GuidePedia

0

Η παραίτηση του επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, ο οποίος προτίθεται να κατέλθει ως υποψήφιος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τον διεξαγόμενο μυστικό πόλεμο μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου.
Της Αμπερίν Ζαμάν
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ: Παντελής Καρύκας

Η απόφαση Ερντογάν να διακόψει το ταξίδι του στη Λατινική Αμερική και να επιστρέψει εσπευσμένα, λόγω της «κρίσης Φιντάν», προκάλεσε όργιο φημών στην Τουρκία. Μήπως μετά από 13 χρόνια στην εξουσία το ΑΚΡ αρχίζει να διασπάται; Μήπως ο πανίσχυρος Ερντογάν χάνει τον έλεγχο;
Είναι γεγονός πως ένας αριθμός γραφειοκρατών στην Τουρκία, καταλήγει τελικά στο Κοινοβούλιο. Γιατί λοιπόν τόσος θόρυβος για τον Φιτνάν; Ο πρώην, πλέον, αξιωματούχος, ήταν ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ερντογάν, μέχρι τη στιγμή της παραίτησής του, το δεύτερο ισχυρότερο πρόσωπο στην χώρα, μετά τον πρόεδρο. Ο Ερντογάν είχε δώσει στον Φιντάν επιπλέον εξουσίες και ήταν το δεξί χέρι του προέδρου σε θέματα όπως το Κουρδικό ή το ζήτημα της Συρίας, αλλά και στο ζήτημα του Γκιουλέν.
Ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του είναι αντίπαλοι και του Φιτνάν, τον οποίο κατηγορούν πως όταν ήταν στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το 2008, τάσσονταν υπέρ του Ιράν και πάντα κατά του Ισραήλ. Ο Ερντογάν είχε ασκήσει βέτο, παλαιότερα, μη επιτρέποντας στον Φιτνάν να αποχωρήσει από τη θέση του επικεφαλής της ΜΙΤ. Ήθελε όμως τον Φιτνάν ως πρωθυπουργό, μετά τη δική του εκλογή στην προεδρία. Κατέληξε να ορίσει τελικά τον Νταβούτογλου πρωθυπουργό.

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν πως η αντίδραση του Ερντογάν είναι περισσότερο συναισθηματική. Ο Ερντογάν δεν επιθυμούσε την αποχώρηση Φιντάν από τη ΜΙΤ, αλλά αυτό που κυρίως τον ενόχλησε ήταν ο τρόπος που η αποχώρηση αυτή μεθοδεύτηκε, αναφέρουν. Σύμφωνα με τους ίδιους, η υπόθεση Φιντάν δεν σηματοδοτεί κάποια κρίση στους κόλπους της τουρκικής ηγετικής ομάδας. Απλώς εντός αυτής γίνεται ανακατανομή θέσεων.
Δυτικοί παρατηρητές δεν συμμερίζονται πάντως απόλυτα την άποψη των Τούρκων, αν και θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση είναι ο Ερντογάν που θα παραμείνει η ηγετική μορφή της Τουρκίας. Ωστόσο, αναφέρουν πως ο Νταβούτογλου είναι εξαιρετικά φιλόδοξος και δεν θέλει να παραμείνει μαριονέτα του Ερντογάν. Γι’ αυτό ο Νταβούτογλου υπονομεύει τις προσπάθειες Ερντογάν να ενισχυθούν οι εξουσίες του προέδρου, μέσω συνταγματικών αλλαγών. Τις αλλαγές αυτές θέλει ο Νταβούτογλου να σταματήσει.
Και δεν είναι ο μόνος. Σημαντικός αριθμός στελεχών του κυβερνώντος ΑΚΡ δεν νιώθει ευχάριστα με την προοπτική να συγκεντρώσει ο Ερντογάν μεγάλη δύναμη στα χέρια του και όχι μόνο γιατί κάτι τέτοιο υπονομεύει τις δικές τους φιλοδοξίες.
Περικυκλωμένος από ένα δικό του περιβάλλον, ο εμφανώς ασταθής Ερντογάν, ζει σε μια γυάλα, στο νέο του παλάτι το Ακ Σαράι. Με τη διεθνή εικόνα του προέδρου στο ναδίρ οι κίνδυνοι για το κόμμα και την Τουρκία είναι εμφανείς. Ο Φιτνάν δεν είναι ανόητος και υπό αυτές τις συνθήκες θέλει να απομακρυνθεί από τον Ερντογάν.
Εξάλλου, σημαντικές διαφορές έχουν προκύψει σχετικά με τους χειρισμούς στο Κουρδικό. Για παράδειγμα, ο Νταβούτογλου και ο Φιντάν είχαν υποστηρίξει το σχέδιο των ΗΠΑ να μεταφερθούν Κούρδοι Πεσμεργκά στο Κομπάνι. Ο Ερντογάν και ο στρατός όμως αρνήθηκαν.
Στη γνωστή συνομιλία Νταβούτογλου – Φιντάν που διέρρευσε, σχετικά με την πιθανότητα τουρκικής πολεμικής εμπλοκής στη Συρία, Νταβούτογλου και Φιντάν συνιστούσαν μετριοπάθεια. Αντίθετα, ο Ερντογάν ήταν αυτός που ήθελε, με πρόσχημα την ασφάλεια των Τούρκων στρατιωτών που φρουρούν τον τάφο του Σουλεϊμάν, να ξεκινήσει πόλεμος με την Συρία.
Επίσης, ο φυλακισμένος Οτσαλάν εμπιστεύεται τον Φιτνάν. Η αποχώρησή του λοιπόν από τη ΜΙΤ, σημαίνει πως ο ίδιος ο Ερντογάν θα χάσει την επιρροή του επί της ειρηνευτικής διαδικασίας. Οι Κούρδοι αποτελούν το κλειδί του προεδρικού του οράματος. Αν οι Κούρδοι στηρίξουν το δίδυμο Νταβούτογλου-Φιντάν, οι διαπραγματεύσεις θα διαταραχθούν, από τον Ερντογάν.
Ο Ερντογάν θα μπορούσε πάντοτε να παίξει το χαρτί του στρατού. Η σύγκρουσή του με τον Γκιουλέν κινείται παράλληλα με την επαναπροσέγγιση με τους στρατηγούς. Από την άλλη, κανείς από τους αντιπάλους του δεν έχει την ίδια με αυτόν πρόσβαση στο τουρκικό λαϊκό αίσθημα και ο Ερντογάν έχει και χρήματα να μοιράσει, αν χρειαστεί, καθώς η κομματική του βάση τον στηρίζει.

Μέχρι στιγμής ο Ερντογάν έχει βγει νικητής από όλες τις συγκρούσεις στο εσωτερικού τουρκικό πολιτικό παιχνίδι.
πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top