GuidePedia

0

Μετά τις δηλώσεις για το κίνημα «Γκιουλέν»
Συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στα Τίρανα οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ζήτησε από τις αλβανικές αρχές να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες του «κινήματος Γκιουλέν».
Το κίνημα, αρχικά υποστηρικτής του Ερντογάν αλλά νυν «νούμερο ένα» αντίπαλός του, είναι παρόν στην Αλβανία κυρίως, αλλά όχι αποκλειστικά, μέσω τουρκικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σαϊμίρ Ταχίρι χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ως «πολιτικά αιτήματα» και δήλωσε ότι «το αίτημα αυτό του τούρκου προέδρου έλαβε την πρέπουσα απάντηση από τις αρμόδιες αλβανικές αρχές», εννοώντας την αντίδραση της υπουργού Παιδείας, η οποία δήλωσε ότι το «δίκτυο των τουρκικών κολεγίων και των σχολείων που χρηματοδοτείται από το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Αλβανία τηρεί όλους τους κανόνες και λειτουργεί εντός των πλαισίων της αλβανικής νομοθεσίας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα, στις 13 Μαΐου ζήτησε από τα «αδέλφια του» -όπως τους αποκάλεσε- τον πρωθυπουργό Εντι Ράμα και τον πρόεδρο Μπουγιάρ Νισάνι να απαγορεύσουν τη λειτουργία του δικτύου των σχολείων και γενικότερα τις επενδύσεις του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν στην εκπαίδευση, κίνημα που αποκάλεσε «τρομοκρατική οργάνωση».
Όμως μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισάνι δεν έχουν πάρει θέση σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν.
Πολλοί δημοσιογράφοι, αναλυτές, ακόμη και βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος έχουν ζητήσει διευκρινίσεις για το θέμα, το οποίο χαρακτηρίζουν «διπλωματικό σκάνδαλο» και «μια προσπάθεια να εμπλακούν τα Τίρανα στις εσωτερικές αντιπαραθέσεις της τουρκικής πολιτικής».
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top