GuidePedia

0

Μετά την δημόσια τοποθέτηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για παραχώρηση στρατιωτικών βάσεων στη Μόσχα, Ρώσοι στρατιωτικοί και ειδικοί πραγματογνώμονες αναλύουν τα νέα δεδομένα με επιφύλαξη αλλά και ενθουσιασμό...

Ο Κύπριος Πρόεδρος  προσέφερε στη Μόσχα  δύο στρατιωτικές βάσεις, (λιμάνι  Λεμεσού και  αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου» -σε συνδυασμό με  διεθνές αεροδρόμιο  Πάφου). Η Υπογραφή της σύμβασης σύμφωνα με τα...
ρωσικά ΜΜΕ ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στη Ρωσία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατέστησε σαφές ότι διαφωνεί με το σχηματισμό ενός μονοπολικού κόσμου. Η ίδρυση των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων σε όλο τον κόσμο είναι ένα από τα βήματα για την αρχή του τέλους της αμερικανικής ηγεμονίας στη διεθνή σκηνή. Για αυτό και η Ρωσία σκοπεύει να εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική (Βενεζουέλα, Νικαράγουα, Κούβα) αλλά και σε Βιετνάμ,  Σιγκαπούρη, Σεϋχέλλες. (ανακοίνωση του Ρώσου Υπουργού Άμυνας , Sergei Shoigu)

Υπό το φως των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή,  θα είναι μια πολύ καλή λύση, – δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι sveda , ο πολιτικός επιστήμονας Alexander Hramchihin . Τονίζοντας:
Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι αυτό θα είναι ένα πολύ δύσκολη απόφαση, τουλάχιστον από την πλευρά της Κύπρου.Ελπίζω ότι η ηγεσία της χώρας έχει επίγνωση της κλίμακας του προβλήματος, συμφωνώντας στη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο”.

Εάν τελικά πραγματοποιηθεί η σύμβαση αυτή, θα είναι επεισοδιακή.
 Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο  Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου  Γεωπολιτικής Ανάλυσης, Leonid Ivashov :

 “Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου ανακοίνωσε την πρόθεσή να φιλοξενήσει ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές βάσεις δεν σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συμφωνήσουν. Η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε.,και εκεί συνίσταται το πρόβλημα. Επίσης, όπως γνωρίζουμε είναι διχοτομημένη και απαιτείται τουλάχιστον η σιωπηρή έγκριση της Τουρκίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. “
Ο καθηγητής Στρατιωτικών Επιστημών Vadim Kozyulin, δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Szeda για  Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία:

Yπό το φως των εκλογών στην Ελλάδα, η δημιουργία στρατηγικού διαλόγου στον τομέα  διέλευσης του φυσικού αερίου μαζί με την Τουρκία, και η εγκατάσταση ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο δεν είναι κάτι απίθανο. Οι Έλληνες ανιχνεύουν την πιθανότητα μιας στρατιωτικής συμμαχίας με τη Ρωσία, πέραν αυτής του ΝΑΤΟ. Η δε Άγκυρα επωφελείται εξαιρετικά από τη συνεργασία μαζί μας στον τομέα του φυσικού αερίου, για μια κατασκευή ενεργειακού κόμβου που θα αναγκάσει την Ευρώπη να παραλαμβάνει από την Τουρκία”
 ”Βρισκόμαστε  σε μια κατάσταση όπου είναι αναγκαίο να οικοδομήσουμε μια πολύ καλή διπλωματία υπό τη μορφή διαφόρων σχέσεων.Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται το θέμα της σύγκρουσης  Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή είναι μια σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μόλις 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου»,  υπάρχει η αεροπορική βάση της βρετανικής Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Ακρωτήρι” .
Και παραδέχεται:

Η Ρωσία είχε εμπλακεί σε γεωπολιτικό αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Οι νέες εντάσεις και δεδομένα παγκόσμιας διακυβέρνησης των ΗΠΑ, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ , οδηγούν  τη Ρωσία σε μια κινητικότητα όχι μόνο για τη διατήρηση των όποιων στρατιωτικών υποδομών στο εξωτερικό αλλά και  την  εγκατάσταση νέων  βάσεων.
 Σύμφωνα με τα κεντρικά γραφεία του Πολεμικού Ναυτικού στη Μεσόγειο  υπάρχουν 15 Ρωσικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται ήδη στη Μεσόγειο και έχουν ως μοναδική βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης αυτήν της Ταρτούς στη Συρία.
‘Η υλικοτεχνική υποστήριξη του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο συριακό λιμάνι της  Ταρτούς είναι σήμερα η μόνο ρωσική ναυτική στρατιωτική βάση σε χώρα του εξωτερικού, το μόνο σημείο στην Μεσόγειο που τα Ρωσικά πολεμικά πλοία μπορούν να χρησιμοποιούν ως βάση τους.”

6855241Η συμφωνία είχε υπογραφεί το 1971 μεταξύ του Σοβιετικού Ναυτικού και της Συριακής κυβέρνησης. Η βάση στην Ταρτούς δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τις δράσεις του στόλου στη Μεσόγειο Θάλασσα – κυρίως την επισκευή πλοίων και σκαφών του 5ου επιχειρησιακού στόλου (Μεσόγειος) και τον ανεφοδιασμό τους σε καύσιμα και προμήθειες. Το 1991, ο 5ος επιχειρησιακός στόλος της Μεσογείου καταργήθηκε και τώρα  παρέχεται μόνο υλικοτεχνική υποστήριξη και εγκαταστάσεις από πλωτές προβλήτες PM 61 Μ, πλωτό εργαστήριο, χώροι  αποθήκευσης, στρατώνες κλπ. Στην Ταρτούς υπηρετούν μόνο 50 Ρώσοι ναύτες. Οι εκπρόσωποι του Κεντρικού Επιτελείου Ναυτικού έχουν επανειλημμένα ταχθεί υπέρ του εκσυγχρονισμού και της επέκτασης της βάσης της Ταρτούς. 
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, οι διαπραγματεύσεις για τις νέες βάσεις σε Λατινική Αμερική και Ασία, δεν αφορούν μόνο την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων, αλλά και την απλούστευση των διαδικασιών επισκέψεων των πλοίων στα λιμάνια των χωρών αυτών, καθώς και τη δυνατότητα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς  .
Είμαστε ενεργοί στις πτήσεις, αλλά για να πετάξουμε,  χρειαζόμαστε βάσεις ανεφοδιασμού, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα δεξαμενόπλοια μας με τα Il-78 αεροσκάφη μας δεν θα περιμένουν στον Ισημερινό , ή άλλα μέρη” .

Τον Ιούλιο του 2014 ο Ρώσος Πρόεδρος όταν επισκέφθηκε τη Νικαράγουα ως μέρος της περιοδείας του στην Λατινική Αμερική,  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγκα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκαν, εκτός της στρατιωτικής συνεργασίας, το θέμα της διάθεσης επίγειων σταθμών GLONASS στο έδαφος της Νικαράγουα. Καθώς και τη συμμετοχή της Ρωσίας στην κατασκευή της διώρυγας της Νικαράγουας που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό Ωκεανό και τη δημιουργία στρατιωτικών υποδομών για την προστασία του.

Τον Οκτώβριο του 2014 η Αργεντική συμφώνησε  στην ανάπτυξη των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της. Όπως επισήμανε στη συνέχεια η Guardian Liberty Voice, «Οι ΗΠΑ κοιμούνταν ενώ αναδύονταν το θέμα των ρωσικών στρατιωτικών βάσεων».
Προς το παρόν , η Ρωσική Ομοσπονδία διαθέτει στρατιωτικές βάσεις μόνο σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, όπως Λευκορωσία, Αρμενία, Κυργκυστάν, Ταζικιστάν,Καζακστάν και πιο πρόσφατα Αμπχαζία και Νότια Οσσετία. Η Συρία παραμένει η μοναδική χώρα εκτός του πρώην ανατολικού μπλόκ που διαθέτει μια βάση στη Μεσόγειο Θάλασσα.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top