβο, στα βόρεια της πΓΔΜ, έχει ταράξει τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία προσπαθούν να ξεπεράσουν την κληρονομιά των εμφυλίων πολέμων που έπληξαν την περιοχή στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Αλβανικής καταγωγής πολίτες από το Κοσσυφοπέδιο φέρεται να πραγματοποίησαν τις εκτελέσεις κατά την διάρκεια των ένοπλων μαχών στην εθνοτικά μικτή πόλη, αναζωπυρώνοντας τους φόβους ότι οι εθνοτικές εντάσεις θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις, ήδη, τεταμένες πολιτικές της πΓΔΜ.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της πΓΔΜ δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας εξουδετέρωσαν «μια από τις πιο επικίνδυνες τρομοκρατικές οργανώσεις στα Βαλκάνια, της οποίας ιδρυτές είναι πρώην μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού».



Ο NLA, ή Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός, είναι μια μυστηριώδης ομάδα που δραστηριοποιείται στην πΓΔΜ, σύμφωνα με τα τοπικά, Αλβανόφωνα μέσα ενημέρωσης. Αν ήταν υπεύθυνη για το συμβάν, δεν είναι καθόλου σαφή τα κίνητρα της οργάνωσης για τις εκτελέσεις ή το ποιός βρίσκεται πίσω από την οργάνωσή τους.
Ο Nikola Gruevski, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, δήλωσε ότι οι ένοπλοι είχαν πρόθεση να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Κάποιοι, πρόσθεσε, «έχουν λάβει μέρος σε διάφορες συγκρούσεις, κάποιοι στη Μέση Ανατολή, κάτι που αποδεικνύει την μεγάλη τους εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο».
Όποιο κι αν είναι το υπόβαθρο για τις δολοφονίες και αυτοί που τις πραγματοποίησαν, το περιστατικό δεν έχει μόνο εκθέσει το πόσο εύθραυστη είναι η πΓΔΜ. Έχει επίσης επιβεβαιώσει, λες και χρειαζόταν επιβεβαίωση, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εξακολουθούν να έχουν πολλές εκκρεμότητες στα Δυτικά Βαλκάνια.
Ο Jens Stoltenberg, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο Johannes Hahn, επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση, καταδίκασαν τη βία και απηύθυναν έκκληση για τη διεξαγωγή μιας διαφανούς έρευνας, ώστε να διαπιστωθεί τί συνέβη.
Ο Stoltenberg ήξερε τι διακυβεύεται: η εξάπλωση της αστάθειας. «Καλώ όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε περαιτέρω κλιμάκωση, προς το συμφέρον της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», είπε. Το 2001, το ΝΑΤΟ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην προστασία της πΓΔΜ, ώστε να μην ολισθήσει στον εμφύλιο πόλεμο με την αποστολή 3.500 στρατιωτών για να καλύψουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας.
Η πΓΔΜ περιμένει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και είναι μια υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ. Αλλά πορεία της να γίνει μέλος και των δύο οργανισμών έχει αποκλειστεί συστηματικά από την Ελλάδα.
Το ζήτημα για την Αθήνα είναι το όνομα της πΓΔΜ, για την οποία είναι επισήμως η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ή πΓΔΜ. Η κυβέρνηση των Σκοπίων θέλει να αποκαλεί τη χώρα της απλά Μακεδονία. Αλλά η Ελλάδα υποστήριξε ότι η χρήση του ονόματος Μακεδονία υποδηλώνει εδαφικές διεκδικήσεις επί της βόρειας Ελληνικής επαρχίας, η οποία φέρει το ίδιο όνομα.
Ο Gjorge Ivanov, πρόεδρος της πΓΔΜ, κάλεσε την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να βρουν μια λύση, που θα ξεμπλοκάρει το Ευρω-Ατλαντικό μονοπάτι διότι «αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη για την χώρα και την περιοχή».
Το αβέβαιο μέλλον της πΓΔΜ, αναπόφευκτα, έχει οδηγήσει στην τεράστια απογοήτευση μεταξύ της νέας γενιάς της χώρας, καθώς και μεταξύ των πολιτικών ελίτ. Αυτή η έλλειψη προοπτικής οδήγησε, επίσης, στην επιβράδυνση των οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων. Εν ολίγοις, η πΓΔΜ δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
Οι δολοφονίες συμπίπτουν με την αύξηση της αντίθεσης με το στυλ της διακυβέρνησης του Gruevski. Για μήνες, ο ίδιος είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο ηλεκτρονικών υποκλοπών.
Η αντιπολίτευση, υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την παράνομη παρακολούθηση περισσότερων από 20.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εισαγγελέων, δικαστών, δημοσιογράφων, δημάρχων και υπουργών. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται επίσης ότι η κυβέρνηση έχει καταπατήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.
Η αντιπολίτευση έχει γίνει τόσο επικριτική προς τον Gruevski και την αποφασιστικότητά του να παραμείνει στην εξουσία, που ο Zoran Zaev, ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, έθεσε το ερώτημα του εάν ο Gruevski ενορχήστρωσε τις εθνοτικές ταραχές για να αποσπάσει την προσοχή του κοινού από την κλιμακούμενη οικονομική και πολιτική κρίση της πΓΔΜ. Αν σ’ αυτό υπήρχε κάποια δόση αλήθειας, τότε θα πρόκειται σίγουρα για μια εξαιρετικά επικίνδυνη στρατηγική.
Οι φοιτητές, επίσης, στρέφονται κατά της κυβέρνησης. Έχουν διαδηλώσει εναντίον των αλλαγών για τον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων στα πανεπιστήμια. Στις 5 Μαΐου, συνελήφθησαν αρκετοί ακτιβιστές φοιτητές.
Ενώ οι ηγέτες από την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο καταδίκασαν την πρόσφατη βία, το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών έσπευσε προς υπεράσπιση της κυβέρνησης της πΓΔΜ. Κατηγόρησε επίσης «Δυτικής-έμπνευσης» μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, σύμφωνα με το Balkan Insight, ένα ειδησεογραφικό μέσο.
«Η έκρηξη των αντι-κυβερνητικών δραστηριοτήτων στην πΓΔΜ κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών είναι ανησυχητική», ανακοίνωσε το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών. «Η επιλογή των πολλών κινημάτων της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ, εμπνευσμένων από τη Δύση, που ευνοούν τη λογική του δρόμου και το γνωστό σενάριο της «χρωματιστής επανάστασης», είναι γεμάτη από επικίνδυνες συνέπειες», είπε το υπουργείο, αναφερόμενο σαφώς στα γεγονότα στην Ουκρανία μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση που εκδηλώθηκε στη χώρα αυτή μεταξύ 2004-2005.
Οι κατηγορίες της Ρωσίας αγγίζουν τα όρια της παράνοιας. Στην πραγματικότητα, αν η ΕΕ είχε υιοθετήσει μια πιο επιθετική πολιτική σχετικά με τη πΓΔΜ, το πολιτικό κλίμα της χώρας μπορεί να μην είχε επιδεινωθεί τόσο γρήγορα όσο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top