GuidePedia

0

Του Κώστα Βενιζέλου

Στήνεται σιγά-σιγά το σκηνικό για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Στα διπλωματικά παρασκήνια θεωρούν σχεδόν σίγουρα δυο δεδομένα, τα οποία θα πρέπει ωστόσο να επιβεβαιωθούν στην πορεία για να μπορούν να ολοκληρώσουν το παζλ για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Πρώτο, ότι η Τουρκία δεν θα ανανεώσει την NAVTEX για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία λήγει στις 6 Απριλίου. Το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» παραμένει σε αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμόχωστου από το τέλος Δεκεμβρίου θεωρείται ως προπομπός αποχώρησης του. Ωστόσο, είναι σαφές πως η Άγκυρα διατηρεί σε ισχύ τη NAVTEX, η οποία θεωρείται από τη Λευκωσία ως σοβαρή παραβίαση. Δεύτερο, αναμένεται ότι θα υπάρξει τεχνικό διάλειμμα από τις έρευνες της ιταλικής ΕΝΙ, για αξιολόγηση των νέων της ευρημάτων. Φαίνεται πως η εταιρεία, που είναι κρατική, χωρίς να αποχωρεί θα επιλέξει «το τεχνικό διάλειμμα», το οποίο θα δικαιολογείται περισσότερο εάν δεν βρει ευρήματα και στη νέα της γεώτρηση.

Αυτές οι παράλληλες κινήσεις, θεωρούνται ως βήματα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Σε αυτές τις διεργασίες εμπλέκονται ως φαίνεται πολλοί παίκτες, οι οποίοι επενδύουν σε μια σειρά από συγκυρίες, για να «κλειδώσουν» και οι σχεδιασμοί τους στο Κυπριακό.

Με βάση αυτό το σενάριο, οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται στις 19 Απριλίου. Μέχρι τότε θα υπάρξει μια σιωπηρή προετοιμασία ενώ η προσοχή θα είναι στραμμένη και προς τις τουρκικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουνίου. Εάν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξυπηρετείται πολιτικά οι συνομιλίες να αρχίσουν το Μάιο, τότε θα ανάψει το πράσινο φως, διαφορετικά το «σκηνικό διαλόγου» θα μεταφερθεί για το φθινόπωρο και συγκεκριμένα μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κινήσεις στο περιθώριο της συνόδου, ώστε να ενισχυθεί το «μομέντουμ». Είναι σαφές πως ο πρώτος στόχος είναι η επανέναρξη συνομιλιών και αν και μπορεί να έχουν οι μεσολαβητές διάφορους σχεδιασμούς για την πορεία των συζητήσεων ή και για το χρόνο κατάληξης, δεν κάνουν καμία αναφορά επί του παρόντος, καθώς έχουν πολλές φορές «καεί» στο παρελθόν.

Πάντως, όπως ανέφερε ξένος διπλωμάτης, οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και το θέμα των υδρογονανθράκων αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που δεν ενδιαφέρει μόνο τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Το Κυπριακό εντάσσεται στη μεγαλύτερη εικόνα και «δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση το δάσος». Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε ο ίδιος διπλωμάτης, το Κυπριακό δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στην εφαρμογή των σχεδιασμών αυτών, ούτε και πρόκειται να αφεθεί «να καεί το δάσος για το δέντρο».

Την ίδια ώρα, η προσοχή των εν δυνάμει μεσολαβητών είναι στραμμένη κυρίως στις κινήσεις που θα γίνουν από τουρκικής πλευράς. Τόσο οι Αμερικανοί όσο και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, κυρίως, μεγάλων κρατών-μελών, θεωρούν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως αστάθμητο παράγοντα. Δεν μπορούν να στηριχθούν σε διαβεβαιώσεις του, ούτε και θα θεωρήσουν δεδομένα τα όσα συμφωνούνται μαζί του. Ως εκ τούτου, οι σχεδιασμοί τους ουσιαστικά ενώ προχωρούν και υπάρχουν σε εξέλιξη έντονες παρασκηνιακές διεργασίες, έχουν ένα αστερίσκο, που παραπέμπει στη συμπεριφορά του Τούρκου Προέδρου, στην τελική του στάση.

Οι Βρυξέλλες καθησυχάζουν για απευθείας εμπόριο

Διαβεβαιώσεις πήρε η Λευκωσία από τις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να γίνουν κινήσεις στο πεδίο του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τις επαφές του στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε το ζήτημα τούτο, επιδιώκοντας εν πολλοίς ξεκαθάρισμα προθέσεων. Παράλληλα ξεκαθάρισε και τη θέση της Λευκωσίας πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί εφαρμογή του ανενεργού εδώ και έντεκα χρόνια Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Είναι σαφές πως χωρίς τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Κανονισμός δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ενώ όπως είναι γνωστό υπάρχουν και νομικές γνωματεύσεις στο οπλοστάσιο της Λευκωσίας. Ωστόσο, αυτό που ενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία είναι οι κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο με στόχο να ασκηθούν πιέσεις στο Κυπριακό, χρησιμοποιώντας για μια ακόμη φορά το απευθείας εμπόριο ως τον μπαμπούλα. Στη Λευκωσία γνωρίζουν ποιοι στις Βρυξέλλες κινούν τα νήματα, με ποιους συνεννοούνται στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, καθώς και το συντονιστικό ρόλο που διαδραματίζει το Φόρεϊν Όφις. Ο Πρόεδρος συζήτησε το θέμα διαδοχικά με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κομισιόν, Ευρωκοινοβουλίου, οι οποίοι έδωσαν διαβεβαιώσεις πως δεν τίθεται θέμα προώθησης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Μήνυμα στάλθηκε, όπως πληροφορούμαστε και προς το Λονδίνο.

Είναι προφανές πως το θέμα, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί δεν θα πρέπει να θεωρείται κλειστό, υπό την έννοια ότι ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό, το απευθείας εμπόριο χρησιμοποιείται ενίοτε ως μοχλός πίεσης. Το γεγονός ότι επανήλθε σε έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο.

Πρόσκληση στον Ιταλό Πρωθυπουργό

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης έχει προσκαλέσει τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι να επισκεφθεί την Κύπρο. Η πρόσκληση διαβιβάσθηκε προ ημερών και την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε., επαναβεβαιώθηκε η κάθοδος του Ιταλού αξιωματούχου, παραμένει ωστόσο να οριστικοποιηθεί το ραντεβού της καθόδου στο νησί( ημερομηνίες, πρόγραμμα κλπ).

Η Λευκωσία στήνει γέφυρες με χώρες της Ε.Ε. επιδιώκοντας την ανάπτυξη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, πολιτικά και οικονομικά. Είναι προφανές πως με τη Ρώμη, υπάρχουν επιπρόσθετοι λόγοι καθώς υπάρχει και η εμπλοκή της κρατικής εταιρείας ΕΝΙ στις έρευνες για φυσικό αέριο σε τεμάχια της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top