GuidePedia

0

Εν μέσω αντιπαράθεσης με τους δανειστές ο Έλληνας πρωθυπουργός προκαλεί έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες με την επίσκεψή του στη Μόσχα. Προειδοποίηση Σουλτς προς Τσίπρα να μην δεχθεί οικονομική βοήθεια από το Κρεμλίνο.

Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν ότι από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούν ενδέχεται να προκύψει χαλάρωση του ρωσικού εμπάργκο στις εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή όμως o πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί μέσω της Bild τον πρωθυπουργό να μην δεχθεί οικονομική στήριξη από την Ρωσία. Mιλώντας στην γερμανική εφημερίδα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν η Ρωσία θα δώσει βοήθεια στην Αθήνα. Προέτρεψε ωστόσο την ελληνική κυβέρνηση «να μην διακινδυνεύσει την ενότητα των ευρωπαίων» έναντι της Μόσχας στο ουκρανικό ζήτημα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου Έλμαρ Μπροκ μιλώντας στην εφημερίδα Welt τόνισε ότι η Αθήνα προσεγγίζοντας τη Μόσχα θέλει να δείξει ότι «υπάρχουν και άλλες επιλογές». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός ζήτησε από τους ευρωπαίους εταίρους μια ξεκάθαρη στάση έναντι της Ελλάδας. Θα πρέπει να γίνει σαφές στον Αλέξης Τσίπρα ότι έχει τη δυνατότητα, αν το επιθυμεί, να προσδεθεί στο ρωσικό άρμα. Τότε όμως και εκείνος θα πρέπει να «βγει από την Ευρώπη και να περάσει σε ένα άλλο ημισφαίριο».
Σε αντίθεση ο ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ από το κόμμα των Φιλελευθέρων δήλωσε στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ότι ένας «δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός έχει, αυτονόητα, το δικαίωμα να επισκεφθεί τη Μόσχα». Ο γερμανός ευρωβουλευτής θεωρεί απλά την χρονική στιγμή για το ταξίδι «ατυχή».
«Δεν υπάρχει εναλλακτική στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ»
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung, η οποία σε σχόλιό της επισημαίνει αναφορικά με την διήμερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα: «Ακόμα κι αν η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει νοσταλγούς της Σοβιετικής Ένωσης, που θα ήθελαν την Ελλάδα εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην μέλος των ευρωκομμουνιστών, βρίσκεται πολιτικά στον κεντρώο χώρο του κόμματος.
Στο χώρο αυτό έχει γίνει συνείδηση ότι η Ρωσία δεν διαθέτει ούτε τη βούληση ούτε την οικονομική ευρωστία να γλιτώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Το έζησε το 2013 η Κύπρος, που διατηρεί και εκείνη στενούς δεσμούς με την Μόσχα. Αν και οι ρώσοι επενδυτές ζημιώθηκαν από τους κλυδωνισμούς των κυπριακών δημοσιονομικών, η Ρωσία στήριξε την Λευκωσία μόνο σε συμβολικό επίπεδο. Και για την Αθήνα δεν υπάρχει εναλλακτική στις περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».
Deutsche Welle
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top