GuidePedia

0

Του ΛΟΥΚΑ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ
Αντί να απολογηθεί, ζητά και τα ρέστα η Τουρκία για την σωρεία των προσκλήσεών της την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στο Αιγαίο όπου συνολικά τα αεροσκάφη της έκαναν 103 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριο Χώρου, στο πλαίσιο επιχειρησιακής εκπαίδευσης.

Και τα ''ρέστα'' δεν είναι τίποτα άλλο από διαμαρτυρία, υπό μορφή ανακοίνωσης του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, για τις αναχαιτίσεις/ές!αναγνωρίσεις που έκαναν τα ελληνικά αεροσκάφη την Παρασκευή στα 'άγνωστα ''ίχνη'' που εισέβαλαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο 38 φορές. Την άσκηση λοιπόν του δικαιώματος και ταυτόχρονα της υποχρέωσής μας για άμυνα και έλεγχο στο εναέριο χώρο μας οι Τούρκοι τον μετατρέπουν κατά την προσφιλή τους τακτική σε ...''παρενόχληση'' των τουρκικών F – 16 από ελληνικά μαχητικά!

Μάλιστα για να δημιουργούν εντυπώσεις στην διεθνή κοινή γνώμη κάνουν λόγο ψευδώς για ''παρενόχληση'' σε ...διεθνή εναέριο χώρο, με εγκλωβισμό ραντάρ λες και η διαδικασία αναχαίτισης /αναγνώρισης ''άγνωστου ίχνους'' σε φάση εισβολής στον ΕΕΧ γίνεται αλλιώς! Έτσι ''διαμαρτύρονται'' ότι την Παρασκευή - όπως γράφει η εφημερίδα Yeni Cag και η ιστοσελίδα Haberler.com - τα ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν, 5 φορές, επί 13 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα συνολικά, με εγκλωβισμό ραντάρ τουρκικά F- 16, που πραγματοποιούσαν, λέει, εκπαιδευτική πτήση στο διεθνή εναέριο χώρο...

Τα τουρκικά αεροσκάφη F – 16, βάση νέας πρακτικής που εφαρμόζουν τελευταία - κανόνες εμπλοκής- , έκαναν ανταπόδοση δηλαδή εγκλωβισμούς με ρανταρ.

Και 2 αερομαχίες

Να σημειωθεί αναλυτικά ότι τα τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μπήκαν την Παρασκευή στο FIR Aθήνας ήταν 12 σε 3 σχηματισμούς (4 α/φ & 2 α/φ & 6 α/φ) και 2 μεμονωμένα ( ένα ελικόπτερο και ένα ναυτικής συνεργασίας  CN-235). Τα 6 ήταν οπλισμένα, ενώ έγιναν και δυο εμπλοκές ( αερομαχίες)Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ.
Επικίνδυνη κλιμάκωση και με στρατιωτικά επεισόδια

Αν κάτι πρέπει να κρατηθεί από όλα αυτά είναι ότι η αεροπορική (υπερ)δραστηριότητα  της Πέμπτης και της Παρασκευής όπως και  ο προκλητικός πλους και το ''κράτημα'' της τορπιλακάτου δίπλα στο Αγαθονήσι που προηγήθηκε, δεν είναι τίποτα άλλο από κρίκοι μιας προσεκτικά σχεδιασμένης κλιμάκωσης από πλευράς Τούρκων στο Αιγαίο. Μιας σχεδίασης που έχει πολλές πτυχές, πολλά στρατιωτικά και διπλωματικά επεισόδια αναπτυσσόμενα και τα οποία δεν πρέπει να μένουν στα γραφεία ή στους φακέλλους αλλά να ενημερώνουν άμεσα για αυτά οι αρμόδιοι Υπουργοί τις συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αλλά και Συμμαχικές δομές.Οι δεσμεύσεις τεράστιων περιοχών για πεδία βολών επι έτος, οι πιέσεις και τα τελεσίγραφα για ...συζήτηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η απόπειρα ελέγχου μέσα στην δική μας ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης , οι παρενοχλήσεις ελικοπτερων, οι υπερτήσεις είναι στοιχεία προκλητικού σχεδιασμού...Που πρέπει να συνδυαστουν και με αναλογες κινήσεις και πιέσεις στην Κύπρο...

Τα περιστατικά είναι πολλά, αυξανόμενα και κλιμακούμενα ως προς την ένταση...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top