GuidePedia

0

Επίσημη ανοιχτή πρόσκληση στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ Αλέξη Τσίπρα, να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις της μεγαλύτερης κουρδικής εορτής, της κουρδικής πρωτοχρονιάς γνωστής σαν Nevruz στο Ντιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που θεωρείται και σαν η πρωτεύουσα των Κούρδων της Τουρκίας, απεύθυνε ο εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού Κοινωνικού Κογκρέσου», Seydi Fırat, συμφώνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

Το Nevruz είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Κούρδων, είναι η κουρδική πρωτοχρονιά γι” αυτό και θεωρείται μεγάλη τιμή η πρόσκληση αυτή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς για πρώτη φορά καλείται ξένος ηγέτης να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις αυτές. Στο παρελθόν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών που είχαν χαρακτήρα υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων της Τουρκίας, είχαν σημειωθεί μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές πόλεις κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκια.

Φέτος οι εκδηλώσεις αυτές που θα γίνουν στις 21 Μαρτίου, αναμένεται να πάρουν μεγάλη έκταση ενώ πολλοί αναμένουν επί τη ευκαιρία των εκδηλώσεων αυτών την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οσταλάν, που κρατείται από το 1999 στην νήσο Ιμραλί στην θάλασσα του Μαρμαρά και ο οποίος πρόσφατα κάλεσε το κουρδικό ΡΚΚ να σταματήσει τις ένοπλες συγκρούσεις και να καταθέσει τα όπλα του.

Σημειωτέον ότι μαζί με τον κ Τσίπρα οι Κούρδοι καλούν να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις τους για το Nevruz και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θέλοντας να δώσουν για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη διεθνή διάσταση στις εκδηλώσεις τους.
Αναμένεται να δούμε την απάντηση της Αθήνας στην πραγματικά αυτή εκπληκτική πρόσκληση που σίγουρα θα έχει ήδη θορυβήσει την Άγκυρα.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top