GuidePedia

0

«Επιθυμούμε να αφήσουμε το επεισόδιο (του Μαβί Μαρμαρά) πίσω μας. Η Τουρκία είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Θέλουμε φιλικές σχέσεις μαζί της. Όμως η μπάλα βρίσκεται στο τουρκικό γήπεδο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Εμάνιουελ Νάσον.
Του VERDA ÖZER
ΠΗΓΗ: http://www.hurriyetdailynews.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας
Την τελευταία εβδομάδα, στον τουρκικό τύπο, δημοσιεύτηκαν ασυνήθιστές ειδήσεις. Αφορούσαν πρόταση του Ισραήλ να καταβάλει, μέσω Ισραηλινού επιχειρηματία, αποζημίωση ύψους 1 δισ. δολαρίων στις οικογένειες των νεκρών του Μαβί Μαρμαρά.
Η ίδια δημοσίευση αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί προσφέρουν και μερική άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Ερωτηθείς για την ακρίβεια των πληροφοριών αυτών, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών δεν απάντησε.
Το Ισραήλ στις 17 Μαρτίου έχει εκλογές. Ο Νάσον δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία δεν αναφέρθηκε καθόλου, καθώς «οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό ζήτημα, ένα εθνικό ζήτημα για το Ισραήλ. Για αυτό δεν αποτελεί μέρος της πολιτικής διαμάχης μεταξύ των κομμάτων. Όλα τα κόμματα θέλουν καλές σχέσεις με την Τουρκία», είπε ο Νάσον.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος δήλωσε με πικρία, δεν ισχύει το ίδιο στην Τουρκία. «Το Ισραήλ έχει εξελιχθεί σε πολιτικό ζήτημα στην Τουρκία και στις διάφορες εκλογές Τούρκοι πολιτικοί επιτίθενται στο Ισραήλ για να κερδίσουν ψήφους και δημοφιλία.
»Η αποζημίωση δεν είναι ζήτημα, πλέον. Το θέμα είναι αν η Τουρκία θέλει να αφήσει πίσω το επεισόδιο αυτό. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της που πρέπει να λάβει η τουρκική κυβέρνηση. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Τουρκία αρνείται να κάνει αυτή την επιλογή», είπε.
Σύμφωνα με τον κορυφαίο Ισραηλινό δημοσιογράφο και αναλυτή Αράντ Νιρ, τόσο το διπλωματικό κατεστημένο, όσο και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ, της Μοσάντ περιλαμβανομένης, θεωρούν πως πρέπει να γίνουν τα πάντα για να επιτευχθεί η επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.
Το ίδιο πιστεύουν και οι σύμβουλοι ασφαλείας του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Ο ίδιος τόνισε πως το ζήτημα των σχέσεων με τη Τουρκία δεν αναφέρθηκε καθόλου κατά τη διάρκεια της ισραηλινής προεκλογικής εκστρατείας. «Αυτό συνέβη διότι ο Ερντογάν θα είναι απέναντι στο Ισραήλ όποιος και αν εκλεγεί πρωθυπουργός», ανάφερε ο Νιρ.
Παρόλα αυτά απάντηση για το ζήτημα των αποζημιώσεων δεν δόθηκε. Όλοι οι Ισραηλινοί επίσημοι, οι δημοσιογράφοι και οι αναλυτές, δηλώνουν πως δεν έχουν ακούσει τίποτα σχετικό για μια τέτοια ισραηλινή προσφορά και τίποτα σχετικό δεν έχει γραφεί στον ισραηλινό Τύπο. Εξάλλου, το αναφερόμενο στον τουρκικό τύπο ποσό του 1 δισ. δολαρίων είναι ιδιαίτερα υψηλό.
Το 2014, μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει σε ένα ποσό της τάξης των 20 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον όμως υπάρχει η δήλωση του Ισραηλινού εκπροσώπου πως οι αποζημιώσεις δεν αποτελούν πλέον ζήτημα και πως οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά σε λύση. Κατά συνέπεια το μόνο ζήτημα που παραμένει είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι ρεαλιστής, σε συνδυασμό με την πιθανότητα οι ΗΠΑ να ασκήσουν επιπλέον πιέσεις, είναι παράγοντες που πιθανό να οδηγήσουν στην ομαλοποίηση των σχέσεων. Αν το μόνο ζήτημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, τότε πως οι ισραηλινές εκλογές μπορούν να επηρεάσουν αυτή την έλλειψη; Και αν την επηρεάσουν, τότε τι θα επακολουθήσει;
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ το κεντροδεξιό κόμμα του Νετανιάχου βαδίζει βήμα-βήμα με το κεντροαριστερό κόμμα. Το πιθανότερο είναι κανένα από τα κόμματα αυτά να μην επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι το κόμμα που θα καταφέρει να συνάψει συνεργασίες θα κερδίσει την κυβέρνηση. Αυτό θεωρείται ευκολότερο για τον Νετανιάχου, παρά για τους αντιπάλους του.
Σύμφωνα με τον έμπειρο Ισραηλινό διπλωμάτη Αλόν Λιέλ, οι πιθανότητες για τον Νετανιάχου να σχηματίσει κυβέρνηση είναι 50-50. Ακόμα όμως και εκλεγεί και πάλι πρωθυπουργός θα χρειαστεί να αντικαταστήσει τους υπουργούς Άμυνας, Εξωτερικών και Οικονομικών, δίνοντας κάποιο ή κάποια από τα υπουργεία αυτά στα συνεργαζόμενα με το δικό του κόμματα της συγκυβέρνησης.
Είναι πιθανό ακόμα και να χρειαστεί να συνεργαστεί με το κεντροαριστερό κόμμα, ακόμα και δίνοντας, εκ περιτροπής, την πρωθυπουργία στον ηγέτη του Γιτζχάκ Χέρτζοκ. «Η αλλαγή αυτή αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία», είπε ο Λιέλ.
Ωστόσο, στην Τουρκία θεωρούν πως «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ισραήλ». Τουρκικοί διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν πως η καταβολή των αποζημιώσεων αποτελεί βήμα ζωτικής σημασίας για την πορεία προς την ομαλοποίηση των σχέσεων. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως πιστεύουν πως οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μετά τις ισραηλινές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Νιρ, αν η Άγκυρα στείλει πίσω τον πρέσβη της στο Τελ Αβίβ, το Ισραήλ θα απαντήσει αστραπιαία, αποστέλλοντας, εκ νέου, τον πρέσβη του στην Άγκυρα. «Μια τέτοια κίνηση οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την πλευρά της Τουρκίας δεν θα άλλαζε μόνο τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, αλλά και όλο το πλέγμα σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή», κατέληξε ο Νιρ.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top