GuidePedia

0

Μια σημαντική εξέλιξη στο μέτωπο του Κυπριακού και της απαράδεκτης στάσης που τηρεί η Τουρκία του Ερντογάν απέναντι σε ένα κράτος-μέλος της ενωμένης Ευρώπης, επιμένοντας να μην το αναγνωρίζει, παρότι την ίδια στιγμή επιδιώκει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ανήκει η Κύπρος, δίνοντας την εντύπωση ότι προσπαθεί να υπαγορεύσει πολιτική, αντί να προσαρμοστεί η ίδια…
Όπως αποκαλύπτει η Κώστας Βενιζέλος στον «Φιλελεύθερο» της μεγαλονήσου, διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε στο Κουβέιτ με πρωταγωνιστή τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω της Κύπρου, «με αποτέλεσμα ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας να δεχθεί ράπισμα από τους Ευρωπαίους πρέσβεις, που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα αυτή».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο έμπειρος δημοσιογράφος, ο Ερντογάν που πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στο Κουβέιτ, ο Τούρκος Πρόεδρος θα ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Εμίρης την περασμένη Τρίτη, με προσκεκλημένους και τους πρεσβευτές των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρακτική που ακολουθείται στη χώρα του Κόλπου, είναι οι προσκεκλημένοι να προσέρχονται για χειραψία με τον Εμίρη και το τιμώμενο πρόσωπο, τον Ερντογάν εν προκειμένω, ο οποίος όμως έθεσε… βέτο για τη μη παρουσία του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πανίκου Κυριάκου.
Λίγο πριν την είσοδο του Κύπριου πρέσβη στην αίθουσα, κυβερνητικός αξιωματούχος της μεσανατολικής χώρας τον παρακάλεσε να μην παραστεί για να διευκολύνει τους Κουβεϊτιανούς, παραθέτοντας ως επιχείρημα το ότι το ίδιο θα πράξει και ο Αρμένιος πρεσβευτής. Ο Κύπριος πρέσβης απέρριψε το αίτημα άμεσα, επισημαίνοντας πως αυτό θα ήταν αντιδεοντολογικό και αντιδιπλωματικό.
Συγκάλεσε σε άμεσα, σύσκεψη των Ευρωπαίων πρεσβευτών που είναι διαπιστευμένοι στο Κουβέιτ με στόχο να επιτευχθεί κοινή αντίδραση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου, οι Ευρωπαίοι στήριξαν τον πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσήλθαν στη δεξίωση χωρίς να χαιρετίσουν τον Ερντογάν!
Ο σουλτάνος της Άγκυρας ενοχλήθηκε σφόδρα, αλλά προσαρμόστηκε, αν και επίσπευσε την αναχώρησή του από το Κουβέιτ, επιστρέφοντας προχθές βράδυ στην Άγκυρα. Όταν το Κουβέιτ είχε επισκεφθεί ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, τέτοιο θέμα δεν τέθηκε και στη δεξίωση είχε παραστεί ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άλλη «πάστα» ο Γκιουλ, τουλάχιστον πιο διπλωμάτης…
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ ο Κ. Βενιζέλος, η Κυπριακή Δημοκρατία διαμαρτυρήθηκε, διά του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκου Ζήνωνος, προς τον πρέσβη του Κουβέιτ στη Λευκωσία για το γεγονός ότι έγινε προσπάθεια αποκλεισμού του Κύπριου πρέσβη.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top