GuidePedia

0

Η σχέση Ελλάδας-Ρωσίας ανησυχεί την Ευρώπη. Ποιοι βλέπουν την Ελλάδα ως έναν πελάτη του Πούτιν και πως αντιδρά η Αθήνα.
«Η Ελλάδα, από την πλευρά πρέπει να αποφασίσει για το μέλλον της. Θέλει να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία ή προτιμά να επιστρέψει στα Βαλκάνια ως ένας ακόμη πελάτης της Ρωσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν; Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό, αν και η προφανής εγγύτητα με το Κρεμλίνο δεν είναι ενθαρρυντική». Το ερώτημα που έθεταν προ ημερών οιFinancial Times, πλανάται στην ατμόσφαιρα. Απάντηση δεν έχει δοθεί αλλά στα κέντρα εξουσίας των Βρυξελλών, του Βερολίνου, της Φρανκφούρτης, του Παρισιού και του Λονδίνου είναι η βασική πηγή ανησυχίας. Το ίδιο μεγάλη με την πορεία του ευρώ, λένε κάποιοι.
Πολλά γράφτηκαν και άλλα τόσα ειπώθηκαν για τη στάση της Αθήνας και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών για τις ρωσικές κυρώσεις και πριν από αυτό. Η θύελλα αντιδράσεων και τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο περί ρωσικής επιρροής στην Ελλάδα, υποχρέωσαν τον Νίκο Κοτζιά σε δηλώσεις αλλά και διαψεύσεις… «Δεν είμαστε μαριονέτα των Ρώσων» φέρεται να είπε ο κ Κοτζιάς στον ιταλό ομόλογό του κατά το Reuters.
Η συζήτση όμως συνεχίζεται… Και η Μόσχα προσπαθεί να την διατηρεί ψηλά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρώσος υπουργός ΟικονομικώνΑντίν Σιλουάνοφ δήλωσε στο αμερικανικό CNBC ότι εάν η Ελλάδα αιτηθεί οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία το αίτημά της θα εξεταστεί.

Μετωπική ή σκληρό πόκερ;

O Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής ερευνών του European Policy Centre στις Βρυξέλλες, μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας με αφορμή τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην κοινή έκδοση ανακοίνωσης στο θέμα της Ρωσίας είπε: Η πρώτη ερώτηση που του ετέθη ήταν σχετικά με το εάν η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της σύγκρουσης με την ΕΕ ή εάν πρόκειται για ένα «πόκερ» ενόψει μιας νέας διαπραγμάτευσης.
«Δεν είναι σαφές τι σημαίνουν όλα αυτά. Η κυβέρνηση είναι μόνο λίγες μέρες στην εξουσία. Εν μέρει υπάρχουν διαφορετικές φωνές, μια πολυφωνία, άλλοτε πάλι μια κακοφωνία. Πιστεύω πως υπάρχει μια στάση σύγκρουσης αλλά προετοιμάζονται παράλληλα ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τους εταίρους. Είναι όμως ένας μακρύς και γεμάτος αγκάθια δρόμος, με δυσκολίες από σήμερα μέχρι να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Θα είναι μια μεγάλη παρτίδα», εκτιμά ο έλληνας ειδικός. «Πιστεύω πράγματι ότι στο θέμα της Ρωσίας θα υπάρχει μια απόκλιση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν αποτελεί έκπληξη. Ο κ.Τσίπρας ήταν πρόσφατα στη Ρωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς είναι γνωστό, ότι έχει μια φιλορωσική στάση. Το θέμα όμως είναι πόσο θα το προχωρήσει το θέμα. Και ίσως στο σημείο αυτό υπάρχει ένα στοιχείο τακτικισμού, δηλαδή μέσω της πολιτικής της Ρωσίας να επιτύχει συμβιβασμούς σε άλλους τομείς.»
«Υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία, η οποία είναι μια σχέση αιώνων. Φυσικά αυτό ισχύει και για άλλα κράτη μέλη. Για παράδειγμα στο θέμα των κυρώσεων η Ιταλία είναι πιο πρόθυμη για μια πιο χαλαρή πολιτική σε σχέση με άλλα κράτη που τηρούν μια πιο σκληρή στάση – κυρίως οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης».
Παρά τη συναίνεση της Αθήνας και την ομοφωνία στις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών των 28 για την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Ρωσία έως τον Σεπτέμβριο το Βερολίνο εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του. Μια δυσαρέσκεια που αποτυπώθηκε σε δημοσιεύματα την επομένη της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών.
«Στη Μόσχα! Στη Μόσχα» έγραφε η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Τίτλος προφανώς εμπνευσμένος από τις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ. Ενα τετράπρακτο δράμα…

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top