GuidePedia

0

Η Ελλάδα και οι δανειστές της καλά θα κάνουν να υποχωρήσουν και να δουν τα συντρίμμια, καθώς εισήλθαν σε μια ακόμα εβδομάδα όπου επικρατεί η μικροπολιτική. Τα στοιχεία των εκροών κεφαλαίων δείχνουν πως η εμπιστοσύνη που είχε οικοδομηθεί επί χρόνια χάθηκε σε διάστημα μηνών.
Του Μαρκ Γουάιχαουζ
Τα παζάρια επί των όρων παροχής δανείων από τη Γερμανία και τους άλλους πιστωτές φέρνουν την Ελλάδα ακόμα πιο κοντά στο χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα, την χρεοκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη. Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, από μόνη της, παίζει τον ρόλο της.
Ανήσυχοι καταθέτες και επενδυτές μεταφέρουν τα ευρώ τους από την Ελλάδα σε ασφαλέστερους τόπους, όπως η Γερμανία, στερώντας έτσι την ελληνική οικονομία από τις ιδιωτικές επενδύσεις που απελπισμένα χρειάζεται.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αποδεικνύουν το ποσό ρεκόρ που έχει βγει από τη χώρα. Τους τελευταίους έξι μήνες, μέχρι τον Μάρτιο, έχουν βγει από την Ελλάδα 62 δισ. ευρώ, τα οποία ισοδυναμούν με το 25% του ελληνικού ΑΕΠ.
Είναι δύσκολο να υπολογιστεί το πότε η εκροή αυτή θα σταματήσει. Ακόμα και αν η Ελλάδα και οι πιστωτές της ξεπεράσουν το σημερινό αδιέξοδο, θα πρέπει αμέσως να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και ελάφρυνση του χρέους, το οποίου φτάνει το 175% του ΑΕΠ της και παραμένει ιδιαίτερα υψηλό.
Θα ήταν καλύτερα για την Ευρώπη να επικεντρωθεί σε μια τελική συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους και η οποία θα θέσει την Ελλάδα, σύντομα, σε μια ρεαλιστική τροχιά οικονομικής ανάκαμψης.
Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι διαπληκτισμοί, τόσο μεγαλύτερη και αχρείαστη ζημιά θα γίνεται, καταστρέφοντας κάθε όφελος που η μια ή η άλλη πλευρά ελπίζει να κερδίσει.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top