GuidePedia

0

Ολες οι λεπτομέρειες του κειμένoυ που διέρρευσε το Μαξίμου

Διατηρεί όλες τις "κόκκινες γραμμές" της χώρας η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση βάσει των όσων διέρρευσε το Μαξίμου: Δεν υπάρχει σενάριο για μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ - Δεν θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις - Κάνουν λόγο για μεταρρύθμιση του ΦΠΑ - «Μαχαίρι» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Περαιτέρω ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων
Επίσης ανακοινώθηκε ότι στο Brussels Group ξεκινούν σήμερα οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας [Staff Level Agreement], ενώ θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με ηγέτες ώστε να διευκολυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η πρόσφατη συμφωνία στη Ρίγα της Λετονίας.
- Οι καταθέσεις και η τραπεζική λειτουργία είναι διασφαλισμένες, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος δεν ζήτησε καμιά αύξηση του ELA, καθώς το πλαφόν των 80,2 δισ. θεωρείται επαρκές μετά τη σταθεροποίηση της εκροής καταθέσεων. Είναι φανερό ότι μέχρι τέλους κάποιοι θα παίζουν παιχνίδια με στόχο την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
- Το πλαίσιο της συμφωνίας θα προβλέπει:
α. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα πρώτα χρόνια.
β. Μη υφεσιακά μέτρα που θα έχουν και αναδιανεμητικό προσανατολισμό. Δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς/συντάξεις.
γ. Μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, ώστε να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα και εισπραξιμότητα. Δεν υπάρχει σενάριο με 1,8 δισ. ευρώ μέτρα.
δ. Μακροπρόθεσμη λύση με ελάφρυνση του χρέους και αναπτυξιακό πακέτο.

- Στο συνταξιοδοτικό θα υπάρξει μεταρρύθμιση, προκειμένου να περιοριστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις [χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα] και να ενοποιηθούν ασφαλιστικά ταμεία. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται για έναρξη διαλόγου και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να κόψει συντάξεις.
- Παραμένει το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς. Αν δεν απαιτούνταν η συμφωνία τoυ ΔΝΤ τώρα θα είχε κλείσει η συμφωνία. Είναι χαρακτηριστική η διαφοροποίηση μεταξύ των θεσμών, όταν οι μεν Ευρωπαίοι [Κομισιόν και ΕΚΤ] ζητούν μια γρήγορη ως το τέλος Μαΐου συμφωνία, το δε ΔΝΤ, μέσω αξιωματούχων του, σημειώνει ότι "θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση, όχι μια γρήγορη και πρόχειρη δουλειά".
Στο τέλος η κυβέρνηση "πετάει το μπαλάκι" στους θεσμούς αναφέροντας ότι "έχει κάνει το χρέος της, έδειξε εμπράκτως ότι θέλει ρεαλιστική συμφωνία. Ήρθε η ώρα οι θεσμοί να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα και στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα".
«Eίμαστε κοντά να επιτύχουμε συμφωνία πριν από τις 5 Ιουνίου» δήλωσε στoν ραδιοσταθμό Παραπολιτικά FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μία ενιαία συμφωνία, ώστε να μη ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι από τα Κοινοβούλιά τους να επικυρώνουν συνεχώς συμφωνίες.
Επίσης, υπογράμμισε ότι θα γίνει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με βάση αναλογιστικές μελέτες, ενώ ανέφερε πως το συνταξιοδοτικό δεν σχετίζεται μόνο με τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά με συνολικότερα μεσο-μακροπρόθεσμα ζητήματα.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει θέμα με τον υπουργό Οικονομικών, απάντησε πως ο κ. Βαρουφάκης απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.
Ο κ. Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για περαίωση αδήλωτων εισοδημάτων, αλλά, όπως είπε, «δεν θέλουμε με αυτές τις ρυθμίσεις να αποκρυβούν υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».
Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κυβέρνηση με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς η πρόεδρος της Βουλής έχει την άποψή της και δεν ξεφεύγει από την κομματική στάση, ούτε καρφώνει, ούτε μέμφεται την κυβέρνηση.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top