GuidePedia

0

Καθόλου απίθανο δεν θεωρεί το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών στην Ελλάδα πολύ σύντομα το αμερικανικό think tank Stratfor.

Σε ανάλυσή του για τις εξελίξεις μετά και από το χθεσινό Eurogroup υπενθυμίζει τις δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών . Καμμένος και Βαρουφάκης μίλησαν για δημοψήφισμα σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το χρέος στην Ελλάδα.

Και μπορεί να μην είναι η πρώτη φορά που πέφτει στο τραπέζι τέτοια πρόταση αλλά από το 2011 και τον Γιώργο Παπανδρέου που πρώτος την έκανε έχουν αλλάξει πολλά, σημειώνει το Stratfor.

Η συγκρουσιακή πορεία Ελλάδας και ΕΕ μοιάζει αναπόφευκτη και οι Έλληνες ψηφοφόροι βρίσκονται στην μέση.

“Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ δημοφιλής, και πολλοί ψηφοφόροι στηρίζουν την σκληρή τακτική διαπραγμάτευσης της Αθήνας. Αλλά οι δείχνουν επίσης ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν η χώρα τους να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εκπληρώσει και τις δύο εντολές χωρίς να κάνει συμβιβασμούς”, γράφουν οι συντάκτες της ανάλυσης και θυμίζουν και τα όσα υποστηρίζει η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Προβλήματα έχουν όμως και οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί . Που βλέπουν τους ευρωσκεπτικιστές να ανεβαίνουν με συνθήματα και προτάσεις που δεν προβλέπουν καμία βοήθεια στον ευρωπαϊκό νότο.

Η Γερμανία θεωρεί ότι αν κάνει παραχωρήσεις προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσει τη δημοτικότητα κομμάτων με παρόμοια ιδεολογία σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία - χώρες που έχουν λάβει πακέτα διάσωσης κατά τα τελευταία χρόνια - θα διενεργήσουν εκλογές από τα τέλη του 2015 ως τις αρχές του 2016. Το Βερολίνο φοβάται ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί με επιτυχία το χρέος στην Ελλάδα, άλλες κυβερνήσεις θα απαιτήσουν παρόμοιες παραχωρήσεις στο μέλλον. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί οι σημερινές συντηρητικές κυβερνήσεις στη Μαδρίτη, τη Λισαβόνα και το Δουβλίνο έχουν λάβει μια σκληρή στάση έναντι των αιτημάτων της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους. Οι κυβερνήσεις έχουν υπερασπιστεί τα μέτρα λιτότητας στο παρελθόν και δεν μπορούν τώρα να υποστηρίξουν παραχωρήσεις για την Ελλάδα.

Λόγω αυτών των αντικρουόμενων συμφερόντων, οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι με πολιτική τριβή στην ευρωζώνη. Η τρέχουσα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της, είναι τόσο εύθραυστη που θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών. Στρατηγική της Αθήνας είναι να εκπληρώσει επιλεκτικά καάποιες υποσχέσεις προς τους δανειστές της περνώντας κάποιες μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλίσει την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης της περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

T

Η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα καταφέρει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη Ιουνίου, αλλά αμέσως μετά, θα πρέπει να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Η Αθήνα πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις χρηματοπιστωτικές αγορές, επειδή το κόστος δανεισμού θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πιέσει την Ελλάδα να ζητήσει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Αυτό θα ήταν, ωστόσο, πολιτικά απαράδεκτο για ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου, η ελληνική κυβέρνηση θα πιέσει για την ελάφρυνση του χρέους, πιθανότατα με τη μορφή μεγαλύτερης διάρκειας αποπληρωμής , με χαμηλότερα επιτόκια και πληρωμές που θα συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης μπορεί να δεχθούν τις προτάσεις αυτές, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία θα έρθει με περιορισμούς. Οι όροι αυτοί θα τεθούν στον ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να αποφασίσει αν θα εγκαταλείψει ορισμένες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις της και θα δεχθεί τις εντολές της ΕΕ ή θα τις απορρίψει,με κίνδυνο να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Αυτό είναι το σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση αισθάνεται ότι δεν διαθέτει την εκλογική εντολή για μια τέτοια κρίσιμη απόφαση . Κι έτσι ένα δημοψήφισμα ή εκλογές θα είναι αναπόφευκτες.

Κλείνοντας το Stratfor γράφει ότι “η ειρωνεία είναι ότι θα πρόκειται για μια ψηφοφορία για το μέλλον της Ελλάδας η οποία δεν θα μπορούσε να θέσει ένα τέλος στην κρίση της χώρας, δγιατί κάθε εναλλακτική λύση δημιουργεί νέα προβλήματα”.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top