GuidePedia

0

H επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα και η συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί όχι απλά ανησυχία στους Ευρωπαίους και ειδικά στους Γερμανούς . Προκαλεί όσο κι αν ακούγεται παράδοξο σενάρια τρόμου!

Διαβάζοντας τον γερμανικό Τύπο προκύπτει η υπερβολική ανησυχία που έχουν οι Γερμανοί για το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα.

Η DW έχει συγκεντρώσει τις εκτιμήσεις που γίνονται στον γερμανικό Τύπο .Κι έχουν ενδιαφέρον, αφού ούτε λίγο ,ούτε πολύ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα θα γίνει ο ρωσικός Δούρειος Ίππος στην ΕΕ.

Η Έλφι Ζγκλ, ανταποκρίτρια της Frankfurter Allgemeine Zeitung για πολλά χρόνια στη Ρωσία, πιστεύει ότι η Μόσχα θα δώσει οπωσδήποτε βοήθεια στην Ελλάδα ! Και αιτιολογώντας την άποψή της υποστηρίζει ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να ωθήσει κάποιο μέλος της EE να πάρει το δικό του δρόμο, να εγκαταλείψει την αλληλεγγύη προς την ΕΕ και να την οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση. “Γι αυτό το λόγο η Ελλάδα θα πάρει σε κάθε περίπτωση βοήθεια»,λέει.

Ποια είναι η βοήθεια που μπορεί να πάρει ο Τσίπρας από τον Πούτιν; Από χρήματα με τη μορφή δανείου -κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά- μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και βέβαια άρση του εμπάργκο εισαγωγής φρούτων προς τη Ρωσία.

Η Γερμανίδα ανταποκρίτρια στη Μόσχα υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Πούτιν αν καταφέρει να “πάρει μαζί του” την Ελλάδα, θα συνεχίσει την “επιχείρηση αποσταθεροποίηση” και με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.


Το άνοιγμα που έκανε η κυβέρνηση στην Μόσχα από την πρώτη ημέρα της εκλογής της είναι σαφές ότι έχει ενοχλήσει τους Ευρωπαίους εταίρους και τις ΗΠΑ . Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη επεσήμανε με ένταση την σημαντική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και προσπάθησε με έμφαση να καθησυχάσει όσους ανησυχούν για τα “ανοίγματα προς τη Ρωσία”.

Το ταξίδί Τσίπρα στη Ρωσία είναι έτσι κι αλλιώς σημαντικό. Αλλά οι φόβοι που εκφράζονται από τους εταίρους και τους δυτικούς συμμάχους ειναι μάλλον υπερβολικοί . Και βέβαια είναι και στο δικό τους χέρι να “φρενάρουν” αν τόσο πολύ ενοχλούνται την “φρενήρη” όπως πιστεύουν πορεία σύσφιξης των ελληνορωσικών σχέσεων.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top