GuidePedia

0

“Το καλοκαίρι τα πολύ δύσκολα” για την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού think tank Stratfor.

Οι αναλυτές του εκτιμούν ως πιθανότερο σενάριο να προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ,αυτοδύναμη ή με συνεργασίες και επισημαίνουν ότι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας είναι φυσικά το χρέος το οποίο όπως γράφουν “ ανέρχεται σε περίπου 175% του ΑΕΠ - ο υψηλότερος δείκτης χρέους προς ΑΕΠ στην Ευρωπαϊκή Ενωση”.

Το Stratfor αναφέρει στην ανάλυσή του ότι “ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα στην Ελλάδα με την πρώτη να υπερασπίζεται μια σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο μιας πιο ευέλικτης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιθυμεί να εφαρμόσει άλλες πολιτικές. Σημειώνει όμως το αμερικανικό think tank ότι “παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους, τα δύο κόμματα συμφωνούν ότι το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο”.

Από την άλλη πλευρά επισημαίνεται ότι η δεύτερη μετά το 2012 αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους συνταράσσει την ΕΕ.

Το Stratfor γράφει:

Ο Σαμαράς  έχει ζητήσει  επιμήκυνση της αποπληρωμής και χαμηλότερα επιτόκια για το χρέος στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει ένα σημαντικό κούρεμα του χρέους στην Ελλάδα. Η προοπτική μιας νέας αναδιάρθρωσης του χρέους στην Ελλάδα - η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 2012 – προκαλεί νευρικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Χώρες, όπως η Γερμανία και η Φινλανδία, έχουν απορρίψει την ιδέα. Διαρροές στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ειδήσεων έστελναν στην Αθήνα την συγκαλυμμένη απειλή ότι το Βερολίνο δεν θα θεωρήσει ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα βλάψει την Ευρωζώνη, αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι το αρνήθηκαν. Ενώ ο κίνδυνος της ευρωζώνης σε επίπεδο μετάδοσης είναι χαμηλότερος σήμερα από ό, τι ήταν το 2012 (περίπου το 80 τοις εκατό του χρέους της χώρας βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), η έξοδος της Ελλάδας είναι πιθανόν να προκαλέσει μια πολιτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Το σενάριο εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Stratfor “σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, η Αθήνα θα μπορούσε να αποφασίσει να απορρίψει οποιαδήποτε πρόσθετη βοήθεια και να βάλει την Ελλάδα σε μια δύσκολη κατάσταση. Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα υψηλά επιτόκια για το χρέος της, το οποίο καθιστά την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές ακριβή. Εάν η Αθήνα αποφασίσει να μην εξοφλήσει το χρέος της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να τερματίσει την υποστήριξή της. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία απάλλαξε τις ελληνικές τράπεζες από τις απαιτήσεις για την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, δήλωσε ότι η συνέχιση του μηχανισμού αυτού εξαρτάται από την εξέλιξη της σχέσης της Αθήνας με τους δανειστές της.

Το 2015, η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει περίπου € 22 δισεκατομμύρια σε κεφάλαιο και τόκους για τα διάφορα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ το Φεβρουάριο και 2,6 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

Η κύρια πρόκληση για την Αθήνα θα έρθει κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους: Η Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του χρέους ύψους 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, 4,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 3,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο εκτός από τις οικονομικές ανάγκες της Αθήνας για την ίδια τη χώρα”.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top