GuidePedia

0

CARNEGIE MOSCOW CENTER
Του Alexey Malashenko

Η Τσετσενία έχει συνδεθεί με την δολοφονία του Boris Nemtsov, ενός από τους ηγέτες της μη-συστημικής φιλελεύθερης αντιπολίτευσης. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί πέντε ύποπτοι σχετικά με την υπόθεση. Ο  διοργανωτής  της δολοφονίας, ο Zaur Dadayev, έχει ήδη παραδεχθεί την ενοχή του, ενώ ο συνεργός του, ο Beslan Shavanov, αυτοκτόνησε κατά τη σύλληψή του. Ο Dadayev εξήγησε ότι ο Nemtsov, στο παρελθόν, είχε προσβάλει το Ισλάμ και πως τιμωρήθηκε γι αυτό.

Η ιστορία φέρνει στο νου τις ομοιότητες με το περιστατικό στο Charlie Hebdo, στο οποίο το προσωπικό του περιοδικού πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε για την δημοσίευση σκίτσων που απεικόνιζαν τον Προφήτη Μωάμεθ. Στη συνέχεια, εκατομμύρια εξοργισμένοι Γάλλοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τις ενέργειες των Ισλαμιστών εξτρεμιστών και για να υπερασπιστούν το δικαίωμα των Ευρωπαίων στην αυτο-έκφραση.

Λίγο μετά από αυτές τις διαμαρτυρίες, ένα εναλλακτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, στο Γκρόζνι, συγκέντρωσε, περίπου, 700.000 άτομα. Οι συμμετέχοντες διαμαρτυρήθηκαν για την προσβολή του Ισλάμ, καθώς και τη γενική ατμόσφαιρα της ανεκτικότητας και της απώλειας των πραγματικών αξιών στη Δύση. Κατά μία έννοια, αυτοί δικαιολογούσαν τους δολοφόνους (Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρχές και ο κλήρος λαμβάνουν τη θέση πως ούτε καν θεωρούν τους τρομοκράτες Μουσουλμάνους, όπως συνέβη και με την τρομοκρατική επίθεση στο Γκρόζνι, το Δεκέμβριο του 2014).

Πίσω από τις δολοφονίες στο Παρίσι ήταν η Αλ Κάιντα, τουλάχιστον, αυτή είναι η άποψη πολλών αναλυτών. Αλλά ποιός ήταν πίσω από τη δολοφονία του Nemtsov;

Παρά το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι συχνά καταδεικνύουν το Ramzan Kadyrov, θεωρώ ότι είναι δύσκολο να το πιστέψει κάποιος. Δεν μπορώ να φανταστώ τον ηγέτη της Τσετσενίας να καλεί τους υφισταμένους του και να τους δίνει τη ρητή εντολή να διαπράξουν αυτό το έγκλημα. Δεν έχει τίποτα να κερδίσει από αυτό.

Όμως, η ξενοφοβία και ο φόβος της Δύσης, πράγματα χαρακτηριστικά ορισμένων τμημάτων της Μουσουλμανικής κοινότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των Μουσουλμάνων στο Βόρειο Καύκασο, δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για τέτοιες πράξεις. Ο Ισλαμικός αντι-Δυτικισμός ταιριάζει με την επίσημη Ρωσική ιδεολογία, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στην κριτική της ανοχής και του αμοραλισμού της Δύσης, παρά στην καταδίκη αυτών καθαυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων. Βρεθήκαμε και πάλι εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε.

Ο πραγματικός εγκέφαλος της δολοφονίας Nemstov δεν θα βρεθεί ποτέ, διότι, κατά πάσα πιθανότητα, ένα τέτοιο άτομο δεν υπάρχει. Παρεμπιπτόντως, μόλις μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στη Μόσχα, ο Ramzan Kadyrov τιμήθηκε με το μετάλλιο του Τάγματος της Τιμής, επαληθεύοντας, για μια ακόμη φορά την παροιμία που λέει ότι «η σύζυγος του Καίσαρα πρέπει να είναι υπεράνω πάσης υποψίας» (ή ο αδελφός του Καίσαρα σε αυτή την περίπτωση).

Το Κρεμλίνο εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον Kadyrov και δεν πρόκειται να απομακρυνθεί απ’ αυτόν, λόγω των πράξεων αυτών που βρίσκονται υπό την προστασία του.

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι, οι δολοφόνοι, είναι βέβαιο ότι θα τιμωρηθούν. Θα μπορούσαν να τη γλιτώσουν σχετικά εύκολα, ωστόσο, αφού, τελικά, ενήργησαν στο όνομα της πίστης τους. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι φιλελεύθεροι, τώρα, θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Από δω και μπρος, εκτός από το ότι τιμωρούνται από το καθεστώς, θα στοχοποιηθούν, επίσης και από τους τρομοκράτες, οι απόψεις των οποίων, ορισμένες φορές, συμπίπτουν με εκείνες του καθεστώτος.

Αυτή η δημοσίευση παρουσιάζει μόνον τη μια και την πλέον πολυσυζητημένη θεωρία της δολοφονίας, αλλά δεν θα πρέπει να απορρίψουμε εντελώς τα υπόλοιπα ενδεχόμενα. Άλλωστε, «ο Τσετσενικός σύνδεσμος» εγείρει ορισμένα ερωτήματα. Για παράδειγμα, εκείνοι που σκοτώνουν πισώπλατα, συνήθως, δεν σκοτώνουν για την πίστη τους, κάτι τέτοιο γι αυτούς είναι ένα σημάδι της δειλίας. Επίσης, η υπόθεση λύθηκε εκπληκτικά γρήγορα, με δεδομένο τον συνήθη βραδύ ρυθμό των Ρωσικών ερευνών. Επιπλέον, η συμμετοχή του Βορείου Καυκάσου στη δολοφονία μπορεί να οδηγήσει στην κλιμάκωση των εσωτερικών εντάσεων μεταξύ εθνοτήτων. Υπάρχουν και άλλες τρύπες στην ιστορία της Τσετσενίας, αλλά οι ερευνητές είναι απίθανο να την απορρίψουν σε αυτό το σημείο.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top