GuidePedia

0

SIPRI
Του Ian Anthony
Η διακοπή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη του 1990 (Συνθήκη CFE) αποτελεί ένα πλήγμα για το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου των όπλων και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών ένοπλων συγκρούσεων, ακόμη και αν πρακτικά ο αντίκτυπός της ήταν πρακτικά περιορισμένος.

Όταν η Συνθήκη CFE ήταν υπό διαπραγμάτευση, ο έλεγχος των συμβατικών όπλων δεν αποτελούσε ούτε μια δεύτερη σκέψη, αλλά ούτε και μια πράξη αλτρουισμού: βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής ασφαλείας. Ο σκοπός της Συνθήκης CFE ήταν να αφαιρέσει από τα κράτη τη δυνατότητα να εισβάλλουν το ένα στο άλλο, να καταλαμβάνουν εδάφη με την ισχύ των όπλων, και στη συνέχεια να τα υπερασπίζονται ενάντια στην όποια αντεπίθεση από τις αντίπαλες δυνάμεις. Η Συνθήκη περιλάμβανε ιδιαίτερα εξονυχιστικές διαδικασίες επαλήθευσης, για να επιβεβαιώσει ότι τα κράτη πραγματικά έπρατταν αυτό που είχαν υποσχεθεί και εκτεταμένες υποχρεώσεις για επανάληψη του εν λόγω ελέγχου, παρακολούθηση και ανταλλαγή πληροφοριών, για να αποτρέψει την αθέτηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.

Οι ευκαιρίες για έλεγχο των όπλων, εξαρτιόνταν από τις στρατιωτικές πραγματικότητες, και όταν οι αντίστοιχες πλευρές πρότειναν την κατάργηση ή την οριοθέτηση διαφορετικών ειδών ικανοτήτων, ό,τι ήταν (και δεν ήταν δυνατόν) αξιολογούνταν με γνώμονα την επαρκή άμυνα. Ωστόσο, υπήρχε συναίνεση ότι πρέπει να παρέχεται επαρκής άμυνα, στο μέτρο του δυνατού, χωρίς την οικοδόμηση δυνάμεων που άλλοι θα θεωρούσαν ως προκλητικές ή ενοχλητικές. Ενώ οι υπόλοιπες πλευρές της Συνθήκης CFE δεσμεύονται από τους περιορισμούς της, η Ρωσία δεν αντιμετωπίζει κάποιο νομικό εμπόδιο για την οικοδόμηση των ενόπλων δυνάμεων οποιουδήποτε μεγέθους ή σχήματος εφόσον το κρίνει σκόπιμο.
Ο έλεγχος των εξοπλισμών σήμερα - πώς θα μπορούσε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια;Το στρατιωτικό περιβάλλον στην Ευρώπη το 2015 είναι πολύ διαφορετικό από τις συνθήκες του 1990, αλλά ο έλεγχος των όπλων θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι ένα βασικό εργαλείο, που θα βοηθά τα κράτη να σκεφτούν το τί  θέλουν οι ένοπλες δυνάμεις τους να κάνουν, και θα παρέχει ένα πλαίσιο για τη συζήτηση και την επεξήγηση αυτών των επιλογών στους άλλους.

Μέχρι πρόσφατα, τα κράτη δεν είχαν το κίνητρο για να αποκαταστήσουν το ρόλο του ελέγχου των εξοπλισμών ως μια σημαντική διάσταση της πολιτικής ασφάλειας. Ως αποτέλεσμα, τα κύρια όργανα ασφαλείας στην Ευρώπη έχουν επίσης επενδύσει λιγότερο απ’ όσο θα έπρεπε στον έλεγχο των εξοπλισμών, και η προσπάθεια της ενημέρωσης των Ευρωπαϊκών μέτρων οικοδόμησης ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), το 2001 παρήγαγε μόνον ασήμαντες αλλαγές.

Το ΝΑΤΟ έχει τρία βασικά καθήκοντα: την παροχή συλλογικής άμυνας, την συμβολή στη διαχείριση κρίσεων και στη βοήθεια για την οικοδόμηση συνεργασιακής ασφάλειας. Τα γεγονότα στην Ουκρανία, το Ιράκ και τη Συρία έχουν αυξήσει το επίπεδο της προσοχής στις εργασίες που αφορούν τη συλλογική άμυνα και τη διαχείριση των κρίσεων. Ωστόσο, ακόμη και αν η Σύνοδος Κορυφής του Σικάγου το 2012 επανέλαβε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των εξοπλισμών, στην πράξη οι προσπάθειες του ΝΑΤΟ στον τομέα της συνεργασίας για την ασφάλεια βασίζονται τώρα στις εταιρικές του σχέσεις, όπου το επίκεντρο των συζητήσεων φαίνεται να είναι το πώς να υποστηρίξουν τη συλλογική άμυνα και τη διαχείριση κρίσεων.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι προετοιμασίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του  2013 αξιολόγησε την στάση σχετικά με την ασφάλεια υπό το πρίσμα ανησυχητικών γεωστρατηγικών εξελίξεων, των διακρατικών και διασυνοριακών συγκρούσεων στα νότια και ανατολικά της ΕΕ.

Οι αποφάσεις που έλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν δύο πράγματα: πρώτον, την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων στις χώρες της ΕΕ και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και δεύτερον, την παροχή εκπαίδευσης, συμβουλών, εξοπλισμού και πόρων στις χώρες εταίρους και στους περιφερειακούς οργανισμούς για να τους βοηθήσει στο να προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται κρίσεις από μόνοι τους.
Η Ρωσία, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ προχωρούν με διαφορετικούς ρυθμούςΤα πλαίσια για συζήτηση, όπως αυτό της Συνθήκης CFE, κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Επιπλέον, αντί να κάνουν τις επιλογές τους διαφανείς και προβλέψιμες, τα κράτη ανακαλύπτουν εκ νέου τρόπους να κρύψουν ή να παραπλανήσουν σχετικά με τα πραγματικά σχέδια και τις προθέσεις τους.

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις της εδώ και καιρό και έχει δηλώσει ότι, αν το επιτρέψουν οι πόροι, η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το 2020. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ έχουν προχωρήσει σε μια αμυντική επενδυτική υπόσχεση που είναι πιθανό να αυξήσει τους συλλογικούς στρατιωτικούς πόρους, ακόμη κι αν δεν πληροί τους δεδηλωμένους στόχους της.

Η ΕΕ έχει αναπτύξει μια Εκτενή Προσέγγιση για Εξωτερικές Συγκρούσεις και Κρίσεις που θα πρέπει να εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίον η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει μια πιο στρατηγικά συνεπή χρήση των οργάνων που διαθέτει. Η Εκτενής Προσέγγιση δίνει μικρή σημασία στη στρατιωτική διάσταση, κρίνει σε μεγάλο βαθμό το πώς η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιήσει άλλα μέσα, την αναπτυξιακή βοήθεια, την τεχνική βοήθεια, την διπλωματία, την εμπορική πολιτική, την υπό όρους πρόσβασης στην αγορά, κλπ, πιο αποτελεσματικά.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαδικασίες που αναφέρθηκαν παραπάνω θα πραγματοποιηθούν ξεχωριστά η μία από την άλλη. Η τάση στην Ευρώπη τείνει προς την εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των «ομοϊδεατών» και προς την ενίσχυση των ποικίλων εμποδίων που τοποθετούνται μπροστά από εκείνους που βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Μεταξύ άλλων, η αλλαγή πορείας, θα χρειαστεί μια απόφαση από τα υψηλότερα κλιμάκια, για να επαναφέρει τον έλεγχο των εξοπλισμών στο κέντρο των συζητήσεων για την πολιτική ασφάλειας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Μια ευκαιρία για συναίνεση;Ο επαναπροσδιορισμός των πολιτικών ασφάλειας θα πρέπει να βασίζεται σε μια κοινή αντίληψη ότι η επαρκής υπεράσπιση, διαχείριση κρίσεων και συνεργασία για την ασφάλεια δεν είναι ανταγωνιστικές προσεγγίσεις, όλα χρειάζονται σε μια ισορροπημένη προσέγγιση. Επενδύοντας στα ουσιώδη στοιχεία της επαρκούς άμυνας δεν αποκλείει την επεξήγηση της λογικής πίσω από τις επενδύσεις αυτές, ή τη σοβαρή κοινή ανάλυση των πιθανών συνεπειών των επιλογών που έχουν γίνει.

Κατά τη διάρκεια του 2015, μια Επιτροπή Σοφών για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια, γνωστή και ως Common Projectεργάζεται υπό την Προεδρία του Wolfgang Ischinger, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του SIPRI. Το έργο της ομάδας, η οποία θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Υπουργών του ΟΑΣΕ στο Βελιγράδι, στο τέλος του 2015, είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για να ξεκινήσει η διαδικασία για την εξεύρεση συναίνεσης για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια ως ένα κοινό έργο. Ένα από τα καθήκοντα της Επιτροπής θα είναι να διερευνήσει πώς να επαναβεβαιώσει, βελτιώσει, αναζωογονήσει και να συμπληρώσει τα στοιχεία της συνεργατικής ασφάλειας. Στην ιδανική περίπτωση,  η Επιτροπή θα επισημάνει τους κατάλληλους ρόλους για την επαρκή άμυνα, τη διαχείριση κρίσεων και τη συνεργασία για την ασφάλεια ως στοιχεία μιας ισορροπημένης πολιτικής ασφάλειας. Μέχρι οι κύριοι παράγοντες να σεβαστούν εξίσου και τα τρία στοιχεία, θα είναι αδύνατο να υπάρξει σοβαρή πρόοδος προς την αποκατάσταση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε ένα πανευρωπαϊκό επίπεδο.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top