GuidePedia

0

Η Ευρωζώνη επιχειρεί να επαναφέρει τις σχέσεις της με την Ελλάδα στο πλαίσιο της “κανονικότητας” το αργότερο μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. Και αυτό αν χρειαστεί θα γίνει και με έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup το αργότερο μέχρι την επόμενη Τετάρτη, όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Όπως είχε επισημανθεί σε χθεσινό δημοσίευμα του Capital.gr το μείζον ζήτημα για την ευρωπαϊκή πλευρά στις επαφές της με την κυβέρνηση της Ελλάδας σε αυτήν τη φάση “γνωριμίας” είναι να επαναφέρει τους όρους συζήτησης στο κοινοτικό πλαίσιο των κανόνων λήψης αποφάσεων μετά την “θορυβώδη” πρώτη φάση επαφών στην Αθήνα με τους Schulz και Dijsselbloem.

Εξ ού και η ημιεπίσημη διαρροή από πλευράς Κομισιόν χθες ότι αναστέλλει προσωρινά τις διαδικασίες που είχε δρομολογήσει για την απόσυρση της τρόικα σαν όργανο διαμεσολάβησης των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου ενώ παράλληλα αναβάλει την παρουσίαση του προγράμματος μεταβατικής χρηματοδότησης της Ελλάδας για την μετά-μνημονιακή περίοδο.

Το εγχείρημα αυτό επιστροφής στην “ευρωπαϊκή κανονικότητα” βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τις συναντήσεις των ημερών αυτών με στόχο να ολοκληρωθεί μέχρι την σύνοδο κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ όμως η ελληνική πλευρά έχει εμπλουτίσει τις θέσεις της ως προς το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους με προτάσεις που περιέχουν δύο νέα είδη δανειακών εργαλείων όπως είναι τα ομολόγα με ρήτρα ανάπτυξης και τα ομόλογα διαρκούς ανακύκλωσης του χρέους.

Το πρώτο crash test για τις δύο προτάσεις θα γίνει σήμερα στις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη στις οποίες οι Juncker και Draghi θα συναντήσουν τους κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη. Το αξιοσημείωτο πάντως είναι οτι στην δεύτερη αυτή φάση επαφών έχει ήδη επηρεάσει το κλίμα η Ουάσιγκτον ενώ έχει παρέμβει και η Ντάουνινγκ Στρήτ με τις δηλώσεις Obama και Osborne.

Για τον λόγο αυτό στις Βρυξέλλες αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επικείμενη συνάντηση Obama - Merkel την Δευτέρα στην διάρκεια της οποίας, πέραν της Ουκρανίας και των εξελίξεων στην Μέση Ανατολή, η κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Ευρωζώνης βρίσκονται σε υψηλό σημείο της ατζέντας.

Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλες επιμένουν ότι από τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής θα εξαρτηθεί όχι μόνο το αν θα χρειασθεί να γίνει έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup πριν από την Σύνοδο Κορυφής για το θέμα Ελλάδα, αλλά και το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης...

Από πλευράς ΕΚΤ πάντως οι πρώτες αναφορές στις προτάσεις Βαρουφάκη όσο αφορά την αντικατάσταση των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της με ομόλογα διαρκούς ανακύκλωσης διευκρινίζουν ότι αυτά τα εργαλεία δεν είναι συμβατά με τις καταστατικές της δυνατότητες. Βέβαια αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μεσολάβησης του ESM. Δηλαδή την “αγορά” από τον ESM του υπάρχοντος χαρτοφυλακίου της ΕΚΤ και στην συνέχεια αντικατάστασή του με τα ομόλογα διαρκούς ανακύκλωσης που προτείνει ο κ. Βαρουφάκης. Κάτι τέτοιο βέβαια σημαίνει πρώτον συμφωνία των 19 χωρών της Ευρωζώνης και συμφωνία νέου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα...

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top