GuidePedia

0

Επικίνδυνες είναι οι εξελίξεις στην εύφλεκτη περιοχή του Κόλπου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται τις τελευταίες ώρες, σημειώνονται μετακινήσεις στρατευμάτων της Σαουδικής Αραβίας προς τη μεθόριο με την Υεμένη.

Πρακτικά, ο κίνδυνος είναι η εμπλοκή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, εκπροσώπου και προστάτης του σιιτικού Ισλάμ, με την αντίστοιχη χώρα που εκπροσωπεί και προστατεύει το σουνιτικό Ισλάμ, τη Σαουδική Αραβία, δυο χώρες που παραδοσιακά συγκρούονται για το ποια θα έχει μεγαλύτερη επιρροή στις υποθέσεις της Μέσης Ανατολής.

Η Σαουδική Αραβία λοιπόν, φέρεται να μετακινεί μονάδες πυροβολικού και άλλα οπλικά συστήματα στη μεθοριακή ζώνη. Οι Σαουδάραβες υποστηρίζουν το – επί της ουσίας ανατραπέν από τους σιίτες αντάρτες Χούτι που στηρίζονται από το Ιράν – καθεστώς και θα μπορούσαν να ετοιμάζονται να αναπτύξουν στρατιωτική δράση στην περιοχή, ενδεχομένως δε και με την βοήθεια άλλων σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC: Gulf Cooperation Council).

Η εμβέλεια των συστημάτων που μετακινούν οι Σαουδάραβες δίνουν τη δυνατότητα να αναληφθεί δράση εκ του μακρόθεν, με στόχο να προστατευθεί η περιοχή του Άντεν όπου έχει καταφύγει ο πρόεδρος της Υεμένης (πριν λίγο ανακοινώθηκε ότι τελικώς εγκατέλειψε τη χώρα), εάν οι αντάρτες Χούτι επιτεθούν στο καταφύγιο του στο λιμάνι του Άντεν.

Εν ολίγοις, η μετακίνηση των στρατευμάτων θα μπορούσε να συνιστά και απόπειρα άσκησης αποτροπής, ώστε οι αντάρτες να εγκαταλείψουν ενδεχόμενα σχέδια επίθεσης στο Άντεν για να αποφύγουν ευθεία σαουδαραβική πολεμική εμπλοκή. Δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί και το σενάριο αεροπορικών πληγμάτων, με το Ριάντ να διαθέτει εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη πρώτης γραμμής, ευρωπαϊκά και αμερικανικά, EF-2000 Typhoon και F-15.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα, ότι οι αραβικές χώρες θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της περιοχής κατά της «επίθεσης» από το κίνημα των Χούτι (εννοούν ιρανική επίθεση δι’ αντιπροσώπου / proxy war) αν δεν καταστεί εφικτή η εξεύρεση ειρηνικής λύση. Η δε επίσημη κυβέρνησης της Υεμένης κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποστηρίξει τη δημιουργία στρατιωτικής δύναμης από συνασπισμό με επιθυμούσες χώρες (coalition of the willing)…


Η κατάσταση είναι πλέον πολύ επικίνδυνη, διότι δεν αποτελεί ένα τοπικό πρόβλημα, αλλά ένα ζήτημα που άπτεται της σταθερότητας ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, εμπλέκοντας μέχρι και τις σχέσεις των μεγάλων δυνάμεων, αλλά και τη διαπραγμάτευση της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα του τελευταίου…
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top