GuidePedia

0

Δεν είναι δυνατή η μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο μέσω Αιγύπτου, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, σχολιάζοντας την συνάντηση των προέδρων Κύπρου και Αιγύπτου και του πρωθυπουργού της Ελλάδας, στις 29 Απριλίου.
«Λένε πως θα μεταφέρουν το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, υγροποιημένο. Δεδομένης όμως της πτώσης της τιμής του πετρελαίου και του υψηλού κόστους του υγροποιημένου αερίου δεν θεωρώ την ιδέα τους εφαρμόσιμη», είπε ο Γιλντίζ. «Η απόφασή τους αποτελεί απλώς και μόνο μια πολιτική τους εμμονή», κατέληξε. Η απόφαση μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Αιγύπτου έχει σκοπό να παρακαμφθεί η Τουρκία.
Ωστόσο ο Αιγύπτιος επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου δήλωσε πως ο κυπριακό αέριο θα αρχίσει, από το 2017, να φτάνει στην Αίγυπτο, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Τα σχέδια κατασκευής του έργου θα εκπονηθούν στο δεύτερο μισό του 2015, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου.

Ο Τούρκος υπουργός προέβη στις ανωτέρω δηλώσεις από το Τουρκμενιστάν όπου είχε μεταβεί για την υπογραφή ενεργειακής συμφωνίας. «Το φυσικό αέριο του Τουρκμενιστάν θα περάσει από την Κασπία, είτε μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ, ή μέσω άλλου αγωγού, προς την Ευρώπη.
Περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου θα φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, μετά το 2020», είπε ο Γιλντίζ. Η Τουρκία αυτή την στιγμή αγοράζει φυσικό αέριο από έξι χώρες, με τη μεγαλύτερη ποσότητα να προέρχεται από τη Ρωσία. Προμηθεύεται, δε, πετρέλαιο από 11 χώρες.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top