GuidePedia

0

Αυτοί ορκίστηκαν στον Αδόλφο Χίτλερ και σήμερα ακόμη φορούν υπερήφανοι τον Σιδηρούν Σταυρό: Στη Ρίγα παρήλασαν 1500 βετεράνοι των Βάφεν Ες-Ες (Waffen-SS), ως υπενθύμιση των μαχών ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Οι πρώην στρατιώτες εορτάζουν τον εαυτό τους ως πατριώτες - η εβραϊκή κοινότητα, ωστόσο, καταδίκασε την πορεία.

Στη Λετονία, βετεράνοι των γερμανικών Waffen-SS πραγματοποίησαν κάτω από βαριά αστυνομική προστασία την ετήσια παρέλασή τους. Περίπου 1.500 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, έλαβαν μέρος στην παρέλαση στην πρωτεύουσα, τη Ρίγα. Η εβραϊκή κοινότητα, η Ρωσία και η ρωσόφωνη μειονότητα στη Λετονία, επέκριναν το γεγονός.

Κατά την παρέλαση έλαβαν μέρος οι τελευταίοι επιζώντες των 140.000 Λετονών που είχαν πολεμήσει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στα Waffen-SS εναντίον του Κόκκινου Στρατού. Αντιδιαδηλωτές, μετά το τέλος της παρέλασης, φώναξαν συνθήματα ενάντια στο φασισμό. Η εβραϊκή κοινότητα δήλωσε ότι η παρέλαση ήταν «ένα μεγάλο ψέμα» και μια «διαστρέβλωση της ιστορίας».

Από την ανεξαρτησία της το 1991, βετεράνοι της Λεγεώνα της Λετονίας εορτάζουν κάθε χρόνο στις 16 Μαρτίου μια μάχη ενάντια στον Κόκκινο Στρατό το 1944, όταν η Λεγεώνα μάταια προσπάθησε να σταματήσει την προέλαση των σοβιετικών στρατευμάτων. Αυτό είναι κρίσιμης σημασίας, διότι η Λεγεώνα της Λετονίας ήταν μέρος των γερμανικώνWaffen-SS. Οι βετεράνοι, ωστόσο, τονίζουν ότι η στρατιωτική μονάδα που ιδρύθηκε το 1943, υπερασπίστηκε την πατρίδα τους κατά την εκ νέου κατάληψη από τους Ρώσους.

Η Σοβιετική Ένωση είχε καταλάβει τη Λετονία το 1939 στον απόηχο του συμφώνου Χίτλερ-Στάλιν, με την Ανατολική Ευρώπη να είναι κατά το χρόνο διχασμένη ανάμεσα στο Βερολίνο και τη Μόσχα. Περίπου 15.000 Λετονοί εξορίστηκαν στη Σιβηρία. Όπως τα γερμανικά στρατεύματα κατά την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης το 1941 έφθασαν στην περιοχή, στην Λετονία τμήματα του πληθυσμού χαιρέτισαν την Βέρμαχτ ως απελευθερωτές.

Οι Γερμανοί κατακτητές σκότωσαν 70.000 έως 85.000 Εβραίους στη χώρα. Τον Οκτώβριο του 1944 ο Κόκκινος Στρατός ξαναπήρε τη Ρίγα. Μέχρι το 1991 η Λετονία ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top