GuidePedia

0

«Ο Τουρκικός Στόλος βυθίζει τον Ρωσικό στον Εύξεινο Πόντο»:  Η κυνική δήλωση το φθνόπωρο του 2013 Ρώσων εμπειρογνωμόνων από την Mοσχοβίτικη «Ακαδημία Γεωπολιτικών Προβλημάτων» - μετά την ανάλυση ενός πολεμικού παιγνίου.

Ήταν πολεμικό παίγνιο για μια αεροναυμαχία στον Εύξεινο Πόντο, από Ρώσους ειδικούς: Η σύγκρουση καταλήγει με την καταμέτρηση πόντων και τη σχετική βαθμολογία. Το αποτέλεσμα απελπιστικό -  για τη ρωσική πλευρά: Η Τουρκία θριαμβεύει.

Στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου μόνο η Τουρκία έχει έναν στόλο ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη Ρωσία. Οι αναλυτές, λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της στρατιωτικο-πολιτικής κατάστασης μιας τέτοιας σύγκρουσης, επεξεργάστηκαν δύο σενάρια: Μια πιθανή αντιπαράθεση με αποκλειστικά την τουρκική πλευρά ως αντίπαλο, μια δεύτερη με το ΝΑΤΟ ως σύνολο.

Σύνθεση των δύο δυνάμεων

Ως εκ τούτου, ο αντίπαλος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας μπορεί να είναι μόνο το Τουρκικό Ναυτικό, το οποίο διαθέτει 15 υποβρύχια, 19 φρεγάτες, 25 πυραυλικά σκάφη και 20 ναρκαλιευτικά. Αυτές οι δυνάμεις είναι πιθανό να τύχουν υποστήριξης από τακτικές αεροπορικές δυνάμεις. Από τα περίπου 440 αεροσκάφη της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα μπορούσαν να αναλάβουν αποστολές κρούσης εναντίον των πλοίων και εγκαταστάσεων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν 100 ή ίσως και περισσότερα από αυτά τα αεροσκάφη.

O επιχειρησιακός στρατηγικός σχηματισμός του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στις αρχές του 2013, σύμφωνα με ανοιχτές πηγές, περιλάμβανε δύο υποβρύχια και 41 πλοία επιφανείας. Ωστόσο, 20% έως 50% των πλοίων χρήζουν επισκευής.

Η Ναυτική Αεροπορία αποτελούνταν από 34 αεροσκάφη και 40 ελικόπτερα διαφόρων εφαρμογών. Συγκεκριμένα 18 αεροσκάφη επίθεσης Su-24M (στην πραγματικότητα - βομβαρδιστικά) Su-24M, τέσσερα ώς επτά υδροπλάνα ανθυποβρυχιακού ρόλου Be-12, ένα αεροσκάφος An-12PP EW και τέσσερα αναγνώριση Su-24 MR. Ο στόλος ελικοπτέρων αποτελείται από 30 ASW Ka-27PL και οκτώ ελικόπτερα EW με βάση το σχέδιο Mi-8. Όλα τα αερομέσα της Ναυτικής Αεροπορίας δεν είναι λειτουργικά.

Στο πλαίσιο των υποβρυχίων δυνάμεων, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέθετε μόνο δύο υποβρύχια - ένα κατηγορίας 877 και ένα κατηγορίας 641B. Στα σκάφη επιφανείας συμπεριλαμβάνονταν ένα βαρύ καταδρομικό, ένα μεγάλο ανθυποβρυχιακό πλοίο, τρεις φρεγάτες, τέσσερα μικρά πυραυλοφόρα πλοία, επτά μικρά πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα, 11 ναρκαλιευτικά, επτά μεγάλα αμφίβια πλοία, έξι πυραυλικά σκάφη.

Ο αεροπορικός βραχίονας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μπορούσε να παρατάξει για αγώνα μέχρι 12 Su-24, τρία υδροπλάνα Be-12 και δύο Su-24MR αναγνώρισης, 18 Ka-27PL και πέντε ελικόπτερα EW.

Με την έναρξη των εχθροπραξιών, ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας τυγχάνει υποστήριξης άλλων αεροπορικών μονάδων και μονάδων επίγειας αεράμυνας. Το πολεμικό παίγνιο θέλει τα ρωσικά πλοία να επιχειρούν κατά από μια ομπρέλα δύο συνταγμάτων μαχητικών αεροσκαφών (50-60 Su-27 και MiG-29) και μέχρι δύο συντάγματα επίγειας αεράμυνας.

Η μελέτη ενσωμάτωνε και περιοδικούς βομβαρδισμούς των αντίπαλων τουρκικών κύριων μονάδων επιφανείας από ρωσικά βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας.

Το πιο σημαντικό συστατικό των παράκτιων δυνάμεων ήταν μια ανεξάρτητη παράκτια ταξιαρχία πυραύλων και πυροβολικού, η οποία περιλαμβάνει τρία κινητά συντάγματα πυραύλων και ένα κινητό τάγμα παράκτιου πυροβολικού. Οι πεζοναύτες εκπροσωπούνταν από ένα ξεχωριστό σύνταγμα.

Αποτέλεσμα της αεροναυμαχίας

Συγκρίνοντας κατά το χρόνο τις ικανότητες των δύο στόλων, η έκθεση κατέληγε με την υπόθεση ότι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων οι Τούρκοι χάνουν μέχρι και 20% των σκαφών επιφανείας, καθώς μέχρι και 15% των υποβρυχίων.

Σε αυτή την περίπτωση, οι απώλειες της ρωσικής πλευράς στις κύριες κατηγορίες των σκαφών επιφανείας - έως και 30%, στα υποβρύχια - έως 50%, η αεροπορία - 40%, στρατεύματα ξηράς - έως και 50%.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας των πολεμικών επιχειρήσεων. Οι ρωσικές απώλειες μπορούν έτσι να φθάσουν σε μια κρίσιμη τιμή για τη συνέχιση των εχθροπραξιών, ενώ το Τουρκικό Ναυτικό θα διατηρήσει την ικανότητα μάχης. Η υπεροχή, ακόμη και στην παράκτια ζώνη της Ρωσίας, υπό απώλεια.

Το πολεμικό παίγνιο συνέχιζε την ανάλυση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, εξετάζοντας την πιθανότητα μιας υποτιθέμενης συμμετοχής πολεμικών μονάδων του ΝΑΤΟ που είναι πιθανό να εισέλθουν στην Μαύρη Θάλασσα: Τρεις ομάδες μάχες έχοντας στη σύνθεση τρεις κατηγορίες πλοίων, υποστηριζόμενα από δύο ομάδες μάχης αεροπλανοφόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας δεν θα είναι σε θέση να προκαλέσει καμία σοβαρή ζημιά στον εχθρό, ενώ ο ίδιος θα υποστεί τόσες ζημιές που θα απωλέσει τάχιστα τη σημασία του ως μια λειτουργική οντότητα.

Το πολεμικό παίγνιο έδειχνε ότι η σύνθεση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας δεν ήταν σε θέση να λύσει το πρόβλημα της προστασίας των συμφερόντων της Ρωσίας σε σχέση με την ανταπόκριση μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης στο νότο, κατέληγε κατά το χρόνο η έκθεση.

Πλήρη αλλαγή κατάσταση ασφαλείας μετά την άνοιξη του 2014

Μετά την προσάρτηση της Χερσονήσου της Κριμαίας την άνοιξη του 2014, η Ρωσία επέστρεψε θριαμβευτικά στον Εύξεινο Πόντο. Η Ρωσία συγκεντρώνει όλο τον δυναμισμό για να κυριαρχήσει στην περιοχή, πολύ πιο πέρα από αυτή. Ο Διοικητής της Ευρωπαϊκής Διοίκησης (EUCOM) και Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ, Αμερικανός στρατηγός Breedlove, στην ετήσια ακρόασή του ενώπιον της Επιτροπής των Ενόπλων Υπηρεσιών του Κογκρέσου των ΗΠΑ, περιέγραψε πρόσφατα με δραματικό τόνο τις αλλαγές στην κατάσταση της ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, οι οποίες δημιουργούν πλέον ένα νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας, με τον Εύξεινο Πόντο υπό πλήρη ρωσική κυριαρχία.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top