GuidePedia

0


Σε εξέλιξη είναι στη Λευκωσία η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου σε επίπεδο αρχηγών χωρών για την αναβάθμιση των σχέσεων στον οικονομικό, πολιτικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα. Μετά τη συνάντησή τους ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Φατάχ Αλ Σίσι αναμένεται να υπογράψουν νέα διακήρυξη.

Νωρίτερα, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στο γραφείο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Οι διευρυμένες συνομιλίες Κύπρου-Αιγύπτου ολοκληρώθηκαν λίγο πριν τις 11 το πρωί.

Η σημερινή τριμερής συνάντηση αποτελεί συνέχεια εκείνης που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου 2014. Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται περιφερειακά θέματα, το Κυπριακό, θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, οι εξελίξεις στην Υεμένη, η κατάσταση σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και το Μεσανατολικό.

Μεταξύ άλλων, οι τρεις χώρες αναμένεται να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η συνεργασία τους σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς (Ηνωμένα Έθνη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης), καθώς και για συγκεκριμένα θέματα όπου μπορεί να υπάρξει τριμερής συνεργασία, όπως το θέμα της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας και άλλα.

Ως προς το ενδεχόμενο το Ισραήλ να συμμετέχει στη συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «οι τριμερείς συναντήσεις είναι ανοικτές για συμμετοχή και άλλων κρατών, που όμως προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών. Όταν υπάρχουν εξελίξεις για συμμετοχή άλλων κρατών θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις».

Η τριμερής πραγματοποιείται σε μια στιγμή που και οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος είχε συνάντηση στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Παράλληλα, σταθερά καλές και αναπτυσσόμενες είναι οι σχέσεις Λευκωσίας-Καΐρου.

Διπλωματικές πηγές παρατηρούν ότι η τριμερής πραγματοποιείται την στιγμή που αναπτερώνονται οι ελπίδες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Αναστασιάδης θα συζητήσουν τα νέα δεδομένα στην Κύπρο και την τακτική τους για το επόμενο διάστημα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top