GuidePedia

0

Επίσημη θέση για το τι πρέπει να συμβεί στην περίπτωση της Ελλάδας πήρε ο Guardian θεωρώντας πως μόνο με έναν συμβιβασμό ανάμεσα την Μέρκελ και τη χώρα μας μπορεί να εξευρεθεί λύση.

Το editorial της βρετανικής εφημερίδας στην έκδοση της Πέμπτης γράφει στο εισαγωγικό σημείωμα: «Αν αυτό που μετράει είναι τι λειτουργεί, τότε οι Έλληνες έκαναν το σωστό απορρίπτοντας τη λιτότητα στην κάλπη. Μετά από χρόνια στα οποία η εξυπηρέτηση του χρέους δεν λειτούργησε παρά τον αποκλεισμό κάθε άλλου στόχου. Το 1/4 της ελληνικής οικονομίας έχει εξαφανιστεί, ενώ το ήμισυ των νέων πολιτών είναι άνεργοι. Το χρέος αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά έφτασε στο 175% του ΑΕΠ. Αν αυτό δεν συνιστά αποτυχία, τότε τι άλλο μπορεί να είναι; Το να συνεχιζόταν το ίδιο πράγματα, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα, θα ήταν σκέτη τρέλα».

Στη συνέχεια κάνει λόγο για τις αντιδράσεις που προέρχονται από το Άμστερνταμ, το Βερολίνο και το Ελσίνκι στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για «βιώσιμο, δίκαιη και αμοιβαία επωφελή» διέξοδο από την κρίση χρέους. Πρόκειται για «παραληρηματική περιφρόνηση», όπως γράφει το άρθρο. Η Ελλάδα έχει λάβει δύο διασώσεις επομένως αν επιτραπεί στο νέο πρωθυπουργό να ξεγλιστρήσει αυτός και η χώρα του από τις δεσμεύσεις, τότε δεν θα μάθουν να ζουν ποτέ χωρίς την κούπα του επαίτη. Συνάμα, αν συμβεί κάτι υπέρ της Ελλάδας γιατί να μην ζητήσουν ανάλογη αντιμετώπιση και οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες ή γιατί να μην εκλέξουν και αυτοί με τη σειρά τους λαϊκιστικές κυβερνήσεις που θα λένε πως θα διαγράψουν τα πάντα; Η διαγραφή για την Ελλάδα, λόγω του μεγέθους της, θα μπορούσε να είναι προσιτή, αλλά αν προστεθεί στο λογαριασμό η Ισπανία και η Ιρλανδία τότε το πράγμα αλλάζει.

Όλα αυτά είναι τα επιχειρήματα των Βρυξελλών και ο Guardian αφού τα καταγράφει, παίρνει θέση λέγοντας πως είναι λογικά, αλλά και επικίνδυνα. «Δυνητικά θα μπορούσαν να κλειστούν σε ένα δωμάτιο και να βρουν μια συμβιβαστική λύση – αυτό είναι που χρειάζεται η Ευρώπη. Από την άλλη, όμως, ενδέχεται να υπάρξει ένα νέο κύμα των συντηρητικών λαϊκιστών στις πιστώτριες χώρες, κάτι που θα ήταν δελαστικό για την Άνγκελα Μέρκελ και όλοι αυτοί θα υπολογίσουν πως το να κοπεί η Ελλάδα από το ευρώ θα είναι ένα διαχειρίσιμο κακό από το να την κρατήσουν μέσα. Η Μέρκελ έχει μιλήσει σκληρά καθόλη τη διάρκεια της κρίσης του νομίσματος, αλλά επί της ουσίας έχει αναγκαστεί επανειλημμένα να κάνει παραχωρήσεις. Ξέρει, βέβαια, κι εκείνη πως οι ψηφοφόροι του κόμματος »Εναλλακτική για τη Γερμανία» δεν θα έρθουν κοντά της όσο επικαλείται την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Στην πραγματικότητα οι αποκλίνουσες προοπτικές για τους κινδύνους του χρέους αυξάνουν τον εθνικισμό και διευρύνουν το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου».

Κατά τον Guardian το μοναδικό πράγμα που μπορούσε να δώσει τις επικίνδυνες διαπραγματεύσεις είναι μια προσεκτική εξέταση του που βρίσκονται τα προσωπικά συμφέροντα – λιγότερο στην πλευρά της Ελλάδας, σε σχέση με τις πιστώτριες χώρες. Οι περισσότεροι Έλληνες συμπεριλαμβανομένου και του κ. Βαρουφάκη επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ. Αν τους πετάξουν έξω, τότε αυτό θα σημάνει διακοπή της ρευστότητας στις τράπεζες, ενώ οι καταθέτες θα σπεύσουν να σηκώσουν τα χρήματά τους. Θα ακολουθήσει υποτίμηση και στη συνέχεια αύξηση του πληθωρισμού με τις συνεπακόλουθες συνέπειες σε όλες τις συμβάσεις της χώρας. Εν ολίγοις, θα υπάρξει χάος. Πόσο θα κρατήσει και αν θα είναι χειρότερο από την κοινωνική καταστροφή που έχει πραγματοποιηθεί ήδη στη χώρα, ουδείς το γνωρίζει. Η περίπτωση της Ισλανδίας δείχνει πως τα χειρότερα μπορούν να περάσουν γρήγορα.

Για να συμπληρώσει ο Guardian: «Για τους υπόλοιπους του ενιαίου νομίσματος, η ζημιά θα κρατήσει για μεγάλο διάστημα. Οι επενδυτές θα αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο επόμενος και θα αρχίσουν τα τραβούν τα κονδύλιά τους, η κρίση χρέους θα εξαπλωθεί, ενώ η αποχώρηση της Ελλάδας θα οδηγήσει σε δαπανηρές νέες ρυθμίσεις έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια μελλοντική έξοδος άλλου εταίρου. Οι διασώσεις της Ελλάδας, σε συντριπτικό βαθμό, πήγαν προς την εξυπηρέτηση του χρέους. Οι χώρες έδιναν με το ένα χέρι και με το άλλο τα έπαιρναν από την Ελλάδα. Αυτή η ταχυδακτυλουργική σύγχυση άφησε διάφορες χώρες να βλέπουν με διαφορετικό τρόπο την κρίση. Μπορεί να φαίνεται πως χρειάζεται άλλο ένα τρικ όπως οι αλλαγή των όρων αποπληρωμής ή η παράταση, αλλά αυτό που αξίζει πραγματικά είναι η μείωση. Το χρέος της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλο για να καταβληθεί. Το μεγαλύτερο από αυτό θα πρέπει να απομαγευτεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ίδια έκδοση της εφημερίδας υπάρχει και άλλο άρθρο που καταφέρεται εναντίον της Μέρκελ και σημειώνει πως η καγκελάριος οφείλει να σταματήσει το bullying προς την Ελλάδα, όπως και οι γραφειοκράτες της ΕΕ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αν καταφέρουν να καταβάλλουν τη χώρα μας, θα επικρατήσουν σε όλη τη ζώνη οι δυνάμεις της λιτότητας. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως η Γερμανία δεν έχει δικαίωμα να στραγγαλίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και όλη η Ευρώπη εξαρτάται από αυτή τη μάχη.

πηγή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top