GuidePedia

0

Καθώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας εστιάζει στα οικονομικά επιχειρήματα για μια νέα συμφωνία διάσωσης για την Ελλάδα, η στρατηγική σημασία της χώρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να κάνει «πολλά» για να πείσει την Γερμανία να του χορηγήσει παραχωρήσεις, επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, με τον πόλεμο στη Συρία στα ανατολικά, την κατάρρευση του κράτους της Λιβύης στα νότια και μια εκκολαπτόμενη κατάπαυση πυρός στα βόρεια να προσθέτουν τις πολυετείς εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του, η αξία της Ελλάδας ως μέλος του ΝΑΤΟ και τα λιμάνια της στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνεται.

«Δικαιολογημένα θα μπορούσε να ρωτήσει κανείς εάν η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να αντέξουν το να δημιουργηθεί κενό εξουσίας και μια μαύρη τρύπα σε μια κρίσιμη περιοχή», δήλωσε ο Θάνος Δόκος, διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής. «Ίσως αυτό να μην είναι μια αποδεκτή απώλεια για μια ΕΕ με φιλοδοξίες να διαδραματίσει ένα σημαντικό παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο».

Όπως τονίζεται ακόμη στο δημοσίευμα του Bloomberg, η διπλωματική προσπάθεια που έπεισε την Ρωσία να ανακόψει την βία στην Ουκρανία προκλήθηκε από την πολύ πιο φιλική ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του προέδρου Vladimir Putin με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Σηματοδότησε για την Γερμανίδα Καγκελάριο, ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν περισσότερα από τα 195 δισ. ευρώ σε κεφάλαια διάσωσης που κινδυνεύουν να χάσουν σε αυτή την αντιπαράθεση με την Ελλάδα».

Επίσης, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ελάχιστων που συμβαδίζουν με τις συστάσεις του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες, και έχει τώρα περισσότερα από 200 μαχητικά αεροσκάφη και 1.000 άρματα μάχης. ΟΙ εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν μια στρατιωτική βάση στην Κρήτη που χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια των βομβαρδισμών της Λιβύης το 2011.

Αυτός ο ρόλος είναι ίσως το ισχυρότερο όπλο στα χέρια του Αλ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλα.

Το Bloomberg αναφέρει ακόμη ότι ο Putin φλερτάρει με την Ελλάδα την ώρα που η Γερμανία παίζει σκληρό παιχνίδι για τις παραχωρήσεις που ζητάει ο Έλληνας πρωθυπουργός για το χρέος της Ελλάδας. «Στις 11 Φεβρουαρίου, καθώς ο Γ. Βαρουφάκης δεν κατόρθωνε να πετύχει μια συμφωνία και η Merkel σφυρηλατούσε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μετά από 18 ώρες συνομιλιών με τον Putin, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι η χώρα του θα εξέταζε την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, εάν ο Αλ. Τσίπρας τη ζητούσε».

Στο μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, υποβάθμισε την προοπτική περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, που απαιτεί την ομόφωνη στήριξη όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα πρέπει να είναι προσεκτική να μην θέσει σε κίνδυνο την διαπραγματευτική της θέση, δήλωσε ο Δ. Κούρκουλας, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Φλερτάροντας με τον Putin, ο Αλ. Τσίπρας ρισκάρει να υπονομεύσει την αξιοπιστία του με την υπόλοιπη ΕΕ, δήλωσε.

«Με τις κινήσεις τους τον τελευταίο καιρό, μπορεί να χάσουν αυτό το πλεονέκτημα. Μπορείς να έχεις εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία χωρίς να τροφοδοτείς ανησυχίες ότι παίζεις δύο παιχνίδια την ίδια στιγμή».

BNP Paribas: Πιθανότερο σενάριο για Ελλάδα ο συμβιβασμός, αλλά όχι σήμερα

Ένας συμβιβασμός στο θέμα της Ελλάδας εξακολουθεί να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο, αν και μάλλον όχι σήμερα, αναφέρει η BNP Paribas.

Οι μετέχοντες στην αγορά θα αναζητήσουν σημάδια προόδου για την παράταση του τρέχοντος προγράμματος ή την μετάβαση σε ένα νέο πρόγραμμα, σημειώνει χαρακτηριστικά η τράπεζα αναφερόμενη στο σημερινό Eurogroup, ενώ προσθέτει: ωστόσο δεν αναμένεται σήμερα ουσιαστική πρόοδος, ενώ το τελικό deadline είναι σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Τέλος, η BNP συμβουλεύει τους πελάτες της να παραμείνουν short στο ευρώ.

Handelsblatt: Οι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να παραιτηθούν από το αίτημα για παράταση
Οι πιστωτές της Ελλάδας ίσως εγκαταλείψουν την απαίτησή τους για παράταση του προγράμματος διάσωσης, αναφέρει η Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές της ΕΕ που δεν κατονομάζει, ύστερα από τις συνομιλίες στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο την Handelsblatt, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στην μεταφορά ενός διψήφιου ποσού δισ. ευρώ από το αρχικό ελληνικό πρόγραμμα, σε ένα νέο πρόγραμμα, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Το νέο πρόγραμμα μπορεί να επιτρέπει στην Ελλάδα να διαπραγματευτεί νέους όρους, οι οποίοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τις προσπάθειες της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, δήλωσαν πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Handelsblatt.
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι οι επιχειρήσεις και οι καταθέτες, έχουν αποσύρει περί τα 21 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους τρεις μήνες.

FT: Τεράστιο το χάσμα Ελλάδας - πιστωτών

Αντιμέτωπη με την σκληρή στάση των δανειστών που θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητά της, θα βρεθεί απόψε στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι συζητήσεις του Σαββατοκύριακου ανέδειξαν ένα μεγαλύτερο των εκτιμήσεων χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, σηματοδοτώντας ένα δύσκολο αδιέξοδο ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τους Ευρωπαίους ομολόγους του απόψε στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, πρόσωπα προσκείμενα στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις, που είχαν στόχο τον καθορισμό και σύγκριση των δύο θέσεων, δήλωσαν πως η Αθήνα ήγειρε περισσότερες ενστάσεις στο εν λόγω πρόγραμμα σε σχέση με το 30% που έχει δηλώσει ότι διαφωνεί.

Αυτές οι διαφορές απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup, σημειώνουν οι FT, ενώ οι μετέχοντες στις διαπραγματεύσεις κάνουν λόγο για μια δύσκολη εβδομάδα.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top