GuidePedia

0

Του Νίκου Μελέτη

Εσφαλμένα μηνύματα τόσο στην Άγκυρα όσο και στους μετριοπαθείς της μουσουλμανικής μειονότητας φτάνουν από τη Θράκη, όπου οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές και περιφερειακοί παράγοντες της μειονότητας πλειοδοτούν σε υποσχέσεις και καλλιεργούν προσδοκίες ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι σχεδόν έτοιμη να ικανοποιήσει ΟΛΕΣ τις απαιτήσεις που έχουν προβληθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή. Η Αθήνα απέσυρε από τη Θράκη τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων χωρίς να έχει ορίσει ακόμη αντικαταστάτη του.

Η απομάκρυνση του διπλωμάτη Νικόλαου Πιπερίγκου (που για πολλούς γνώστες των ειδικών θεμάτων της περιοχής, ήταν επιβεβλημένη), του επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Ξάνθης, του γραφείου του Υπουργείου Εξωτερικών που επιτηρεί την εφαρμογή της Συνθήκης της Λοζάνης και συγχρόνως αποτελεί έστω και συμβολικά ένα αντίβαρο στην ανεξέλεγκτη δράση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό (σχετικά με την διάθεση της κυβέρνησης να κλείσει το εν λόγω γραφείο). Το κλείσιμο ή η υποβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων αποτελεί πάγια απαίτηση των ακραίων της μειονότητας, που θεωρούν ότι η παρουσία μη αιρετού υπηρεσιακού εκπροσώπου στην περιοχή, που ως εκ της θέσεώς του γνωρίζει και τον τρόπο λειτουργίας του τουρκικού προξενείου, αποτελεί εμπόδιο στην ενίσχυση του «τουρκισμού» στη Θράκη.

Το γεγονός ότι ο κ. Πιπερίγκος απομακρύνθηκε χωρίς να υπάρξει προετοιμασία για την ανάδειξη του διαδόχου του, σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό που διακατέχει για την εξέλιξη μειονοτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα (που δεν έχουν σχέση με την απομάκρυνση του υπαλλήλου του ΥΠ.ΕΞ. αλλά με την φημολογούμενη διαδικασία άτυπου τερματισμού λειτουργίας του συγκεκριμένου γραφείου μέσω της μη αντικατάστασης του απελθόντα προϊστάμενου). Δεδομένου ότι, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα της θέσης αυτής, απαιτείται όχι μόνο η εξεύρεση διπλωμάτη με καλή γνώση του Μειονοτικού, αλλά και των Ελληνοτουρκικών και συγχρόνως ενημέρωση από τον προκάτοχό του (και όχι από τον πρώην υπάλληλο, νυν συνταξιούχο και ειδικό σύμβουλο του συγκεκριμένου γραφείου), που συνήθως απαιτεί δύο με τρεις μήνες. Έτσι, εκφράζονται φόβοι αν όχι για κατάργηση, τουλάχιστον για υποβάθμιση της Υπηρεσίας.

Κερδίζει έδαφος το προξενείο
Την ίδια στιγμή, το τουρκικό προξενείο ενισχύεται διαρκώς, ενώ αμέσως μετά το πέρασμα του Έβρου υπάρχει αντίστοιχη εικόνα στο τουρκικό έδαφος. Στην Αδριανούπολη λειτουργεί τα τελευταία χρόνια μία πλήρως εξοπλισμένη με προσωπικό και «πόρους» Διεύθυνση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η οποία συντονίζει όλους τους κρατικούς φορείς που ασχολούνται με τη διείσδυση στα Βαλκάνια. Αυτή η Διεύθυνση, κατευθύνει την ΤΙΚΑ, την υπηρεσία για την προώθηση της ανθρωπιστικής αναπτυξιακής βοήθειας αλλά και τις υπηρεσίες για την ανάδειξη της οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπροσωπεί και την Υπηρεσία Βαλκανικών Τουρκικών Κοινοτήτων που έχει ιδρυθεί στο γραφείο του τούρκου πρωθυπουργού. Πιο κοντά στα σύνορα, η Κεσάνη αποτελεί τον «αγαπημένο» προορισμό των εκπροσώπων του «τουρκισμού» στη Θράκη, καθώς στις τουρκικές τράπεζες γίνεται πλέον με ασφάλεια η διακίνηση χρημάτων, «αμοιβών» κ.λ.π.

Λάθος μηνύματα
Αμέσως μετά τις εκλογές υπήρξε μπαράζ αφιερωμάτων των τουρκικών ΜΜΕ στους τρεις μειονοτικούς βουλευτές που εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ (Καρά Γιουσούφ Μεχμέτ Αϊχάν, Ζεϊμπέκ Χασάν Χουσεΐν, Μουσταφά Μεμέτ Μουσταφά), από τους οποίους εκπέμφθηκαν λανθασμένα μηνύματα. Ομάδα είκοσι Τούρκων δημοσιογράφων επισκέφθηκε τη Θράκη με πρωτοβουλία της πιο ακραίας οργάνωσης του «Συνδέσμου Αλληλεγγύης των Τούρκων Δυτικής Θράκης». Η ομάδα αφού περιόδευσε στο κτίριο της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής», συναντήθηκε με τον ψευτομουφτή αλλά και με τον βουλευτή Ροδόπης Καρά Γιουσούφ. Ο βουλευτής ταξινόμησε τα αιτήματα της μειονότητας, με πρώτο την αναγνώριση των «εκλεγμένων» μουφτήδων και την εφεξής ανάδειξη των μουφτήδων από εκλογές που θα διεξάγονται από τους «τούρκους». Ο κ. Καρά Γιουσούφ, παρακινούμενος, όπως είπε, από την αντίληψη για αδελφοσύνη των λαών, εξέφρασε στα τουρκικά ΜΜΕ την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού, όπως και του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Οι κ.κ. Καρά Γιουσούφ και Ζεϊμπέκ (Ξάνθης), έστειλαν κι άλλα μηνύματα όμως, καθώς διαβεβαίωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ ότι ο φράχτης του Έβρου θα κατεδαφιστεί, ενώ έθεσαν και το ζήτημα του τζαμιού στην Αθήνα. Λαβή όμως για αντιδράσεις έδωσε και η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ότι θα προσληφθούν στην Αστυνομία μετανάστες, μέλη της μειονότητας, Πόντιοι, Ρομά και Πομάκοι. Ο κ. Καρά Γιουσούφ έκανε λόγο για «ατυχή και λανθασμένη δήλωση», καθώς, όπως σημείωσε, «η μειονότητα είναι μία και δεν διαιρείται». Δήλωσε, μάλιστα, ότι έκανε τηλεφωνικό διάβημα στον κ. Πανούση, ζητώντας του να ανακαλέσει αυτή του τη δήλωση.

Δεν είναι όμως μόνο οι τρεις βουλευτές που προσπαθούν να δώσουν άλλο αέρα στις διεκδικήσει στη Θράκη. Πλειάδα περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, οι περισσότεροι εκλεγέντες υπό τη σημαία συνδυασμών της Νέας Δημοκρατίας, έχουν επιδοθεί σε μπαράζ δηλώσεων υποστηρικτικών των προσπαθειών που έχουν ξεκινήσει οι τρεις βουλευτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μειονοτική εφημερίδα «Γκιουντέμ» συνέλεξε δηλώσεις στελεχών και παραγόντων της μειονότητας για την αξιολόγηση των πρώτων εβδομάδων της νέας κυβέρνησης. Με τον Μ. Μουσταφά να εμφανίζεται ο πλέον μετριοπαθής, όλοι οι άλλοι επιμένουν στην σκληρή ατζέντα που πρώτο θέμα έχει την νομιμοποίηση των ψευτομουφτήδων, το εκπαιδευτικό και το θέμα των Συλλόγων.

Ακόμη και η γνωστή σκληροπυρηνική Χούλια Εμίν, παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «τελευταία πηγή ελπίδας» και καλεί την κυβέρνηση να κάνει «γενναία βήματα στα μειονοτικά ζητήματα», ενώ ο αντιπρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ, Οζάν Αχμέτογλου, συμφωνεί ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στην κυβέρνηση ώστε να μπορέσει να αποδείξει τις προθέσεις της και «να κάνει το δημοκρατικό άνοιγμα που περιμένει σαράντα χρόνια η μειονότητα». Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με τον συνδυασμό που υποστήριξε η Ν.Δ. Μουσταφά Κατραντζή και Οντέρ Μουμίν, εξέφρασαν τις υψηλές προσδοκίες που έχουν από τη νέα κυβέρνηση, θέτοντας και οι ίδιοι θέμα αναγνώρισης των ψευτομουφτήδων και αλλαγών στη μειονοτική εκπαίδευση, με πρώτη τη λειτουργία μειονοτικών νηπιαγωγείων.

Διαφωνίες στην εκπαίδευση
Ενδιαφέρον όμως είχε και η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ των μουσουλμάνων δασκάλων, αποφοίτων ΕΠΑΘ Ξάνθης, με τον σύλλογο των αποφοίτων ΕΠΑΘ Ροδόπης – Έβρου. Οι Ξανθιώτες μουσουλμάνοι δάσκαλοι έστειλαν μακροσκελή επιστολή στον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, αναφέροντας όλα τα «προβλήματα» της μειονοτικής εκπαίδευσης, αν και το θέμα που κυρίως τους απασχολούσε ήταν η ανακατανομή των θέσεων σχολικών συμβούλων ώστε να βολευτούν περισσότερα μέλη από την Ξάνθη.

Πολύ ενδιαφέρον είναι ότι στην ίδια επιστολή διατυπώνονταν η παράλογη απαίτηση στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων να διδάσκουν και μουσουλμάνοι δάσκαλοι, ενώ, βεβαίως, στο τουρκόγλωσσο πρόγραμμα δεν διδάσκουν και χριστιανοί εκπαιδευτικοί. Μία απαίτηση με την οποία διαφώνησαν οι ΕΠΑΘίτες Ροδόπης – Έβρου, που έχουν αποσπάσει τη μερίδα του λέοντος στον διορισμό των σχολικών συμβούλων, που πολύ απλά θέλει να οριστικοποιήσει την τουρκοποίηση της μειονοτικής εκπαίδευσης.

Το επόμενο διάστημα, σε μία δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, κατά την οποία η κυβέρνηση δίνει τη μεγάλη μάχη για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα κληθεί να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής και στη μειονοτική πολιτική. Έχει τον χρόνο να αποφύγει στρεβλώσεις και σφάλματα.

περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 279

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top