GuidePedia

0

Στον κάλαθο τρία σχέδια ανακοινωθέντος μετά τα μεσάνυχτα. «Αγκάθι» και η λέξη «τρέχον»...

Παρά τις εξαντλητικές διαβουλεύσεις και τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν δεν εκδόθηκε τελικά κοινό ανακοινωθέν από το Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» που μεταδόθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση» και τη Γερμανία να μην δέχεται το amend, «τροποποίηση».

Παράλληλα σημείο διχασμού λέγεται ότι ήταν η λέξη "τρέχον" που θα έμπαινε, αν έμπαινε, δίπλα στη λέξη πρόγραμμα, είτε συμφωνία, είτε διευθέτηση. Οι κ.κ. Δραγασάκης, Βαρουφάκης, και Χουλιαράκης εργάστηκαν από κοινού με τον κ. Ντάισελμπλουμ και σε στενή επαφή με τον Πρωθυπουργό και την πλευρά των Γερμανών.

Ξένα μέσα μετέδωσαν ότι υπήρξαν τρία σχέδια (drafts) του τελικού ανακοινωθέντος χωρίς όμως συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γερμανία. Παράλληλα, πληροφορίες ανέφεραν ότι μέσα από την αίθουσα έγιναν επαφές και με την Αθήνα (με τον κ. Καμμένο;).

Σημειώνεται πάντως ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν ήδη στις Βρυξέλλες όπου την Πέμπτη συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής.

 Βαρουφάκης: «Όχι παράταση, να τα παντρέψουμε»

«Η συνάντηση του Eurogroup ποτέ δεν είχε σκοπό να καταλήξει σε μια συμφωνία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης αμέσως μετά τη συνεδρίαση «δείχνοντας» προς τη νέα συνεδρίαση την Δευτέρα.
«Δεν υπήρξε κανένα αίτημα παράτασης» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και περιέγραψε ως εξής τη συνεδρίαση: «Από κάποιες πλευρές τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει μια δανειακή συμφωνία και πρέπει να την επεκτείνουμε. Εμείς εξηγήσαμε ότι εκλεγήκαμε με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τους τρεις Οργανισμούς, την ΕΕ, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, με τους εταίρους μας και το Eurogroup αλλά το ζητούμενο για μας είναι πως θα υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ διαφορετικών αρχών οι οποίες αλληλοσυγκρούονται. Η μια αρχή είναι ότι έχεις μια συμφωνία, ένα συμβόλαιο. Εχει ισχύ. Μπορεί να μην υπογράψαμε εμείς αυτό το συμβόλαιο, το υπέγραψαν άλλοι πριν από μας και αυτό μας δεσμεύει. Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και μια άλλη αρχή. Οτι είχαμε εκλογές και εκλέχθηκε μια καινούργια κυβέρνηση με το δικό της πρόγραμμα και μια δική της άποψη γι’ αυτό το πρόγραμμα, το συμβόλαιο. Η δημοκρατία τι κάνει; Παντρεύει αλληλοσυγκρουόμενες τέτοιες αρχές και η δική μας δουλειά ως πολιτικοί στο Eurogroup είναι να βρούμε έναν τρόπο να τα παντρέψουμε αυτά ώστε να υπάρξει μια γέφυρα σε κάτι καινούργιο το οποίο να μην αναπαράγει τα προβλήματα που αναπαράγονταν προηγουμένως και νομίζω ότι προχωράμε όσο καλύτερα μπορούμε».  
 «Σημεία σύμπτωσης υπήρξαν πολλά με πολλούς και σε κάποια με όλους» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.
«Καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας συνθήκης, ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη ώστε η Ελλάδα να πάψει να είναι στα πρωτοσέλιδα να πάψει να είναι αντικείμενο συζήτησης συνέχεια, ξανά και ξανά, στο Eurogroup. Η συζήτηση μετά από αυτό πήρε μια πού ενδιαφέρουσα τροπή γιατί μιλήσαμε τόσο για την ουσία όσο και για την διαδικασία» πρόσθεσε.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top