GuidePedia

0

Μέσα στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του, το ΝΑΤΟ γνώρισε το αρχικό κύμα της επέκτασης το 1952 όταν η Ελλάδα και η Τουρκία προσχώρησαν στη Συμμαχία. Εκείνη την εποχή η Συμμαχία επεκτείνονταν στη νότια πλευρά της, στην ανατολική Μεσόγειο, για τη σταθεροποίηση της περιοχής και τον έλεγχο της σοβιετικής επιρροής στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, την περιοχή του Καυκάσου, και τη Μέση Ανατολή.

Η χώρα μας ήταν κατά το χρόνο της ένταξης στο ΝΑΤΟ σε μια δυσάρεστη κατάσταση - από την καταστροφική γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τον μετέπειτα εμφύλιο πόλεμο, δύο γεγονότα τα οποία άφησαν την Ελλάδα με έναν αδύναμο πολιτικό σύστημα και μια εντελώς κατεστραμμένη οικονομία. Κατά κάποιο τρόπο, η κατάσταση σήμερα θυμίζει την τότε κατάσταση της ασφάλειας στην Ελλάδα.

Για να αναφέρουμε το προφανές, το επίκεντρο της ελληνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών υπήρξε η επίμαχη σχέση με την Τουρκία, λόγω των δυσεπίλυτων πολύπλοκων διαφορών στο Αιγαίο Πέλαγος και την Κύπρο. Σε αυτές προστέθηκαν και άλλες ανησυχίες για την ασφάλεια, οι οποίες περιλαμβάνουν την απόρριψη της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε σχέση με το γείτονα προς τα βόρεια, η ροή των παράνομων μεταναστών από την Αλβανία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, καθώς και τα συνήθη θέματα ασφάλειας που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, με τη μορφή του ξεπλύματος χρήματος, το λαθρεμπόριο και τη διακίνηση παράνομων ναρκωτικών ουσιών από τη Μέση Ανατολή με προορισμό την Ευρώπη.

Σήμερα, όμως, αυτά τα πιο παραδοσιακά θέματα ασφαλείας για την χώρα μας πρέπει να τα δούμε μέσα από το πρίσμα της κρίσης που μαστίζει την οικονομία και την κοινωνία της χώρας, η οποία επιβαρύνεται από τα υψηλά επίπεδα του χρέους (άνω του 170% του ΑΕΠ) και της ανεργίας (επί του παρόντος ένα ποσοστό ρεκόρ 27%).

Έτσι, η Ελλάδα έχει να φέρει την οικονομία της σε μια υγιή οικονομική βάση, προκειμένου να καθησυχάσει τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, καθώς και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών - η κορυφαία προτεραιότητα για την Αθήνα. Πράγματι, οι εταίροι της Ελλάδας εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατάσταση της χώρας στην Ευρωζώνη, γνωρίζοντας ότι η επίδραση μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά το κύρος με τους εταίρους της ΕΕ / ΝΑΤΟ.

Η ενεργειακή ασφάλεια είναι επίσης κρίσιμη για την Ελλάδα: Η προσάρτηση της Ρωσίας της Κριμαίας και η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις για τηn Συμμαχία. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αυτές παρουσιάζουν επίσης μια δυνητική ευκαιρία για την Ελλάδα να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία. Όπως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν εναλλακτικές, μη-ρωσικές πηγές ενέργειας, η Ελλάδα επιδιώκει να αναπτύξει τα υπεράκτια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, ως αντιστάθμιση. Η ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας με το Ισραήλ και την Κύπρο είναι μια άλλη σημαντική διάσταση στον διπλωματικό λογισμό της Αθήνας.

Καθώς η κρίση Ουκρανία συνεχώς οξύνεται, η εστίαση του ΝΑΤΟ θα είναι αναμφίβολα η εφαρμογή των μέτρων στήριξης της Συμμαχίας για την Ανατολική Ευρώπη. Ένα από τα βασικά στοιχεία αυτών των μέτρων στήριξης είναι η ενίσχυση των ικανοτήτων, της κατάρτισης, καθώς και της ετοιμότητας της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Ενώ η χώρα μας μπορεί να έχει περιορισμένη σε σχέση με τον αριθμό των στρατευμάτων που θα είναι σε θέση να συμβάλει στη Δύναμης Αντίδρασης, με τους ιστορικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, τοποθετείται έτσι ώστε να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό ρόλο για τις δραστηριότητες πληροφοριών του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα με το ένα μάτι προς την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή: Η πολιτική κατάσταση που εξελίσσεται στην Τουρκία και η αστάθεια που έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή, λόγω του πολέμου στην Συρία και το Ιράκ, καθώς και τη δημιουργία ενός αυτο-κηρυγμένου χαλιφάτου - η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία αγνοεί την περιοχή με το δικό της κίνδυνο.

Κατά την τελευταία δεκαετία οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις βελτιώθηκαν ως η Άγκυρα ζήτησε ουσιαστικότερο ρόλο για την Τουρκία στη Μέση Ανατολή (και γενικά μακριά από τα θέματα του Αιγαίου). Ένα από τα οφέλη που έχει απολαύσει πρόσφατα η Ελλάδα είναι ο μειωμένος ρόλο στην τουρκική πολιτική του τουρκικού γενικού επιτελείου - μία από τις παραδοσιακές πηγές έντασης στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

Μέσα στα δύο προηγούμενα έτη, ωστόσο, η Άγκυρα είχε να ασχοληθεί με τις βίαιες εγχώριες διαμαρτυρίες ενάντια σε εκείνους που βλέπουν την κυβέρνηση Ερντογάν ως διεφθαρμένη και κινείται για να αγκαλιάσει το Ισλάμ και μακριά από τις κοσμικές ρίζες της Τουρκικής Δημοκρατίας. Λόγω της στενής γεωγραφικής τους εγγύτητας, η τρωτότητα της Τουρκίας θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόκληση για την Ελλάδα, εάν η κατάσταση κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας επιδεινωθεί περαιτέρω και / ή η κυβέρνηση στην Άγκυρα επιστρέψει πίσω στην πολιτική της έντασης στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την ευρύτερη Μέση Ανατολή οι προκλήσεις ασφαλείας παρουσιάζονται από το συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στην Συρία και το Ιράκ, τις εξτρεμιστικές ενέργειες του χαλιφάτου, η αύξηση των συγκρούσεων στη Λιβύη, καθώς και οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Ως εκ τούτου, το ενδιαφέρον της Αθήνας τίθεται στη στήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης των διαλειτουργικών και αμυντικών ικανοτήτων με τους εταίρους του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να προσφέρει πρόσβαση στις κύριες ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα για την υποστήριξη των αποστολών του ΝΑΤΟ.

Έτσι, ο κύριος στόχος Ελλάδα εντός της Συμμαχίας είναι να εξισορροπήσει τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ μεταξύ των προβλημάτων για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, που πλήττουν περισσότερο άμεσα την Ελλάδα, σε σχέση με την αντιπαράθεση πάνω από την Ουκρανία.

Συνολικά, τα μείζονα θέματα περιφερειακής ασφάλειας είναι δύσκολο για την χώρα μας να αντιμετωπιστούν χωρίς την αναγνώριση των δύσκολων οικονομικών συνθηκών στις οποίες βρίσκεται σήμερα. Το αδυσώπητο ερώτημα της ιεράρχησης και κατανομής περιορισμένων εθνικών πόρων σε απεριόριστες χρήσεις και απαιτήσεις, καθίσταται ακόμη πιο επώδυνο σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα είναι τώρα σε μια κρίσιμη καμπή και απαιτεί την υποστήριξη και κατανόηση από τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, πράγμα που σημαίνει πρώτα απ 'όλα να φέρει την οικονομία της σε μια σταθερή βάση. Πιο άμεσα, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να προσφέρει στους πιο ισχυρούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ πρόσβαση στη Μέση Ανατολή, εάν μια μέρα η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και πέριξ αυτής, απαιτήσει πολύ μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Η χώρα μας έχει συμβάλει σημαντικά προς το ΝΑΤΟ για πάνω από έξι δεκαετίες, μέσω της σταθερής δέσμευσης στη Συμμαχία, μια δέσμευση που συνεχίζεται. Ταυτόχρονα, Ελλάδα έχει κάθε λόγο και για να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία. Οι σχέσεις αυτές της Αθήνας με την Μόσχα δεν αποκρύβονται.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top