GuidePedia

0

Τρεις ημέρες μετά την υπογραφή της αμερικανοτουρκικής συμφωνίας για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό ανταρτών της συριακής «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν σε συριακό έδαφος για να απεγκλωβίσουν τους 38 οπλίτες που φρουρούσαν το μαυσωλείο του Süleyman Şah, παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του Οσμάν Α΄, και να απομακρύνουν τα λείψανα και λοιπά ιστορικά κειμήλια που φυλάσσονταν στον τάφο μαζί με την τουρκική Σημαία. Ο τάφος του Süleyman Şah θεωρείτο τουρκικό έδαφος βάσει του Άρθρου 9 της Γαλλοτουρκικής συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης του 1921 και εντοπίζεται στις ανατολικές όχθες του Ευφράτη, βορειοανατολικά του Χαλεπιού και σε απόσταση σε απόσταση 37 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα. Η οδική πρόσβαση στον τουρκικό θύλακα είχε διακοπεί από τον περασμένη άνοιξη μετά την προώθηση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) για την πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι.

Η επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με την κωδική ονομασία «Σαχ Ευφράτης» (Şah Fırat) ξεκίνησε στις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της 21ης Φεβρουαρίου και είχε δύο ΑΝΣΚ: Πρώτον, την απομάκρυνση της φρουράς, των λειψάνων και της σημαίας από τον τάφο του Süleyman Şah και δεύτερον, την εξασφάλιση εδάφους σε περιοχή εγγύτερα των τουρκικών συνόρων για τη μετεγκατάσταση του μαυσωλείου. Eίχαν προηγηθεί από τις 18:30 αναγνωριστικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκάφων πάνω από την περιοχή. Στο χερσαίο σκέλος της επιχείρησης ενεπλάκησαν 39 άρματα μάχης Μ60Α3, 57 τεθωρακισμένα οχήματα και 572 αξιωματικοί και οπλίτες της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, περιλαμβανομένων 44 στελεχών των Bordo Bereli και 25 συνδέσμων της MİT ενώ αεροπορική προστασία παρείχε αριθμός μαχητικών αεροσκαφών F-16 υπό τον συντονισμό ζεύγους ΑΣΕΠΕ Β737 της Τουρκικής Αεροπορίας καθώς και επιθετικά ελικόπτερα AH-1W Super Cobra. Σημειώνεται ότι η αεροπορική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν τόσο έντονη που επισημάνθηκε έγκαιρα από Κούρδους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι επίγειες δυνάμεις αφίχθησαν στο μαυσωλείο του Süleyman Şah στις 00:30 της 21ης Φεβρουαρίου, στις 4:45 το εγκατέλειψαν και από τις 06:03 άρχισαν να επανέρχονται τμηματικά σε τουρκικό έδαφος, πλην μικρής ομάδας που παρέμεινε στην καταληφθείσα περιοχή Eşme, περί τα 180 μέτρα από τα τουρκικά σύνορα. H διαδικασία απομάκρυνσης είχε προγραμματισμένη διάρκεια τριών ωρών, χρειάστηκαν ωστόσο περί τις έξι ώρες μέχρι την επιστροφή σε τουρκικό έδαφος λόγω του κατεστραμμένου οδικού δικτύου στην περιοχή. «Όλοι οι Τούρκοι στρατιώτες που φρουρούσαν το μαυσωλείο επέστρεψαν σώοι και ασφαλείς νωρίς σήμερα το πρωί στην Τουρκία, ενώ ό,τι είχε απομείνει από τον ιερό τόπο καταστράφηκε [σ.σ. για να μη περιέλθει στην κατοχή των τζιχαντιστών του ISIS ή των κουρδικών YPG]», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ahmet Davutoğlu κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, την οποία προηγουμένως είχε παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο από το Κέντρο Επιχειρήσεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στην Άγκυρα.

omutanı Orgeneral Akın Öztürk (solda), Genelkurmay Başkanı Necdet Özel (sol2), Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz(sağ 3), Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu (sağ 2), MİT Müsteşar Vekili İsmail Hakkı Musa (sağda) da hazır bulundu.
Από δεξιά: Ο Αρχηγός της ΤΑ Πτέραρχος Akın Öztürk, ο Αρχηγός του Τ/ΓΕ Στρατηγός Necdet Özel, ο πρωθυπουργός Ahmet Davutoğlu, ο Αρχηγός του ΤΣ Στρατηγός Hulusi Akar, o υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Kemal Madenoğlu και ο προσωρινός διοικητής της MİT İsmail Hakkı Musa στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου στην Άγκυρα. Εμφανή τα μέτρα ασφάλειας πληροφοριών.

Σύμφωνα με την υπ΄αριθμ. ΒΑ-02/15 ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, τα τουρκικά στρατεύματα δεν ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες, σημειώθηκε ωστόσο απώλεια προσωπικού σε δυστύχημα «κατά τη φάση της προετοιμασίας της επιχείρησης». [2] Όπως έγινε αργότερα γνωστό, επρόκειτο για τον 34χρονο μόνιμο λοχία Halit Avcı με καταγωγή από την Τραπεζούντα, ο οποίος είχε παρακολουθήσει στο παρελθόν σχολείο ενημέρωσης κοινού σε συνεργασία με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της συριακής κυβέρνησης, η Άγκυρα ενημέρωσε τη Δαμασκό μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής επιχείρησης, επιδίδοντας ρηματική διακοίνωση στο προξενείο της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη. Η συριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε την εισβολή πράξη «κατάφωρης επιθετικότητας», καθι
Σε σχήμα κλεψύδρας, ο τουρκικός θύλακας με το μαυσωλείο του Süleyman Şah. Δεξιά, εικόνα από Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος ΑΝΚΑ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Σφοδρές αντιδράσεις σημειώθηκαν και από πλευράς των κομμάτων της τουρκικής αντιπολίτευσης. «Σημειώθηκε απώλεια εδάφους χωρίς πόλεμο για πρώτη φορά στην 90χρονη ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Gürsel Tekin ενώ ο αρχηγός του κόμματος Kemal Kılıçdaroğlu ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter πως «εκείνοι που εγκατέλειψαν τον τάφο Süleyman Şah θα εγκαταλείψουν αύριο τη χώρα, θα πληρώσουν γι΄αυτό που έκαναν στην Τουρκία».


Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αντιδράσεις του εθνικιστικού ΜΗΡ με το βουλευτή Yusuf Halaçoğlu να κάνει λόγο για «εσχάτη προδοσία» και «παράδοση της πατρίδας στα χέρια του ISIS». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η κατάληψη περιοχής για την επαναγκατάσταση του μαυσωλείου του Süleyman Şah εντός συριακού εδάφους (έστω σε απόσταση αναπνοής από τα τουρκικά σύνορα) πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, όπου το κυβερνών ΑΚΡ ελπίζει στην εξασφάλιση της κρίσιμης πλειοψηφίας στη Βουλή για την αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται εξάλλου η δήλωση Davutoğlu ότι η Τουρκία δεν έχασε κανένα δικαίωμά της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο», βάσει του οποίου της έχει δοθεί ένα κομμάτι του συριακού εδάφους για τον τάφο αυτόν.
ωω
Στις φωτογραφίες, τα συνεργεία της κρατικής τηλεόρασης που ανέλαβαν την επικοινωνιακή κάλυψη της επιχείρησης κατάληψης της περιοχής Eşme, όπου κατασκευάζεται νέο μαυσωλείο από το Μηχανικό του Τουρκικού Στρατού.

Απαρατήρητο δε θα μπορούσε να πέρασει βέβαια το γεγονός ότι η έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης συνέπεσε με την κρίσιμη συνεδρίαση στην τουρκική Βουλή, κατά την οποία υπερψηφίστηκαν τα 10 πρώτα από τα 132 άρθρα του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου της ισλαμικής κυβέρνησης που μετατρέπει την Τουρκία σε αστυνομικό κράτος. Μετά από μία εβδομάδα επεισοδιακών συνεδριάσεων και σκηνές απείρου κάλλους στην αίθουσα του Κοινοβουλίου, το κυβερνών ΑΚΡ κατάφερε να περάσει τα άρθρα για τη διέρευνση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων, βάση των οποίων οι Τούρκοι αστυνομικοί θα είναι σε θέση να κάνουν ελεύθερη χρήση των υπηρεσιακών τους όπλων κατά διαδηλωτών που εκτοξεύουν «βόμβες μολότοφ, εκρηκτικές ύλες, εμπρηστικές βόμβες, καύσιμα, [συσκευές που προκαλούν] ασφυξία ή επιβλαβή ή παρόμοια όπλα». Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διεξαγή αστυνομικών ερευνών, συλλήψεων και υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και ηλεκτρονικής επικοινωνίας των πολιτών χωρίς οποιαδήποτε δικαστική εντολή αλλά με βάση απλές «υποψίες» καθώς και την αποστρατικοποίηση της Χωροφυλακής.


Ως εκ τούτου ήταν αναμενόμενη η μέγιστη δυνατή επικοινωνιακή προβολή της στρατιωτικής επιχείρησης  προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα της πολιτικής συζήτησης και να σταλεί μήνυμα προσήλωσης στο νεοοθωμανικό όραμα και αποφασιστικότητας για την προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top