GuidePedia

0


Διαχωρίζει τη θέση του στο θέμα της αντιμετώπισης της κεντρικής τράπεζας της χώρας από τον πρόεδρο της Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τις πρόσφατες «απειλητικές» κριτικές που διατύπωσε ο Τούρκος ηγέτης, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας» που είχαν ως αποτέλεσμα τη νέα «βουτιά» της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

«Δεν είναι καλό το να εκφράζονται απειλές εναντίον της Κεντρικής Τράπεζας. Αρχής γενομένης από τώρα, κανείς πλέον δεν πρέπει να ασκεί κριτική στην τράπεζα» δήλωσε ο Αρίντς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV.

Τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουνίου, ο Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον του διοικητή του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, Ερντέμ Μπαστζί, καθώς είχε αρνηθεί να δώσει εντολή προκειμένου να υπάρξει μια σημαντική πτώση των επιτοκίων. Οι αποφάσεις αυτές οδήγησαν στη μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της τουρκικής λίρας, που έχασε το 10% και πλέον της αξίας της έναντι του δολαρίου από τα μέσα Ιανουαρίου.

«Πιστεύω ότι η μόνιμη κριτική εναντίον του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και οι αμφιβολίες που εκφράζονται εναντίον του θεσμού είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του δολαρίου» αναγνώρισε ο Αρίντς.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, η τουρκική λίρα κατέγραψε σήμερα ένα νέο ιστορικό χαμηλό, 2,63 και πλέον έναντι ενός δολαρίου, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ανεργία στις ΗΠΑ που ενισχύουν τα σενάρια για μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου απέδωσε χθες την πτώση της ισοτιμίας του νομίσματος αποκλειστικά «στις διακυμάνσεις των διεθνών αγορών».

«Η ιδέα που προβάλλεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια νομισματική κρίση στην Τουρκία είναι ψευδής» προσέθεσε ο ίδιος όπως ανέφερε ο τουρκικός Τύπος, υποσχέθηκε ωστόσο τη λήψη μέτρων που θα προστατεύσουν τη λίρα «εφόσον καταστεί αναγκαίο».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης συνάντησε Αμερικανούς επιχειρηματίες όπου προσπάθησε να τους καθησυχάσει για την οικονομική πολιτική που ασκείται στην χώρα του.

Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε σήμερα να υποβιβάσει τον αντίκτυπο των δηλώσεών του σχετικά με την πτώση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, την οποία απέδωσε σε κερδοσκοπικές πιέσεις. «Αυτοί που βασίζονται υπερβολικά στο δολάριο θα απογοητευτούν» προέβλεψε ο ίδιος.

(σ.σ. υπενθυμίζεται, ότι την τελευταία φορά που βρέθηκε ο Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο Αρίντς είχε αποκοπεί από την τουρκική αποστολή και ταξίδεψε στην Πενσιλνβάνια όπου συναντήθηκε με τον Φετουλάχ Γκιουλέν).

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top