GuidePedia

0

Μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη καταγράφεται από το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η οποία δίνει υπόσταση στους φόβους που έχει εκφράσει το ΝΑΤΟ για εξαπόλυσης νέας επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία που θα τινάξει στον αέρα τις όποιες ισορροπίες έχουν απομείνει σε μια τόσο κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή.
Η Ρωσία λοιπόν συγκεντρώνει στρατεύματα, άρματα μάχης, πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, πυροβόλα και βαρέα όπλα σε πρόχειρη βάση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Σε πολλά από τα οχήματα έχει αφαιρεθεί κάθε διακριτικό και αριθμός.
Το ίδιο συμβαίνει και με τους στρατιώτες που έχουν αφαιρέσει τα διακριτικά από τις στολές τους, όπως ακριβώς και ορισμένοι ένοπλοι που εντοπίστηκαν στην Αν. Ουκρανία και τους οποίους το Κίεβο χαρακτηρίζει ως Ρώσους στρατιώτες. Η βάση του Κουζμίνσκι απέχει 50 χλμ. από τα σύνορα και η ύπαρξή της αποτελεί την ισχυρότερη, μέχρι τώρα, ένδειξη της ρωσικής συγκέντρωσης δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.


Λίγες ημέρες πριν ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Μπρίντλοβ είχε πει πως οι αυτονομιστές εκμεταλλεύονται την εκεχειρία του Φεβρουαρίου για να εξοπλιστούν και να ετοιμαστούν για νέα επίθεση. Η Ρωσία εξακολουθεί, πάντως, να αρνείται πως ο στρατός της εμπλέκεται στην σύγκρουση στην Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες του Reuters. Ανέφερε μόνο πως στρατεύματα έχουν σταλεί στη βάση για ασκήσεις. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, επίσης, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτώμενος από δημοσιογράφο του Reuters αν οι συγκεντρώσεις στρατευμάτων είναι προάγγελος εισβολής είπε μόνο πως δεν θεωρεί την ερώτηση σωστά διατυπωμένη.
Το βέβαιο είναι πως στη βάση υπάρχουν πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών Uragan, άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων και όπλα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στις συγκρούσεις στην Αν. Ουκρανία. Ο αριθμός των τεθωρακισμένων και των βαρέων όπλων στη βάση έχει, γενικά, τριπλασιαστεί, σε σχέση με τον Μάρτιο.
Εντός τεσσάρων ημερών δημοσιογράφοι του Reuters εντόπισαν τέσσερις εμπορικές αμαξοστοιχίες να ξεφορτώνουν οχήματα και στρατεύματα στην περιοχή της βάσης, ενώ άλλα οχήματα και στρατεύματα αφίχθησαν οδικώς. Από τα τραίνα αποβιβάστηκαν τουλάχιστον 26 άρματα Τ-72 και 30 συστήματα Uragan, πέραν των άλλων οχημάτων. Παράλληλα όλοι οι δρόμοι γύρω από τη βάση έχουν επισκευαστεί, ώστε να διευκολύνεται η διέλευση βαρέων οχημάτων.
Η Βαλεντίνα Μελνικόβα, ακτιβίστρια που υποστηρίζει τις οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών, δήλωσε πως ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στην περιοχή του Ροστόβ και από εκεί στέλνονται στα σύνορα με την Ουκρανία. Η ίδια δήλωσε πως έχει πληροφορίες από τις οικογένειες των στρατιωτών.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, οι Ρώσοι στρατιώτες ενημερώθηκαν πως από το Ροστόβ θα μεταφερθούν στην Ουκρανία. Οι στρατιώτες υποχρεώθηκαν επίσης να υπογράψουν δηλώσεις με τις οποίες δεσμεύονται να μην αποκαλύψουν σχετικές πληροφορίες. Στις δηλώσεις εμφανίζονται ως «εθελοντές».

«Φυσικά εκτελούν διαταγές. Κληρωτοί είναι. Πως μπορεί να είναι εθελοντές», δηλώνει η Μελνικόβα. Ρώσοι υπήκοοι έχουν αιχμαλωτισθεί στην Ουκρανία. Πάντοτε όμως δηλώνουν πως είναι εθελοντές, τελούντες εν αδεία από τον στρατό ή, στην περίπτωση των στελεχών, πως έχουν παραιτηθεί. Πάντως από τη μελέτη δημοσιεύσεων Ρώσων στρατιωτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθίσταται εμφανές πως αυτοί που βρίσκονται στην Ουκρανία έχουν περάσει από τη βάση του Κουρζμίνσκι.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top