GuidePedia

0

Η άτακτη υποχώρηση της Τουρκίας στο θέμα της περιβόητης ΝΟΤΑΜ Α0889/15 είναι αυταπόδεικτο ότι τόνωσε την εθνική αυτοπεποίθηση σε μία περίοδο, που λόγω των πολύ μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα την τελευταία πενταετία, θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δεν βρίσκεται στο ζενίθ της.
Είναι εξίσου προφανές ότι η άτακτη υποχώρηση της Άγκυρας δεν προέκυψε από… το πουθενά, Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που έχει και την πρωτοκαθεδρία στα σχετικά θέματα, και γενικότερα η κυβέρνηση, κινήθηκαν συστηματικά, ουσιαστικά, αποτελεσματικά και αξιοθαύμαστα για τα ελληνικά δεδομένα σιωπηλά. Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές συντονισμένα έθεσαν την «παράνοια» (σε ότι αφορά το περιεχόμενο) της τουρκικής NOTAM στα διεθνή φόρα και οδήγησαν στην Άγκυρα στην απόσυρση της.
Φυσικά, μπορούν να διατυπωθούν πολλές εκτιμήσεις για τον ρόλο / υποστήριξη / παρέμβαση του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ ή άλλων διεθνών παραγόντων στην απόσυρση της τουρκικής NOTAM. Όμως ακόμη και αν αυτός ο ρόλος / υποστήριξη / παρέμβαση είχε όντως υπόσταση (και δεν έχουμε προφανή λόγο για να αμφιβάλλουμε για αυτό) δεν απομειώνεται η αξία του ελληνικού χειρισμού σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο.

Ακριβώς το αντίθετο!
Η ουσιαστική φύση της ελληνικής επιχειρηματολογίας και η συντονισμένη δράση προκάλεσαν τον ρόλο / υποστήριξη / παρέμβαση των προαναφερθέντων «τρίτων παραγόντων» που πολλές φορές στο παρελθόν έχουν καταγραφεί να υιοθετούν στάση «Πόντιου Πιλάτου».
Όμως το μεγαλύτερο όφελος για τη χώρα μας δεν ήταν η άρον – άρον απόσυρση της «παρανοϊκής» τουρκικής ΝΟΤΑΜ. Ούτως ή άλλως για εύκολα αντιληπτούς νομικούς και πραγματικούς – ουσιαστικούς λόγους η εφαρμογή της δεν ήταν εφικτή, αφού πέρα από τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου η ΝΟΤΑΜ Α0889/15 αντέβαινε και την απλή λογική και πραγματικότητα. Ούτε το όφελος περιορίζεται στην εντυπωσιακή επίδειξη κατάφωρης παραβίασης της διεθνούς νομιμότητας που αντιπροσωπεύει η εν λόγω NOTAM.
Το κυριότερο, και με σημαντικότατες προεκτάσεις σε στρατηγικό επίπεδο, όφελος είναι ότι η Τουρκία κυριολεκτικά αυτοχειριάστηκε, υπονομεύοντας την πάγια πολιτική της καθώς η προβολή των απαιτήσεών της έναντι της χώρας μας, παρουσιάστηκε στα μάτια φίλων και συμμάχων (εντός ή εκτός εισαγωγικών) και γενικότερα της διεθνούς κοινότητας όχι απλώς ως νομικά αβάσιμη αλλά… παρανοϊκή!
Με βάση όλες τις ενδείξεις, οι νεο-Οθωμανοί πασάδες της Άγκυρας στη «νιρβάνα» των μεγαλοϊδεατισμών τους έκαναν με την έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α0889/15 ένα ολέθριο σφάλμα που επέφερε σημαντικό πλήγμα σε μία πολιτική που για περισσότερο από 50 χρόνια η γειτονική χώρα εφαρμόζει με εντυπωσιακή συνέχεια.

Η λαϊκή ρήση «όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα» επιβεβαιώθηκε για άλλη μία φορά.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top