GuidePedia

0

Στρατιωτική κύκλωση του συμπλέγματος της Μεγίστης κυρίως από υποβρύχια κάνει το 2015 η Τουρκία καθώς εξέδωσε νέα NAVTEX για συνέχιση των παράνομων ερευνών του «Barbaros» πάνω από τα κυπριακά κοιτάσματα υδρογονανθράκων έως και τα μέσα Φεβρουαρίου.

Η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση subnote με την οποία δεσμεύει μία περιοχή από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο έως την ανατολική Κρήτη και δυτικά της Κύπρου προκειμένου να διεξάγει από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου με σκοπό την εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων και ειδικότερα ασκήσεων υποβρυχίων. Πέντε τουρκικά υποβρύχια θα συνεργαστούν με με πλοία επιφανείας, φρεγάτες ή κορβέτες, καθώς επίσης και με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Είναι από τις λίγες φορές που δεσμεύεται μία τόσο μεγάλη περιοχή και ένα διάστημα ενός μήνα για άσκηση υποβρυχίων. Πληροφορίες αναφέρουν πώς στην άσκηση θα συμμετάσχουν τουλάχιστον πέντε τουρκικά υποβρύχια, ενώ δεν αποκλείεται να συνεργαστούν και με πλοία επιφανείας, φρεγάτες ή κορβέτες, καθώς επίσης και με αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Είναι από τις λίγες φορές που δεσμεύεται μία τόσο μεγάλη περιοχή και ένα διάστημα ενός μήνα για άσκηση υποβρυχίων.

Η ενέργεια αυτή της Άγκυρας προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην ΓΕΕΘΑ καθώς οι Τούρκοι ξεδιπλώνουν με μία άσκηση όλα τους τα σχέδια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που συνδέονται σαφώς με το «παιχνίδι» διεκδίκησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα βρίσκονται σε ετοιμότητα την περίοδο της τουρκικής άσκησης ενισχύοντας και τις ναυτικές τους δυνάμεις στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου, αφού θα βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος. Ετοιμότητα πάντως υπάρχει και αυτές τις ημέρες, των εορτών, καθώς οι Τούρκοι συνηθίζουν να στήνουν ένα επεισόδιο.

Οι προθέσεις της Άγκυρας φαίνονται και από τη μη απομάκρυνση του ερευνητικού σκάφους «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ. Μετά τη λήξη της NAVTEX στις 30 Δεκεμβρίου το πλοίο αγκυροβόλησε στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου και επρόκειτο να βγει και πάλι για έρευνες στις 5 Ιανουαρίου, αφού σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρις» έχει εκδοθεί νέα NAVTEX για έρευνες μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου στην ΑΟΖ της Κύπρου. Δυστυχώς η πολιτική υποχωρητικότητας που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, πιστεύοντας πώς έτσι θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ αποδείχθηκε πώς είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Όπως συμβαίνει άλλωστε πάντα. Όσο δίνεις χώρο στην Τουρκία αυτή θα τον εκμεταλλεύεται και θα ζητάει ακόμη περισσότερο. Δώσε θάρρος στο χωριάτη… λένε.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top